lördag 13 juni 2020

FRUKOST-BULLAR, MED HAVRE & LINGON, 20 ST .



                               HEJSAN !

Lingon i degen gör bröden extra goda och smakrika .
Dagen före baket , hade vi varit ute i skogen och
plockat lingon,- vad ska jag göra nu ?- med alla lingon ,
då säger maken , -"baka havrebullar". Jag brukar göra
rårörda lingon, havrebullar gör jag emellanåt men inte
med lingon - nu blev det så ,,,,himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjölk
3 dl havregryn
3/4 dl vetekli
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1/2 dl rapsolja
9 - 11 dl vetemjöl
ca 100 lingon, frysta eller färska
GARNERING, 1 uppvispat ägg , havregryn

SÅ HÄR GÖR DU :
PÅ KVÄLLEN : Koka upp mjölken i en kastrull.
Stäng av värmen och blanda ner havregryn och vetekli.
Låt blandningen stå i några minuter och svalna .
SMULA ner jästen i en bunke och häll i den fingervarma
mjölken .  RÖR om tills jästen lösts upp .
Tillsätt havregrynsblandningen, salt, olja och vetemjöl,
lite i taget .  BLANDA ihop allt till en smidig deg och
knåda den några minuter .
Knåda sist in lingonen i degen .
LÅT degen jäsa ca 30 min. under bakduk .
DELA degen i ca 20 bitar och forma dem till runda bollar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper som får plats i kylen.
Täck bröden med plastfolie och låt dem jäsa i kylen över natten.

PÅ MORGONEN :  TA ut bröden ur kylen.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med ägg och strö över havregryn.
GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 12 - 15 min.
Låt dem svalna på galler under bakduk .

LYCKA TILL !


Inga kommentarer: