lördag 4 januari 2020

KORVPYTTEN - MONAS, 4 PERS.



                   HEJSAN !

mmm...så himla gott !
Jag hade aldrig ätit de här små
svarta le Puy - linserna !
Men blev glatt överraskad hur gott det var
tillsammans, med rätten i sin helhet .
Min goda vän Monas,- lagade det här !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl torkade svarta le Puy- linser
400 g falukorv, med hög kötthalt
1 msk smör
1 gul lök
1/2 dl hackad bladpersilja
1 msk olivolja
salt, svartpeppar
CHILISÅS :
1 1/2 dl CREME fraiche
1 msk chilisås
2 tsk sweetchilisås

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA linserna enligt anvisningen
på paketet (ca 25 min).
Blanda ihop alla ingredienser till
såsen och ställ kallt .
Skär falukorven i bitar .
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp en stekpanna med smör
och bryn korven i några minuter .
Lägg i löken  och stek i  ytterligare
några minuter.
Tillsätt kokta linser, bladpersilja och
lite olivolja .
SERVERA direkt med chilisåsen .

SMAKLIG MÅLTID !




FISKGRATÄNG MED RÄKOR, 4 PERS.



                 HEJSAN !

Smaka på denna, ....mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g torsk-FILE' , halvtinad
1 dl gröna ärter
1 dl skalade räkor
2 dl grädde
1/2 msk hummerfond
1/2 fiskbuljongtärning
2 msk hackad dill
salt, vitpeppar
1 dl stark riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Halv-tina  torsk-FILEERNA .
Smörj en ugnsfast form och lägg i de halv-tinade
fisk-FILEERNA.
Lägg ärter och räkor över fisken .
Koka upp grädde i en kastrull.
Tillsätt hummerfond och buljongtärning.
Rör ner den hackade dillen och smaka av med
salt och peppar .
Häll såsen över fisken, ärterna och räkorna
och strö över osten .
GRATINERA i ugn ca 30 minuter.

SERVERA med blad- och tomatsallad .

LYCKA TILL !



fredag 3 januari 2020

LAX MED ÄPPEL- & NÖTBULGUR , 2 PORT.


 
                        HEJSAN !

Det här är gott !
Dessutom tar det inte tid att göra .

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g  LAXFILE'
pressad limesaft
salt, peppar och chili
BULGUR :
2 dl bulgur
1 stort äpple
1/2 msk smör
5 pekannötter
1 msk pumpafrön
grovhackad persilja
UGN 200 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG laxen i portionsbitar, i en ugnsform.
Pressa över lime, krydda med salt, peppar
och chili .  Stek i ugn  ca  15 minuter .
TILLAGA bulgur enl. anv. på förpackningen.
Tärna äpplet och stek i smör så det får lite färg.
Tillsätt nötter och frön på slutet .
Blanda med bulgur och persilja.
Smaka av med salt och peppar .

SERVERA gärna 2 dl turkisk yoghurt
med  1- 2 vitlöksklyftor och 2 kläm på akaciahonung
+ 1 cm riven ingefära, mmm....himla gott till allt !

LYCKA TILL !




torsdag 2 januari 2020

SENAPS BIFFAR / 4 PORT .



                   HEJSAN !

Grovkornig senap ger den rätta smaken !
Smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g nötfärs
1 rödlök
2 msk stark och söt senap
1 dl hackad persilja
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk smör/margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka löken .
Blanda färsen med lök, senap, persilja, ägg,
salt, peppar och 1 dl grädde till en jämn färs.
Forma 8 biffar .  Stek i smör i stekpanna
3 - 4 minuter/sida .
Ta upp biffarna .
Häll resten av grädden i pannan  och låt koka
ihop några minuter .
SERVERA  biffarna med såsen och potatismos,
gärna lagat på hälften rotselleri .

SMAKLIG MÅLTID !

ROTFRUKTER MED OSTRÖRA , 4 PORT.



                         HEJSAN !

mmm...så himla gott !
Upptäck rötterna med ingefära och honung.

HÄR ÄR RECEPTET :
3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri
1 purjolök
2 msk smör/margarin
1/2 tsk salt
1 tsk mald ingefära
2 tsk honung
2 msk hackad persilja
OSTRÖRA :
250 g kesella
2 dl riven lagrad ost, t ex prästost.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA rotfrukterna och skär dem i långa bitar .
Skär purjolöken i skivor .
Stek rotfrukterna i smör i en stor stekpanna  på
svag värme ca 10 minuter .
Låt purjolöken steka med på slutet .
Krydda med salt, ingefära , honung och persilja .
Rör ihop Kesella och ost.
SERVERA  rotfrukterna på ett fat med oströran
bredvid .
Ett grovt bröd är gott till  eller
som tillbehör till kött och potatis .

LYCKA TILL !


onsdag 1 januari 2020

SNABBA LAXPUDDINGEN / 4 PORT.



                   HEJSAN !

Säg laxpudding  och många får något
drömskt i blicken .
Här är den i ny, lättlagad form.

HÄR ÄR RECEPTET :
4-5 kokta potatisar
1 gul lök
1 msk smör/margarin
5 ägg
1,5 dl matlagningsgrädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
200 g skivad gravad lax
2 msk grovhackad dill
2 msk smält smör

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva potatisen.
Skala och hacka löken .
Fräs potatis och lök i smör
i en stor teflonpanna .
VISPA ihop ägg, grädde, salt
och peppar .
Häll smeten i pannan och låt
den stelna .
Rör lite , så att smeten rinner ner.
LÄGG på laxskivorna och låt dem
bli ljumma .
Strö över dillen och servera med
smält smör .

LYCKA TILL !

ANSJOVIS-TORSK /4 PORT.




                           HEJSAN !

Smaka på det här då !
Tomat, dill och kryddig ANSJOVIS,
ger torsken en smakskjuts rakt in i ugnen .
Så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
600g FISKFILE', t ex torsk
1 liten ask ANSJOVISFILEER
ca 50 g
3/4 tsk salt
2,5 dl mellangrädde
1 msk ströbröd
2 tomater
1 knippa dill

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
Låt ansjovisen rinna av men spara spadet .
Finhacka  ansjovisen och bred den över fisken.
Salta och vik ihop  FILEERNA om de är tunna.
LÄGG dem i en smord ugnssäker form.
Häll över ansjovisspadet och grädden , strö över
ströbrödet .
STEK fisken i övre delen av ugnen ca 20 minuter.
Hacka tomaterna och dillen .
Strö det över fisken när det återstår några minuter-

SERVERA med kokt potatis , + en grönsallad.

LYCKA TILL !