lördag 11 maj 2019

GRILLADE NEKTARINER MED HALLONGRÄDDE, 4 PORT.




                          HEJSAN !

Å,,, hjälp vad gott !
Hettan från glöden ger nektarinerna en KARAMELLISERAD
sötma som passar perfekt med frisk hallongrädde.

HÄR ÄR RECEPTET :
4 Nektariner
2 msk pressad citronsaft
HALLONGRÄDDE :
3 dl vispgrädde
2 dl färska hallon
1 msk strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
Dela nektarinerna i halvor och kärna ur.
Häll citronsaften över snittytorna .
Vispa grädden löst.
Mosa ihop hallon och socker och vänd
ner i grädden.
Grilla nektarinerna på hög direkt värme
på båda sidorna tills de har fått fin färg.
Servera med hallongrädde .

LYCKA TILL !

POTATISGRATÄNG PÅ GRILLEN , 4 PORT.



                     HEJSAN !

Med locket på funkar grillen utmärkt till ugn.
Gratängen får lite rökig smak från glöden och
fin färg av gulbetor.

HÄR ÄR RECEPTET :
750 g potatis
3 gulbetor
1 vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
3 1/2 dl riven ost- gratäng.

SÅ HÄR GÖR DU :
Skala och skiva potatis och gulbetor tunt.
Lägg i en ugnssäker form.
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda grädde, vitlök och salt.
Häll grädde blandningen i formen och
strö över osten.
Tillaga gratängen på hög indirekt
värme ca 200 grader under lock, ca 45 min.

LYCKA TILL !

fredag 10 maj 2019

BANANER MED INGEFÄRSGRÄDDE, 4 PORT. Efterrätt .



                  HEJSAN !

mmm... med Råsocker som spännande ingrediens.

HÄR ÄR RECEPTET:
4 bananer
1 msk smör eller margarin
3 msk råsocker
GRÄDDE :
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl kesella
2 msk råsocker
1-2 tsk riven färsk ingefära

SÅ HÄR GÖR DU :
Vispa grädden och råsockret till fast skum.
Blanda med kesellan.
Vänd i den rivna ingefäran.
Stek bananerna i matfettet och råsockret.
Lägg upp på 4 tallrikar och servera genast
med ingefäragrädden.

LYCKA TILL !

YOGHURT- OCH KOKOSTARTE MED HALLON, 10 - 12 BITAR.


                 HEJSAN !

Den här söta saftiga TARTEN doftar lätt av citron.
Garnera med färska hallon eller andra bär .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl- BERTE QVARN
1 ägg
FYLLNING :
125 g rumsvarmt smör /margarin
4 dl socker
4 stora ägg
2 dl turkisk yoghurt
1 citron, rivet skal och saft
150 g kokosflingor
GARNERING :
1-2 msk florsocker
färska hallon eller andra bär
myntablad

SÅ HÄR GÖR DU :
Arbeta smör och mjöl till en smulig massa, gärna i matberedare.
Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut den i en form med löstagbar kant och lägg i kyl ca 20 min.
Sätt ugnen på 175 grader .
Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Vispa smör och socker pösigt med el-visp.
Vispa ner ett ägg i taget. Blanda i yoghurt, citronskal och -saft.
Blanda i kokosflingorna.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen
ca 45 minuter.   Låt svalna.
Pudra över florsockret och garnera med hallon och myntablad
precis innan serveringen .

LYCKA TILL !

STEKTA RISNUDLAR, med grönsaker, 4 port.



                      HEJSAN !

mmm...så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
ca 300 g risnudlar, smala
2 morötter
1/4  kinakål
1 rödlök
1 gul lök
1/2 purjolök
1 ask groddar av mungbönor (150 g)
2 msk matolja
1/2  tsk vitlökspulver
1/2 tsk svartpeppar
salt

SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT nudlarna svälla i ljummet vatten i ca 10 minuter.
Låt rinna av i en sil.
Skala och skär morötterna i tunna strimlor,  strimla
kinakålen, skala och skär löken i tunna ringar .
Skölj groddarna och låt droppa av i en sil.
Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna med hög kant.
Lägg i nudlarna och stek några minuter tills de är mjuka.
Ta upp nudlarna på en tallrik.
Stek morötter, kinakål och lökringar tills de är blanka
och börjar sjunka ihop en aning .
Krydda med vitlökspulver och peppar.
Vänd ner nudlar och böngroddar .
Smaka av med salt .
Servera genast med sötsur sås till.

LYCKA TILL !

torsdag 9 maj 2019

OST - OCH SKINKPAJ MED BROCCOLI, 4-6 PORT.



                        HEJSAN !

Vi var bortbjudna och blev bjudna på denna underbart goda paj .
Innan vi gick hem på kvällen fick jag en lapp i min hand -
med receptet på .

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g rumsvarmt smör /margarin
2 1/2  dl mandel mjöl
1 1/2 dl kokos mjöl
salt
FYLLNING :
350 g  fryst broccoli
3 salladslökar
350 g rökt skinka
2 1/2 dl riven stark ost
4 ägg
2 1/2 dl grädde
salt och svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Tina broccolin något .
Nyp ihop smör mandel mjöl, kokos mjöl och
salt och forma till en smidig deg.
Låt vila i kylskåp i ca 15 minuter.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda
pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.
Lägg broccolin i pajskalet.  Strimla salladslöken
och skär skinkan i tärningar .
Lägg salladslök, skinka och ost över broccolin.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll
smeten över pajskalet .
GRÄDDA pajen i mitten av ugnen i ca 25- 30 min.
mmm... himla gott !

LYCKA TILL !

onsdag 8 maj 2019

TEKAKA MED KARDEMUMMA.



                HEJSAN !

Vetebröd med kardemumma är både gott och snabb- bakat.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl= BERTE QVARN
2 1/2  tsk bakpulver
1 dl socker
100 g smör /margarin
2 dl mjölk
1 tsk stött kardemumma
GARNERING :
6 hackade sötmandlar
2 msk pärlsocker
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA de torra ingredienserna.
Finfördela matfettet i blandningen.
TILLSÄTT mjölken och arbeta snabbt  ihop degen.
Lägg den i en smord form ca 24 cm i diameter.
Strö på mandel och pärlsocker.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Låt den kallna på galler under bakduk.
TEKAKAN  går bra att frysa .

LYCKA TILL !