tisdag 16 juni 2020

VALNÖTSKAKOR , 30 ST .



                           HEJSAN !

ÄNTLIGEN !
Kan jag baka mina  supergoda kakor ...mmm,,,,
man blir alldeles lyrisk ! - Här finns det inget stopp !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rumsvarmt smör/margarin
1/2 dl råsocker
2 dl valnötter
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl potatismjöl
2 1/2 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR Smör och råsocker poröst .
GROVHACKA några av valnötterna  till dekoreringen,
mal eller mixa resten och blanda ner med vaniljsocker ,
potatismjöl och mjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
RULLA DEGEN till en 3 cm tjock rulle .
Plasta in den och lägg den i kylskåpet i minst  30 minuter .
SÄTT UGNEN  på 200 grader .
Skär rullen i 1 cm  tjocka skivor och lägg dem på en plåt
med bakplåtspapper .
Strö lite valnötshack på varje kaka och tryck till lätt med
handen .
GRÄDDA kakorna i ca 15 min, tills de är ljust gyllenbruna.

LYCKA TILL !
mmm....!

TIPS ! FRUSEN BANAN MED NÖTTER. 1 PERS.




                            HEJSAN !

Detta är ett mellanmål,- smaka  !
Jättegott dessa varma dagar !

HÄR ÄR RECEPTET :
Skala och dela en knappt mogen banan .
Doppa bitarna i yoghurt och rulla i hackade
nötter eller mandlar .
FRYS .
Om Ni äter glass på pinne - spara pinnarna
till dessa , käckt att sticka i bananen
(så blir det inte kladdigt när bananyoghurten smälter)

TACK !

LYCKA TILL !

VARM SALLAD MED KIKÄRTER, SPENAT OCH AUBERGINE, 4 PORT.



                      HEJSAN !
mmm....! 
För mig är detta en sommar- middag!

HÄR ÄR RECEPTET :
1 aubergine, tärnad
1 lök, hackad
2 - 3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, hackade
5 dl färska spenatblad
1 burk kikärter, sköljda och avrunna
8 soltorkade tomater, finskurna
1 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS aubergine, lök och vitlök i olja
tills auberginen blir mjuk .
Tillsätt balsamvinäger och soltorkade
tomater och åt puttra ett par minuter .
Tillsätt lite vatten om det ser torrt ut .
SMAKA av med salt och peppar .
Tillsätt spenatbladen och kikärterna
och rör om .
SERVERA med grillad eller ugnsstek kyckling .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

KVÄLLSSALLAD MED SKINKA , 4 PORT.



                       HEJSAN !

Fräsch, frasig sallad ,- smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kruka valfri grönsallad
50 g ruccolasallad
1/2 gurka
1 röd paprika
1 gul paprika 300 g PARMA-skinka
eller lufttorkad skinka
2 färska fikon
TILLBEHÖR :
Färdig Caesardressing

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA sallad och lägg på 4 fat .
Lägg på rucolasallad .
Skär gurkan i mindre bitar och lägg
på salladen .
Skär paprikorna i stavar och ställ i
äggkoppar på faten .
Skär fikonen i klyftor och dekorera
salladen med .
SERVERA med Caesardressing .
och något gott att dricka .

LYCKA TILL !



lördag 13 juni 2020

MARYS, ÄPPLE-LÄNGD - LÄCKERBITAR UTAN SOCKER.



                                             HEJSAN !

Min goda vän MARY, hade fått ett besked från doktorn
att hon hade Diabetes, MARY blev alldeles förkrossad,
hon som ÄLSKADE  kaffebröd....!
- jag bestämde mig för att baka denna läckra goda äppellängd till henne .
Mary blev överlycklig !
Sedan fick jag baka den när Mary  hade sina bjudningar !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl SUKETTER STRÖ
100 g smör /margarin
1 ägg
1 3/4 dl mjölk

GARNERING :
1 syrligt äpple
1 msk SUKETTER STRÖ
2 tsk kanel
1 påse nöt- spån

UGN : 175 GRADER , 35-40 min.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman mjöl, bakpulver, SUKETTER STRÖ.
Finfördela fettet i mjöl-blandningen, till en grynig massa .
Tillsätt ägget i mjölken .
Arbeta raskt ihop till en deg.
HÄLL smeten i en smord och lätt bröad form - avlång.
Skala , kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor.
Blanda samman kanel och SUKETTER STRÖ.
Doppa äppelklyftorna i kanelen.
STICK ner dem i smeten i formen .
Strö över nöt-spån .
GRÄDDA kakan mitt i ugnen .
Låt längden svalna innan Du skär upp den .
Godast är längden när den är nygräddad .

LYCKA TILL !




FRUKOST-BULLAR, MED HAVRE & LINGON, 20 ST .



                               HEJSAN !

Lingon i degen gör bröden extra goda och smakrika .
Dagen före baket , hade vi varit ute i skogen och
plockat lingon,- vad ska jag göra nu ?- med alla lingon ,
då säger maken , -"baka havrebullar". Jag brukar göra
rårörda lingon, havrebullar gör jag emellanåt men inte
med lingon - nu blev det så ,,,,himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjölk
3 dl havregryn
3/4 dl vetekli
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1/2 dl rapsolja
9 - 11 dl vetemjöl
ca 100 lingon, frysta eller färska
GARNERING, 1 uppvispat ägg , havregryn

SÅ HÄR GÖR DU :
PÅ KVÄLLEN : Koka upp mjölken i en kastrull.
Stäng av värmen och blanda ner havregryn och vetekli.
Låt blandningen stå i några minuter och svalna .
SMULA ner jästen i en bunke och häll i den fingervarma
mjölken .  RÖR om tills jästen lösts upp .
Tillsätt havregrynsblandningen, salt, olja och vetemjöl,
lite i taget .  BLANDA ihop allt till en smidig deg och
knåda den några minuter .
Knåda sist in lingonen i degen .
LÅT degen jäsa ca 30 min. under bakduk .
DELA degen i ca 20 bitar och forma dem till runda bollar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper som får plats i kylen.
Täck bröden med plastfolie och låt dem jäsa i kylen över natten.

PÅ MORGONEN :  TA ut bröden ur kylen.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med ägg och strö över havregryn.
GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 12 - 15 min.
Låt dem svalna på galler under bakduk .

LYCKA TILL !


torsdag 11 juni 2020

HERRGÅRDSKAKA, 10- 12 BITAR .



                                   HEJSAN !

Denna läckra vanilj- och smörfyllning
gör att kakan blir extra saftig och god
med ljuvliga smaker .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

VANILJFYLLNING :
125 g smör /margarin
1 dl mjölk
1 msk strösocker
1 vaniljstång
GARNERING,   florsocker.
UGN  175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda mjöl och bakpulver .
Vänd ner det i smeten växelvis
med det heta vattnet .
HÄLL smeten i en smord och
bröad form 22-24 cm i diameter ,
gärna med löstagbar kant .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ,
ca 30 minuter.  Låt svalna .

VANILJFYLLNING :
SMÄLT smöret i en kastrull .  Häll i mjölk och socker.
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna .
Lägg frön och stång i kastrullen .
Låt koka samman under några minuter .  Vispa under tiden .
DELA sockerkakan i två bottnar .
Fördela  vaniljfyllningen på den ena bottnen .
Lägg den andra ovanpå .
PUDRA kakan med florsocker  före servering .

LYCKA TILL !