onsdag 17 oktober 2018

KESOKAKA ,




                          HEJSAN !

Den  här  är  god  kan  Ni  tro !
Den tar en stund att göra ,  men  det är kakan väl värd.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
BOTTEN :
250 g veteskorpor eller digestivekex 1
1 3/4  dl strösocker
200 g smält smör/margarin
FYLLNING :
400 g Färskost, Keso eller Kvarg
1 1/2  dl  strösocker
1  dl russin
50  g  syltade apelsinskal
1  msk  pressad  citronsaft
3 ägg
1 tsk  potatismjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
KROSSA  skorporna  och  blanda  samman  dem  med
det  smälta  fettet .
TRYCK  ut  degen  i  botten  och upp efter  kanterna  i
en  smord  rund  form  med  löstagbar  botten ,  20-22
ca  i  diameter .  Låt  formen  stå  i  kylskåp,  ca 1 timma.
SÄTT ugnen på 225  grader .
BLANDA färskosten  med  socker, apelsinskal och  russin.
Vispa äggen  och tillsätt dem samt  potatismjölet.
Häll ostsmeten  i  degformen . LÄGG  folie på botten  av
ugnen om fett skulle rinna ner.
GRÄDDA  kakan  på  galler  i  nedre  delen  av  ugnen
sammanlagt  ca  45  minuter, men  sänk  värmen  till 175
grader  när  ca  15  minuter  återstår  av  gräddningstiden.
LÅT  kakan svalna lite i formen innan den  tas ur .
SERVERA  kakan ljummen eller kall.

LYCKA TILL !


SUPERSNABB LASAGNE, 4 PERS.




                      HEJSAN !
Barnsligt gott !
Släpp  in  småkockarna i köket .
För barn i köket är det tillåtet att fuska lite .
Hoppa över  BECHAMELSÅSEN
och använd färdigköpt soppa som tomatsås .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda (40g)
2 paket KELDA tomatsoppa (a' 500 ml)
6 färska  pastaplattor(250 g)
200 g riven ost,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.  Smält smör i en stekpanna.
Lägg i köttfärsen och stek tills den  är  helt  genomstekt
och brun . Tillsätt 1 påse tacokrydda, rör om då och då .
KLIPP upp soppförpackningarna .
Använd soppan som sås  och häll lite i botten på en
ugnssäker  form .
LÄGG i  2 färska pastaplattor  ovanpå .
Lägg på  resten  av  köttfärsen och mer soppa .
LÄGG  på  de  sista  pastaplattorna  och  häll  över  resten
av soppan .  Strö  över  riven  ost .
Sätt  in  formen  mitt  i  ugnen  och  grädda  ca  25  minuter.

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA TILL !


tisdag 16 oktober 2018

KANTARELLPAJ MED SQUASH OCH SOLTORKADE TOMATER , 4 PERS.




                     HEJSAN !

Marinerade soltorkade tomater gör den här  lättlagade kantarellpajen
extra smakrik .  SERVERA den gärna till kräftor eller andra rätter
med god sälta .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
3 msk vatten
FYLLNING:
400  g kantareller
1 gul lök
1/2 squash (350 g)
1 msk + 1 msk smör/margarin
1 dl marinerade soltorkade tomater
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
100 g prästost, riven
GARNERING :  färsk timjan.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjöl och fett i en matberedare .
Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg .
Tryck  ut  den  i  fyra  ugnssäkra  portionsformar,
ca  12  cm  i  diameter, eller  i  en  rund  form  med
löstagbar  kant,  ca  24  cm  i  diameter .
Nagga  degen  med  en  gaffel .
Ställ  formarna / formen  i  kylen  ca  30  minuter .
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Grädda  pajskalen  mitt i  ugnen  ca  10  minuter.
FYLLNING :
ANSA  kantarellerna  och  halvera  de  största .
Skala  och  hacka  löken .  Skär  squashen  i  bitar .
STEK  svamp och lök i 1 msk smör/margarin i en
stekpanna tills  vätskan  kokat bort.
Ta upp det och stek sedan squashen i 1 msk smör/
margarin 2 - 3 minuter .  Hacka tomaterna .
Lägg svamp, lök, squash och tomater i pajskalen .
VISPA  upp ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
Häll äggstanningen över grönsakerna och strö på osten.
GRÄDDA mitt i ugnen  ca  25 minuter.
Garnera, pajerna med timjan och servera .

LYCKA TILL !

KÖTTFÄRS-GRYTA, 4 PERS.



                     HEJSAN !

Fort, lätt och enkelt !  Gott är det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g vitkål
2 äpplen
300 g köttfärs
1 - 2 msk soja
1 tsk salt

SÅ HÄR GÖR  DU :
SKÖLJ och  skär vitkålen  i  strimlor .
SKALA och riv  äpplena  på  grova sidan
på ett råkostjärn .
FRÄS  köttfärsen i  en  gryta. Tillsätt kål och äpplen .
BLANDA  ner  sojan  när  det  hela  är  brynt .
LÅT  grytan  sakta  fräsa  under  lock  15 - 20 minuter.
Smaksätt med salt .
SERVERA  rätten  med  potatis  och  rårivna  morötter
med  rivet äpple i .

SMAKLIG  MÅLTID !


söndag 14 oktober 2018

APELSINRUTOR, 42 ST.




                    HEJSAN  !

Här är det mersmak !

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör /margarin
1 1/4 dl strösocker
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
1 stor apelsin
50 g sötmandel
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk maizena
3 äggvitor
GLASYR och GARNERING :
3 dl florsocker
ca 3 msk apelsinsaft
1/2 - 1 förpackning syltade apelsinskal

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 200 grader .
Kläd en liten  långpanna  ca  20x 30 cm,
med bakplåtspapper.
RÖR  fett och socker poröst . Tillsätt en äggula i taget
och rör väl mellan varje .
BORSTA  apelsinen i varmt  vatten  och riv av det gula
skalet .  Pressa  ur saften.  Mal mandeln .
 BLANDA ner apelsinskal,  apelsinsaft,  mandel,  vetemjöl
och  maizenamjöl.
VISPA  äggvitorna  till hårt skum.   Rör  först ner hälften
av äggvitorna  och vänd  därefter försiktigt ner  resten .
BRED  ut smeten  i pappersformen  .
GRÄDDA  på galler  mitt i ugnen 12 - 15 minuter.
LÅT kakan kallna på galler.
SIKTA  florsockret och rör ut det med apelsinsaften.
Bred glasyren över kakan . Strö apelsinskalen innan  glasyren stelnat .
SKÄR  kakan i fyrkanter när  glasyren  stelnat .

LYCKA  TILL !

LYXIGA HAVREKAKOR , 25 ST. (något tiii eftermiddags-fikat) ?




           HEJSAN !

För  att  göra  de  här  havrekakorna  extra lyxiga ,
ringla lite smält apelsin-choklad ovanpå dem.

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör eller margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl  = BERTE QVARN
2 tsk bakpulver
100 g choklad / apelsinsmak,

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör och socker poröst.
BLANDA  i havregryn, mjöl och bakpulver.
FINHACKA  chokladen  och rör i den .
FORMA  degen till  bollar och lägg på en plåt
med bakplåtspapper .
(ta en tsk och doppa i den smälta chokladen och ringla över kakan)
GRÄDDA  i 175 grader  i 20 minuter .
LÅT kakorna svalna.

LYCKA TILL !

TIPS !

TIPS!

Är fingrarna röda efter rödbetorna ?
Gnid in dem med citron och salt och
skölj i ljummet vatten .

TACK !