fredag 10 maj 2019
BANANER MED INGEFÄRSGRÄDDE, 4 PORT. Efterrätt .
HEJSAN !
mmm... med Råsocker som spännande ingrediens.
HÄR ÄR RECEPTET:
4 bananer
1 msk smör eller margarin
3 msk råsocker
GRÄDDE :
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl kesella
2 msk råsocker
1-2 tsk riven färsk ingefära
SÅ HÄR GÖR DU :
Vispa grädden och råsockret till fast skum.
Blanda med kesellan.
Vänd i den rivna ingefäran.
Stek bananerna i matfettet och råsockret.
Lägg upp på 4 tallrikar och servera genast
med ingefäragrädden.
LYCKA TILL !
YOGHURT- OCH KOKOSTARTE MED HALLON, 10 - 12 BITAR.
HEJSAN !
Den här söta saftiga TARTEN doftar lätt av citron.
Garnera med färska hallon eller andra bär .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl- BERTE QVARN
1 ägg
FYLLNING :
125 g rumsvarmt smör /margarin
4 dl socker
4 stora ägg
2 dl turkisk yoghurt
1 citron, rivet skal och saft
150 g kokosflingor
GARNERING :
1-2 msk florsocker
färska hallon eller andra bär
myntablad
SÅ HÄR GÖR DU :
Arbeta smör och mjöl till en smulig massa, gärna i matberedare.
Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut den i en form med löstagbar kant och lägg i kyl ca 20 min.
Sätt ugnen på 175 grader .
Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Vispa smör och socker pösigt med el-visp.
Vispa ner ett ägg i taget. Blanda i yoghurt, citronskal och -saft.
Blanda i kokosflingorna.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen
ca 45 minuter. Låt svalna.
Pudra över florsockret och garnera med hallon och myntablad
precis innan serveringen .
LYCKA TILL !
STEKTA RISNUDLAR, med grönsaker, 4 port.
HEJSAN !
mmm...så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
ca 300 g risnudlar, smala
2 morötter
1/4 kinakål
1 rödlök
1 gul lök
1/2 purjolök
1 ask groddar av mungbönor (150 g)
2 msk matolja
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk svartpeppar
salt
SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT nudlarna svälla i ljummet vatten i ca 10 minuter.
Låt rinna av i en sil.
Skala och skär morötterna i tunna strimlor, strimla
kinakålen, skala och skär löken i tunna ringar .
Skölj groddarna och låt droppa av i en sil.
Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna med hög kant.
Lägg i nudlarna och stek några minuter tills de är mjuka.
Ta upp nudlarna på en tallrik.
Stek morötter, kinakål och lökringar tills de är blanka
och börjar sjunka ihop en aning .
Krydda med vitlökspulver och peppar.
Vänd ner nudlar och böngroddar .
Smaka av med salt .
Servera genast med sötsur sås till.
LYCKA TILL !
torsdag 9 maj 2019
OST - OCH SKINKPAJ MED BROCCOLI, 4-6 PORT.
HEJSAN !
Vi var bortbjudna och blev bjudna på denna underbart goda paj .
Innan vi gick hem på kvällen fick jag en lapp i min hand -
med receptet på .
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g rumsvarmt smör /margarin
2 1/2 dl mandel mjöl
1 1/2 dl kokos mjöl
salt
FYLLNING :
350 g fryst broccoli
3 salladslökar
350 g rökt skinka
2 1/2 dl riven stark ost
4 ägg
2 1/2 dl grädde
salt och svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Tina broccolin något .
Nyp ihop smör mandel mjöl, kokos mjöl och
salt och forma till en smidig deg.
Låt vila i kylskåp i ca 15 minuter.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda
pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.
Lägg broccolin i pajskalet. Strimla salladslöken
och skär skinkan i tärningar .
Lägg salladslök, skinka och ost över broccolin.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll
smeten över pajskalet .
GRÄDDA pajen i mitten av ugnen i ca 25- 30 min.
mmm... himla gott !
LYCKA TILL !
onsdag 8 maj 2019
TEKAKA MED KARDEMUMMA.
HEJSAN !
Vetebröd med kardemumma är både gott och snabb- bakat.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl= BERTE QVARN
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl socker
100 g smör /margarin
2 dl mjölk
1 tsk stött kardemumma
GARNERING :
6 hackade sötmandlar
2 msk pärlsocker
UGN :225 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA de torra ingredienserna.
Finfördela matfettet i blandningen.
TILLSÄTT mjölken och arbeta snabbt ihop degen.
Lägg den i en smord form ca 24 cm i diameter.
Strö på mandel och pärlsocker.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Låt den kallna på galler under bakduk.
TEKAKAN går bra att frysa .
LYCKA TILL !
FRUKTSPÄCKAD FLÄSKKARRE' , 4 PORT.
HEJSAN !
Den här rätten har vi glömt bort, så himla gott,
- så gott att när vi börjat äta, kan vi inte sluta !
Bjud mamma, ha det som en släktmiddag, alla minns !
HÄR ÄR RECEPTET :
800 g benfri FLÄSKKARRE'
ca 10 mjuka aprikoser
ca 10 katrinplommon
salt, svartpeppar
2 tsk riven färsk ingefära
SÅS .
3 dl sky + eventuellt vatten
2 msk kalv eller ox-fond
1 dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
(2 msk sherry )
SERVERA MED :
kokt broccoli och kokt blomkål
kokt potatis
UGN :175 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
STICK in en smal vass kniv på två ställen i KARRE'N
och gör hål för att få plats med aprikoserna och plommonen.
Tryck in aprikoserna i det ena hålet och plommonen i det
andra hålet.
SALTA och peppra köttet och riv över färsk ingefära.
Gnid in kryddorna i köttet.
Bind gärna upp steken med bindgarn för en jämnare form
och tillagning .
LÄGG köttet i en ugnsform och stick in en köttermometer
i köttets tjockaste del.
Tillaga köttet i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen
är 80 grader.
SÅS : SILA skyn och skumma bort en del av fettet .
Blanda sky och vatten så det blir sammanlagt 4 dl i en kastrull.
Vispa ner fond, grädde och mjöl och låt såsen koka under
omrörning, ca 5 minuter.
Smaka av med sherry, salt och peppar.
SKÄR steken i skivor och servera med kokt broccoli, blomkål
och potatis. Många gillar lite äpplemos till köttet, jag är en av dem.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
tisdag 7 maj 2019
FRUKT- OCH NÖTBRÖD 1 BRÖD.
HEJSAN !
Fullproppade med både frukt och nötter
blir dessa bröd goda till frukost .
Eller ät till kvällen med en lyxig ost .
Med torkade aprikoser i brödet får det en fin sötma
som passar bra till ost.
Snabba att baka då det är en deg med
bikarbonat .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl siktat DINKEL- mjöl
1 dl havregryn
100 g torkade aprikoser
1 dl gula russin
1 dl hasselnötter
1 dl delade valnötter
1/2 dl hela linfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl naturell yoghurt
TOPPING :
2 msk solroskärnor
2 msk pumpakärnor
1/2 msk CHIA- frön.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Smörj en brödform, på ca 1 1/2 liter, med matfett.
BLANDA samman DINKEL-mjöl och havregryn i en
degbunke. Dela aprikoserna i mindre bitar.
Blanda ner aprikoser, russin, nötter, frön, bikarbonat
och salt i mjöl- blandningen och rör om.
Tillsätt yoghurt och blanda samman till en kladdig deg.
FÖRDELA degen i den smorda formen.
Skaka formen och släta till degen på toppen .
Strö på toppningen .
GRÄDDA brödet i nedre delen av ugnen i ca 1 timme,
brödet ska ha 96 grader som innertemperatur .
TA ut brödet ur ugnen och vänta ca 5 minuter innan
Du tar ut det ur formen, och låt det sedan svalna på galler.
Hoppas Ni gillar det !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)