tisdag 25 februari 2020

MACADAMIA-RUTOR , 15 -18 RUTOR.


                 HEJSAN !

Smörstinn mördegsbotten med lager av kokos,
mörk choklad, kola och nötter . .mmm .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g halverade MAKADAMIANÖTTER
225 g vetemjöl , BERTE QVARN
salt
175 g RUMSTEMPERERAT smör
75 g farinsocker
150 g mörk choklad
75 g kokosflingor
KOLA
110 g smör/margarin
110 g farinsocker
25 g vetemjöl
1 msk vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM  ugnen till 175 grader .
Sprid ut nötterna i en långpanna
och rosta i 5 minuter, ställ åt sidan.
HÄLL mjöl och en nypa salt i en skål,
eller gärna i en matberedare med kniv .
Tillsätt och arbeta först in smör och
sedan socker.  Tryck ut degen i formen.
Grädda ca 15 minuter mitt i ugnen  tills
mördegen blivit gyllenbrun .
Ta ut formen och låt svalna något .
KOLA :
LÄGG smör, socker, mjöl och vispgrädde
i en liten kastrull .  RÖR ihop på låg värme,
låt sedan koka upp under omrörning .
Ta bort från spisplattan .
FINHACKA  chokladen och strö över den
gräddade mördegen .
Strö över kokosflingorna och de rostade
nötterna .  TÄCK med kolasåsen.
Ställ åter in formen i ugnen och grädda
15 - 20 minuter tills kolan blivit bubblande
brun .  TA ur ugnen och låt svalna i formen .
DELA  i  bitar .

LYCKA TILL !

SQUASHOMELETT , 4 PERS.




                            HEJSAN !

mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
6 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1 stor squash, ca 500 g
1/2 tsk salt
svartpeppar
150 g tärnad fetaost
smör /margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Vispa samman ägg och grädde .
Riv squashen grovt och tryck ut det
mesta  av vätskan genom ett durkslag .
Blanda ner squashen i äggsmeten .
Salta och peppra .
Vänd ner fetaosten .
SMÄLT smör i en rejäl stekpanna,
gärna en som kan sättas in i ugnen .
Häll i smeten .
Stek på spisen tills äggsmeten stelnat .
SÄTT in pannan i ugnen i några minuter
tills omeletten fått färg eller vänd den
med hjälp av en stor tallrik eller ett lock
och stek andra sidan färdig på spisen .

LYCKA TILL !

TOSCAKAKOR , CA 15 ST .



                     HEJSAN !

Nu är jag sugen på att baka, -kan det vara vädret tro ?
Så vi börjar med dessa underbart goa kakor .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smält smör/margarin
2 msk vispgrädde

KNÄCKGLASYR :
1 dl sötmandel
50 g smör/margarin
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk grädde.

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker .
BLANDA  mjöl, bakpulver och rör ner
det i smeten med matfett och grädde .
SKÅLLA  mandeln och flaga den .
Smält matfettet, blanda ned mandel ,
socker, mjöl och grädde .
Låt glasyren sjuda upp .
FÖRDELA  kaksmeten i små runda
väl smorda och bröade bakelseformar .
GRÄDDA i 200 grader ca 10 minuter,
bred glasyren över, grädda ca 10 min till.

LYCKA TILL !


GRATINERAD KASSLER MED ÄDELOST, 1 PERS.



                HEJSAN !

mmm...så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET .
100 g kassler
50 g ädelost
50 g HARICOTS VERTS
50 g sockerärter
salt, svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skiva kasslern och lägg skivorna
på en ugnsplåt .
Fördela osten över och gratinera
i ugn 15 minuter .
KOKA HARICOTS VERTS och
sockerärter 30 sekunder .
Häll av vattnet och strö över salt
och svartpeppar .
SERVERA med småtomater till
den gratinerade kasslern .

SMAKLIG MÅLTID !

söndag 23 februari 2020

ÄGGRÖRA MED KESO OCH RÖKT LAX, 4 PERS.



                           HEJSAN !

SÅ HIMLA GOTT !
Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 ägg
1 liten burk naturell Keso, 250 g
salt å vitpeppar
bladsallad
250 g cocktailtomater
300 g varmrökt lax eller
annan rökt fisk

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ihop ägg, keso, salt
å peppar .
HETTA upp en stekpanna med
smör och häll i ägg-blandningen.
RÖR om i ca 1-2 minuter och
lägg upp på ett stort fat .
SERVERA salladen och dela
tomaterna och fördela runtom .
LÄGG sedan på laxen och servera .


SMAKLIG MÅLTID !

ÄPPELOMELETT ,1 PERS.



                     HEJSAN !

Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
1 äpple
2 msk vatten
1 nypa salt
2 nypor kanel
bladsallad

SÅ HÄR GÖR DU :
KNÄCK  äggen i en skål och vispa
dem tillsammans med vatten å salt.
SKÄR äpplet i skivor, stek äppel-
skivorna tillsammans med smör och
kanel i stekpannan .
Lyft ur äppelskivorna och lägg  dem
på en tallrik .
STEK det vispade äggen i stekpannan
till en omelett .
Lägg de stekta äppelbitarna på omeletten,
vik ihop och lägg omeletten på en bädd
av bladsallad .
Ha en fin frukost !

LYCKA TILL !


fredag 21 februari 2020

TEXMEX - SOPPA MED CHORIZO, 4 PORT.



                             HEJSAN !
Från min kära vän MONAS, barnen i familjen
älskar att göra denna lättlagade soppa som blir
lite "het " av mexikansk krydda och Chorizo korv .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk mexikansk kryddblandning
2 msk TOMATPURE'
1 liter köttbuljong
(vatten+ tärning)
3- 4 potatisar
1 grön paprika
3 ST Chorizokorvar, 300 g
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk majs, 340 g
salt å peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka löken .
Fräs den mjuk och glansig i lite matfett
i en kastrull .
Tillsätt  pressad vitlök, kryddor och TOMATPURE' .
Häll på buljongen och låt allt koka upp .
SKALA potatisarna och tärna dem .
Kärna ur och strimla paprikan .
Lägg ner potatis och paprika i soppan .
Låt soppan koka ca 15 minuter under lock
på svag värme .
SKIVA korvarna .
Lägg ner dem i kastrullen tillsammans med
bönor och majs .
Låt allt koka i ytterligare i några minuter.
SMAKA av med salt och peppar .

LYCKA TILL !