lördag 29 september 2018

KRÄMIG BJÖRNBÄRS - CHEESEKAKE 12 BITAR .




                  HEJSAN !

Med CREME Fraiche blir glasyren krämig med frisk smak.
Så himla god  och riktigt grann och titta på.

HÄR ÄR RECEPTET  :
200 g digestivekex
100 g smör /margarin

FYLLNING :
400 g PHILADELPHIAOST
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
finrivet skal från 1 citron

GLASYR :
4 dl CREME Fraiche
1 dl florsocker
3 dl björnbär

SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR digestivekexen i en matberedare eller stöt dem i en mortel.
Smält matfett och häll det över smulorna .
TRYCK ut smulorna i en smord form med avtagbar kant, 24 cm i diam.
Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 5 - 10 min.
VISPA färskost, ägg och socker med en elvisp till en slät smet.
Rör ner citronskalet och bred ut smeten i formen.
Grädda  cheesecaken i nedre delen av ugnen i 30 - 35 min  och låt den svalna.
BLANDA CREME Fraiche  och florsocker och bred det ovanpå .
Toppa med björnbär .

LYCKA TILL !

MÖRA APELSINKRANSAR, 22 ST




                       HEJSAN !

DET här är en lagom söt kaka med frisk smak av apelsin.
Visst kan det här bli en ny favorit för många ?

HÄR ÄR RECEPTET :
1OO g smör/margarin
2 1/2 dl vetemjöl = BERTE QVARN
1 1/2 msk potatismjöl
2 msk råsocker
1 msk koncentrerad apelsinjuice
PENSLING :
uppvispat ägg
1 msk lättsötad aprikosmarmelad
UGN :200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp alla ingredienser i en matberedare.
Arbeta samman till en deg på högsta hastighet
endast en kort stund.  Låt degen vila kallt 20 min.
DELA degen i 22 bitar .
Dela varje bit på mitten och rulla ut till smala
längder, ca 12 cm långa .
Sno längderna om varandra två och två .
Forma till kransar och lägg på plåt med bakplåts-
papper . PENSLING : Blanda ägg och marmelad .
Pensla kakorna med blandningen .
GRÄDDA mitt i ugnen  ca 10 minuter.

Hoppas att Ni gillar dom!
LYCKA TILL !

fredag 28 september 2018

DROTTNINGTÅRTA MED KOKOSBOTTEN , 12 BITAR.




                  HEJSAN !

Den krämiga fyllningen av vit  choklad  ger  bären  sötma ,....mmm -
så himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :
Maräng :  4 äggvitor,  1 dl strösocker,  2  dl  kokos.

FYLLNING:
100 g vit choklad
4 dl CREME Fraiche
1/2  dl  florsocker

GARNERING :
2 dl hallon
2 dl blåbär

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  äggvitor  till  hårt  skum  med  en elvisp.
Skummet ska vara  så  fast  att  bunken  kan  vändas
upp och  ner  utan  att  det  rör  sig .
Tillsätt  sockret  och  vispa  lite  till .
VÄND  ner  kokosen .  Bred  ut  smeten  i  en  smord
form  med  avtagbar  kant , ca  24   cm  i  diameter.
GRÄDDA  tårtbottnen  mitt i  ugnen  i  125  grader i 2 tim.
Låt  tårtbottnen  svalna  något  och  lossa  den  sedan  med
en  kniv.  Låt  den  svalna  helt.
SMÄLT  chokladen över  vattenbad  och  bred  den över  bottnen.
Vispa  CREME Fraiche  och  florsocker  till  en  tjock  kräm .
Först  blir  CREME Fraichen  tunnare  men  efter  en  stund tjocknar den.
BRED  CREME Fraiche - blandningen  över  tårtbottnen  strax innan
serveringen  och  garnera  med  hallon  och  blåbär .

LYCKA TILL !

LAXGRYTA MED KOKOS . 4 PORT.




                  HEJSAN !

Smaka på detta  så himla gott !
EDAMAMEBÖNAN  är en sojaböna som finns i frysdisken.
De ligger i sina skidor, så Du får spritsa dem när de har kokats.

HÄR ÄR RECEPTET :
500-600 g LAXFILE'
1 lime
500 g EDAMAMEBÖNOR
1 liten purjolök
1 röd paprika
150 g sugar snaps
smör
1 tsk röd chilipasta
1 burk kokosmjölk
salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR laxen i bitar och lägg i en skål. Pressa över limesaften  och rör runt .
KOKA EDAMAMEBÖNORNA och skölj dem sedan i kallt vatten .
Pilla ut bönorna ur skidorna .
SKÄR purjolöken och paprikan i bitar och sugar snapsen i strimlor.
FRÄS purjolök och paprika i en kastrull med smör tills grönsakerna
har blivit lite mjukare.  Tillsätt chilipasta och kokosmjölk  låt det bli varmt.
LÄGG  i  laxen  tillsammans  med limesaften och sjud försiktigt  i  ett  par min.
Smaka av med salt och peppar .
Lägg  i  EDAMAMEBÖNORNA  och  sugar snapsen strax  före  servering.

SMAKLIG MÅLTID !

onsdag 26 september 2018

VEGGOLINSOPPA , 4 PERS.




                      HEJSAN !

Veckans  soppa !

HÄR ÄR RECEPTET :
Skär  4  potatisar,  2  morötter  och
1  bit  selleri  i  stavar .
Fräs  det  tillsammans  med  1  dl
röda  linser  i  lite  smör,  tillsätt
1  liter  grönsaksbuljong.
Låt  det  småkoka  8 - 10  minuter .
Smaksätt  med salt,  peppar,  2  msk
hackad  persilja  och  riven  parmesanost.

mmm,,,..himla  go' !
+  hård  macka  med  ost
och 1 glas mjölk.

SMAKLIG  MÅLTID !


tisdag 25 september 2018

ROTFRUKTSLÅDA MED KORV, 4 PERS.




                       HEJSAN !

Bäst att passa på, nu  när  Rotfrukterna  har  bra pris !
Smaka  på denna goda låda  mmm.... !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g purjolök
100 g kålrot
200 g morötter
150 g palsternackor
300 g potatis
200 - 300 g  falukorv
2 dl mjölk
250 g kesella
1/2 tsk dragon
1/2- 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 - 1 1/2  dl riven ost

SÅ HÄR GÖR  DU :
SKALA och strimla  grönsaker  och  korv.
Blanda  och  lägg  i  en  smord  form.
BLANDA  mjölk och kesella och  smaksätt
med  dragon,  salt  och  peppar .  Häll det i formen.
STRÖ  over osten  och rör runt lite så allt blandas
med osten  och  grädda  ca 60 min  i  nedre  delen
av ugnen .  Blir  lådan för mörk lägg på  ett  folie-
ark i  slutet av  gräddningen .

SMAKLIG  MÅLTID !

söndag 23 september 2018

BJUD SOPPAN SOM SÅS !



              HEJSAN !

Kolla här !

Ofta  serverar  vi  nyponsoppa  med  en  klick  glass i.
Men prova också att  vända  på  det  och  bjud  glass
med  varm  nyponsoppa  som  sås  till .

Detta  gillades hemma  hos  oss .

LYCKA  TILL !