onsdag 1 juli 2020

SPENATSMOOTHIE MED BANAN OCH VANILJ, 2-3 PORT.




                           HEJSAN !

Mycket nyttigare än så här blir det inte .
Perfekt start på dagen eller ett uppiggande mellanmål .
Smakar gott gör det också !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl spenatblad
ca 70 g
1 dl vaniljyoghurt
1 tsk akaciahonung
1 banan , gärna frusen
2 msk pressad limesaft
1 dl mandelmjölk
1 msk jordnötssmör

SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp alla ingredienser och blanda .
Kör alltsammans i mixer eller  BLENDER
och smaka av om DU vill ha mera limesaft
eller honung .
ANVÄNDER DU frusen banan blir det nästan
som en milkshake .
Hittar DU inte mandelmjölk går det bra med
vanlig mjölk .

LYCKA TILL !

tisdag 30 juni 2020

VÅRA BÄSTA BANANPANNKAKOR , glutenfri, mjölkfri, nötfri...2 PORT.



                        HEJSAN !

Nyttiga, riktigt goda, mättande och glutenfria
Bananpannkakor .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 mogna bananer
2 ägg
1 nypa salt
1 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver(kan uteslutas men pannkakorna
blir lite extra fluffiga med bakpulver )
1/2 msk kokosolja att steka i, smaksätt gärna med
1 krm kanel och 1 krm kardemumma

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA banan och ägg, tillsätt havregryn,
bakpulver och en nypa salt .
Låt smeten stå och svälla i 10 minuter .
STEK på medelhög värme så att de får
fin färg på båda sidor .
SERVERA gärna med turkisk yoghurt ,
naturell kvarg och färska eller frysta bär .

SMAKLIG MÅLTID !

OLLES, BLÅBÄRSBULLAR , 36 ST.



                           HEJSAN !

" Mors lilla Olle i skogen gick,  rosor på kinden
och solsken i blick . Läpparna små utav bär äro blå "... !
Visst kommer vi väl ihåg barnvisan om "  Mors lilla Olle " i...

HÄR ÄR RECEPTET PÅ:   OLLES BLÅBÄRSBULLAR :
50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl - BERTE QVARN

FYLLNING :
2 dl mjölk
2 äggulor
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl blåbär

GARNERING :
smält smör, lite strösocker.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en skål .
Smält smöret i en kastrull  och häll i mjölken .
Värm tills blandningen är 37 grader .
Häll degspadet över jästen och rör om tills den
lösts upp .
TILLSÄTT socker, salt, ägg och det mesta av
mjölet och arbeta degen väl i maskin tills den
är smidig . ELLER arbeta degen väl för hand .
LÅT degen jäsa övertäckt i 45 minuter .
VISPA  ihop mjölk, äggulor, socker och potatis-
mjöl i en kastrull .
VÄRM  under omrörning tills krämen tjocknar .
Låt krämen svalna  och  rör i vaniljsocker .
TA UPP degen på mjölat bakbord och dela  i
två bitar .
Kavla ut till en rektangel, 24 x 48 cm och skär
i rutor 8 x 8 cm .
Lägg på en klick vaniljkräm och några blåbär .
Nyp ihop till en bulle och lägg med skarven ned
på en plåt med bakplåtspapper .
LÅT bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter .
GRÄDDA i 8 MINUTER .

VID SERVERING, pensla bullarna med
smält smör och doppa dem i lite socker .

ALL LYCKA TILL !

Himla goa bullar !


söndag 28 juni 2020

MAKARONER MED OSTSÅS , 4 PERS.



                         HEJSAN !

Det här är himla gott , någon gång ibland.
Både stora som små, farmor eller mormor
spelar ingen roll .  Även den som inte gillar
makaroner...!

HÄR ÄR RECEPTET :
300  g makaroner
2 msk vetemjöl
3 1/2 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk grönsaksfond
lite kajennpeppar
1 krm  vitpeppar
1 krm salt
4 dl  riven  cheddarost
2 msk hackad persilja
2 msk ströbröd

SERVERING :
Grillade korvar ,  olika sorter.
sallad med vattenmelon .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .

KOKA makaronerna enligt anvisning på förpackningen .
VISPA ut mjölet i mjölken i en kastrull  och låt koka upp
under vispning .
Tillsätt grädde, fond, kajennpeppar, vitpeppar och salt ,
låt sjuda några minuter .
TILLSÄTT makaronerna och 3 dl av den rivna osten .
Fördela blandningen i en smord ugnsform
(utan för höga kanter ).
Strö över resten av osten , persilja och ströbröd .
GRÄDDA mitt i ugnen , 25 - 30 minuter .
GRILLA eller stek under tiden korvar och servera med
en härlig sallad med vattenmelon , - ta ut kulor med
glasskopan .
Kanske kan någon mindre person hjälpa till och ta ut kulor
det brukar vara populärt !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

lördag 27 juni 2020

FRUKT OCH BÄR I BUBBEL , 6 PERS.




                                 HEJSAN !

LÄSKANDE SOMMARDRYCK !
Lite festligt också tycker jag  .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten melon (ej vattenmelon)
1/2 liter jordgubbar
2 askar hallon
1 msk florsocker
75 cl cider eller sockerdricka
eller mousserande dryck

SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR kulor av melonen med hjälp av
glasskopan .
Dela jordgubbarna i bitar  eller skivor .
Varva gubbar, hallon och melonkulor
i fina glas .  STRÖ  över lite florsocker.
HIT kan DU förbereda och förvara
glasen svalt .
Vid  SERVERINGEN häller DU på
mousserande dryck, cider / sockerdricka.
GARNERA med t ex mynta eller
citronmeliss .

LYCKA TILL !

LÄCKER SKALDJURSSÅS , 4 PORT.


                  HEJSAN !

Lättlagad och krämig sås som passar
lika bra till pasta som till ris .
Perfekt när man har ont om tid och
ändå vill unna sig något gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g kräftstjärtar
2 schalottenlökar
3 selleristjälkar
smör / margarin
saft & skal av 1/2 citron
1 msk maizena majsstärkelse
3 dl mellangrädde
2 msk TOMATPURE'
1 tsk basilika
1-2 krm chilipulver
salt, svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka schallotten-
lökarna .
Skär selleristjälkarna i tunna skivor.
Fräs lök och selleri i smör .
Häll över citronsaft och -skal .
Låt saften koka in.
Rör i maizena och späd med grädde .
TILLSÄTT TOMATPURE', basilika
och chilipulver .
LÅT såsen koka ihop 5 - 10 min.
Smaka av med salt och peppar .
LÄGG till sist i kräftstjärtarna och låt
dem bli varma .
DEKORERA  gärna med färsk basilika.
SERVERA med ris samt sockerärter och
sparris som fräst i smör .

SMAKLIG MÅLTID !

KIKÄÄRTSSALLAD MED KALKONRULLAR, 2 PORT.



                    HEJSAN !
Smaka på det här , mmm...!
Just nu när det är så himla varmt ute,
vill man inte stå i köket för länge .
Jag äter detta till lunch, emellanåt .

HÄR ÄR RECEPTET :
BRED 3 msk lätt färskost med
örter på 4 skivor rökt kalkon.
RULLA ihop och skär i skivor.
BLANDA strimlad sallad med
100 g delade cocktailtomater ,
3 marineradesoltorkade tomater,
1 burk ca(400 g) avrunna kikärter ,
1 msk olivolja och lite vinäger ,
salt och peppar .
LÄGG på rulladerna och servera
med ett gott bröd .

SMAKLIG MÅLTID  !