lördag 25 januari 2020
HAVREPANNKAKOR MED BLÅBÄR, 6 små /2 port.
HEJSAN !
Ni måste smaka dessa supergoda pannkakor !
Jag fick receptet av en god vän.
HÄR ÄR RECEPTET :
60 g havregryn
2 ägg
100 g keso
1 tsk mald kanel
1/4 tsk bakpulver
50 g blåbär
1-2 tsk kokosolja
85 g blåbär
SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR havregryn, ägg, keso, kanel och bakpulver
i en mixer eller matberedare till en jämn smet .
HÄLL smeten i en bunke och rör försiktigt ner
blåbären .
HETTA upp 1 tsk kokosolja i en stekpanna på
medelvärme.
Häll 2 msk smet per pannkaka i pannan och bred
ut smeten så att varje pannkaka är ca 1 cm tjock.
Stek pannkakorna i 3-4 min vänd dem och stek
ytterligare 3 - 4 minuter .
LÄGG upp pannkakorna på ett fat och strö över
blåbären . Ringla eventuellt lite honung över
vid servering.
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
fredag 24 januari 2020
KASSLER PÅ GRÖNSAKSBÄDD, 4 PERS.
HEJSAN !
mmm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g kassler i skivor
olja till stekning
2 morötter
1 persiljerot
150 g sockerärter
5 salladslökar
2 dl hönsbuljong
2 dl grädde
majs-stärkelse
1/2 tsk fransk ljus senap
salt och peppar
SERVERING
Kokt potatis och
riven pepparrot
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA grönsakerna och skär i mindre bitar .
LÄGG morötter och persiljerot i en kastrull,
tillsätt buljong och grädde .
Koka rotfrukterna mjuka, tillsätt sockerärter
och salladslökar och låt dem koka med i 2-3
minuter .
Red av med lite majs-stärkelse utrört i vatten .
Smaka av med senap, salt och peppar .
HETTA upp lite olja i en stekpanna och stek
kasslerskivorna ca 1 minut på varje sida .
SERVERA grönsakerna, med kasslern ovanpå
och kokt potatis , sås och riven pepparrot .
SMAKLIG MÅLTID !
CITRONKLADDKAKA, 20 BITAR .
HEJSAN !
VARSÅGODA !
mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör eller margarin
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 citron
GARNERING
florsocker
SERVERING
lättvispad grädde
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
KLÄ en liten långpanna , ca 20 - 25 cm i diameter
med bakplåtspapper .
SMÄLT matfettet och låt svalna till ljummet .
VISPA ägg och socker vitt och poröst .
Sikta ner vaniljsocker och vetemjöl - BERTE QVARN .
Fin-riv citronskalet, pressa ur saften och tillsätt .
Rör varsamt om till en slät smet .
HÄLL ner det ljumma matfettet och rör åter varsamt
smeten slät .
HÄLL ut smeten i formen och grädda kakan i nedre
delen av ugnen i ca 35 minuter .
Sikta över lite florsocker då kakan har svalnat , och
dela den i bitar .
SERVERA kakan helst dagsfärsk, gärna tillsammans
med lättvispad grädde .
LYCKA TILL !
ÄPPELLIMPA MED SOLROSKÄRNOR OCH LINFRÖ 2 LIMPOR.
HEJSAN !
Ibland vill man inte vänta på jäsning .
Då är det bra med bikarbonat som
bra alternativ, som det här med äpple
och DINKELMJÖL .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl havregryn
5 dl DINKELSIKT
5 dl fullkorns- DINKELMJÖL
1 1/2 dl solroskärnor
1/2 dl linfrön
2 tsk salt
4 tsk bikarbonat
2 msk MORTLADE fänkålsfrön
1 1/2 medelstort äpple , grov-rivet
2 msk honung
1 liter naturell yoghurt
TOPPING :
1 dl solrosfrön
1 äpple i skivor
FLINGSALT
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda alla torra ingredienser i en bak-bunke.
Häll ner grovrivet äpple, honung och yoghurt
i mjöl-blandningen .
Rör om väl så att det blir en jämn smet.
SMÖRJ 2 avlånga brödformar och "bröa" med
1/2 dl solroskärnor per form .
FÖRDELA smeten jämnt i formarna .
Toppa med äppleskivor som trycks ner något
i smeten, och FLINGSALT .
GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen i
75 - 90 minuter .
Känn med sticka så att det är klart .
LÅT vila på galler under bakduk .
LYCKA TILL !
onsdag 22 januari 2020
SCHWEIZERBRÖD, 21 ST.
HEJSAN !
Det här har jag gjort idag ,...mmm, himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
3 dl mjölk
100 g smör/ margarin
ca 8 dl vetemjöl- BERTE QVARN
100 g riven ost (typ Greve)
2 krm vitlökssalt
2 krm salt
PENSLING :
ägg , grovt salt - sesamfrön
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en deg-skål.
Smält smöret i en kastrull, slå på mjölken .
SLÅ det ljumma degspadet över jästen
tillsammans med mjölet och rör om .
Tillsätt riven ost, vitlökssalt och salt .
Arbeta degen väl .
SLÅ upp degen på lätt mjölat bakbord
och knåda den smidig .
Dela degen i 3 lika delar, rulla ut 3 längder
och skär ut 7 bitar på varje längd .
Rulla ut dem till små runda bullar och lägg
dem i en rundel .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt att jäsa
ca 20 minuter .
PENSLA över med ägg, strö på salt och
sesamfrö .
GRÄDDA i 225 grader ca 18 - 20 minuter.
Lägg rundeln med bullar i en stor rund brödkorg !
Kan frysas och spröd-värmas invirad i folie.
LYCKA TILL !
måndag 20 januari 2020
RABARBERKAKA MED FÄRSKA JORDGUBBAR, 8 - 10 BITAR.
HEJSAN !
Såg i affären att de hade fått färska jordgubbar,
då kom jag att tänka på denna supergoda kaka
som jag bjudit på många gånger om .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
2 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
FYLLNING :
150 g skivade rabarber
ca 1/2 dl socker
GARNERING :
1 1/2 liter små jordgubbar
florsocker.
SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD rabarber och socker utan att röra för mycket.
Låt svalna, häll av överflödig saft .
RÖR smör och socker poröst .
Rör ner ett ägg i taget .
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner detta i smeten .
Fyll en smord och bröad form med hälften av smeten .
SKEDA över rabarber-röran , häll på resten av smeten .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 200 grader 20-25 min.
Låt kakan gärna stå till nästa dag .
GARNERA med jordgubbar och pudra över florsocker .
SERVERA med vispad grädde .
LYCKA TILL !
söndag 19 januari 2020
TIPS ! HAR DU VISPAT GRÄDDEN FÖR HÅRT ?
HEJSAN !
Det händer , inte minst när de mindre barnen
hjälper till eller m.. maken !
Detta elände är emellertid lätt att justera .
Med en skvätt vatten eller mjölk återfår
grädden sin mer fluffiga och följsamma
konsistens .
Så häll inte bort grädden !
TACK !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)