måndag 21 oktober 2019

VILD FÄRS - BIFF MED ÄPPELTZATZIKI , 4 PORT.



                     HEJSAN !

Alla typer av vilt-färs passar till detta recept .
Varsågoda ! mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET  :
400 g vilt-färs max 10 %
2 äggvitor
2 msk maizenaredning
1 dl Hoisinsås
1 1/2 dl CREME Fraiche, max 5%
salt och peppar
2 tsk olja
2 dl fullkornsris
TZATSIKI :
2 äpplen
2 dl matlagningsyoghurt
1 - 3 tsk riven pepparrot
salt och peppar
SERVERA med :
tzatziki , ris, grönsallad

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset.  Vispa färs, äggvita, maizena
och HOISINSÅS  kraftigt i mixer  eller
med elvisp .
Tillsätt CREME Fraiche och blanda väl,
färsen ska vara ganska lös.  Krydda .
HETTA upp olja i en annan panna och klicka
ut färsen . Stek på låg värme, ett par min på
varje sida.
RIV  äpplena och blanda med yoghurt och
pepparrot .  Salta och peppra .

SMAKLIG MÅLTID !


fredag 18 oktober 2019

MOROTSMUFFINS , 8 STORA .



                           HEJSAN !

Något gott till helgen kanske !
Inte  som det vanliga receptet på Morotsmuffins,
- men  så goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 msk råsocker
1 ägg
2 msk rapsolja
25 g hackade valnötskärnor
1 finriven morot, ca 100 g
1 dl grahamsmjöl
1 krm bakpulver
1 krm bikarbonat
2 krm kanel
GLASYR :
75 g PHILADELPHIAOST
extra LIGHT
1 1/2  msk florsocker
1 tsk lime eller citronjuice
4 physalisfrukter per/person
eller strössel.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 220 grader .

VISPA ihop socker och ägg, rör ner
olja, nötter och morot .
BLANDA mjöl med bakpulver, bikarbonat
och kanel, vänd ner i smeten .
Fördela  jämt i muffinsformar .
GRÄDDA  mitt i ugnen i 15 minuter .
Låt kallna .
MOSA ihop osten med florsocker och juice.
Bred glasyren över kakorna och garnera .

LYCKA TILL !


BACONQUINOA , 2 PERS.




                    HEJSAN !

Lite då och då  äter vi detta till lunch ,  himla gott , ska Ni veta !
Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl QUINOA , 80 g
100 g broccolibuketter
1 paket strimlat bacon, 125 g
1 tsk rapsolja
1 liten skivad rödlök
1/2 strimlad röd paprika
1 skivad kiwifrukt
salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA QUINOAN och låt broccolin ånga
ovanpå de sista 4 minuterna .
FRÄS  baconet i oljan tillsammans med lök
och paprika tills grönsakerna mjuknat .
BLANDA  med  QUINOAN  och kiwin .
Smaka av med salt och peppar .

Kombinationen  här är både rökt, salt och
lite sött en riktig höjdare !

LYCKA  TILL !

ANNORLUNDA RÖSTI , 4 PORT.



                      HEJSAN !

Det  här  smakar  jättegott  till  kött  och  kyckling .
Väl  värt  att  smaka !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600 g  potatis
1 morot
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
salt, svartpeppar
1 msk  olivolja
(prova gärna MONINI- olivolja)- så smakrik.

SÅ HÄR GÖR DU :
RIV potatis och morot fint, i matberedare
eller för hand .
HACKA vitlöksklyftor och lök .
Fräs i oljan .  Tillsätt potatisstrimlorna,
rör om .  Krydda med salt och svartpeppar .
FYLL en sconesplåt eller muffinsplåt med
potatisstrimlorna .
BAKA i ugn 200 grader ca 30 - 40 minuter.
KLIPP över lite bladpersilja  vid serveringen .

LYCKA TILL !



BANANKAKA MED LIME, 10 - 12 BITAR.




                     HEJSAN !

Det här är en härlig kaka med smak
av kanel och syrlig lime .
mmm...! - För mig en födelsedagstårta, 
som jag fick i present när jag fyllde år !
Väldans god ! ... mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör / margarin
2 dl socker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk malen kanel
3 mogna bananer
1 msk socker
1 /2 dl mjölk
LIMEKRÄM :
2 dl CREME Fraiche , lätt
1 dl florsocker
skal och saft av 1 limefrukt 
1/2 påse kokosflingor
ca 100 g
2 passionsfrukter
UGN :  175  grader.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker ljust och poröst .
Tillsätt äggen ett och ett under kraftig omrörning .
BLANDA samman mjölet (BERTE QVARN )
Med bakpulver och kanel .
Rör ner det i smeten tillsammans med mjölken .
HÄLL smeten i smord och bröad form med  lös-
tagbar kant ,  ca  24 cm i diameter .
BAKA kakan i nedre delen av ugnen ca  45 - 50 minuter.
Låt kakan vila en stund innan den stjälps upp och 
får kallna.
LIMEKRÄM :
RÖR samman lätt CREME Fraiche med florsocker,
rivet limeskal , pressad limesaft och kokosflingor .
BRED krämen över kakan och ställ den kallt i minst
1/2 timme .
DELA passionsfrukterna och gröp ur innanmätet .
FÖRDELA  över  tårtan .

LYCKA  TILL !

tisdag 15 oktober 2019

KÅLROTSGRATÄNG, 4 PERS.



                       HEJSAN !

Nu när Vi äter mer och mer  grönsaker och rotfrukter ,
kan kanske jag få bjuda på  denna gratäng.
Du kan ha korv , kassler  eller vad Du tycker  till .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kålrot
2 morötter
1 purjolök
1 1/2 dl riven ost
smör/margarin
ströbröd
oregano
timjan
örtsalt

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva kålrot och morötter.
Förväll dem lätt och varva dem sedan i
en eldfast form med skivad purjolök .
STRÖ riven ost samt kryddor mellan
varven .
Lägg på några smörklickar samt pudra
över lite ströbröd .
GRÄDDA  i  225  graders ugnsvärme
ca 25 minuter .

SMAKLIG MÅLTID !

LYXPÄRON , 1 PERS. TIPS !



                  HEJSAN !

Halvera ett päron och fördela
2 msk ädelost på snittytorna .
Strö över  3 hackade valnötskärnor .

TACK !