måndag 24 augusti 2020
MAUDS, LÄTTBAKADE VANILJRUTOR , CA 24 ST .
HEJSAN !
Fortare än så här kan det inte gå !
Och så underbart goda , pröva själv !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl strösocker
150 g smör/margarin
7 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
FYLLNING :
4 dl vaniljkräm
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i mjölken .
Arbeta raskt ihop alla ingredienser till en deg .
Smöra en mindre långpanna, 25x 35 cm och
platta ut degen i den .
LÅT degen jäsa 1 - 1 1/2 timme, till dubbel storlek .
GRÄDDA i 225 grader ca 10 minuter.
Låt brödet kallna under bakduk .
DELA brödet i två bottnar och bred vaniljkräm
mellan bottnarna .
SIKTA florsocker över kakan och skär den i rutor .
LYCKA TILL !
HAVRETÅRTA, till många.
HEJSAN !
Dottern, satt och läste en av mina kokböcker
och fick syn på denna tårta .
Den gör vi mamma, sagt och gjort !
Himla god , frisk i smaken .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl smält smör / margarin, ca 100 g
4 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
3 dl strösocker
FYLLNING OCH GARNERING :
2 dl äppelmos
3 dl vispgrädde
2 tsk kanel
SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp havregryn i en skål och häll över matfettet .
Låt svälla en stund .
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ner ägg, strösocker och mjöl-blandningen i havregrynen.
MARKERA 4 rundlar efter t ex en tallrik, ca 20 cm i diam.
på väl smort och mjölat smörpapper.- bakplåtspapper.
Lägg pappren på två å två plåtar .
Bred ut smeten i rundlarna .
GRÄDDA i ugn vid 175 grader 12 - 15 minuter .
Lossa bottnarna från pappret direkt .
Låt dem kallna på galler .
TÅRTAN bör inte fyllas förrän strax innan den ska serveras.
Vispa grädden och tillsätt kanelen .
Lägg äppelmos och kanelgrädde på bottnarna, typ varannan .
Gärna med vispgrädde och lite extra kanel på grädden överst .
TREVLIG FIKASTUND !
söndag 23 augusti 2020
MIN BÄSTA PÄRONKAKA .
HEJSAN !
Av väninnan Britt, fick jag det här receptet
för många år sedan och kakan är fortfarande
en favorit i familjen .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 - 6 päron, förvällda , eller
1 stor burk
100 g smör / margarin
1 dl strösocker
3 ägg
2 msk vetemjöl
100 g mald sötmandel
4 malda bittermandlar
1 påse flagad mandel
UGN : 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG de avrunna päronen i en smord och bröad
form med löstagbar botten .
RÖR smör och socker pösigt .
Tillsätt äggen, ett i taget och rör kraftigt .
Blanda ner mandeln blandad med mjölet .
HÄLL smeten över päronen, strö över flagad mandel
och grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter .
SERVERA kakan ljummen , men gärna med en klick
vispad grädde eller halvsmält glass .
Kakan går bra att frysa .
LYCKA TILL !
lördag 22 augusti 2020
VANILJKRANSAR, 22 ST.
HEJSAN !
Inte så sockersöta bullar, - men ack så goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/margarin
2 msk strösocker
1 ägg
25 g jäst
1 dl vispgrädde
5-6 dl vetemjöl - BERTE QVARN
ägg till pensling
FYLLNING :
100 g smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och strösocker poröst .
Blanda ner ägget .
Lös upp jästen i grädden och häll i den .
Tillsätt mjöl och arbeta samman till en deg .
Låt vila ca 5 min.
KAVLA ut degen till en platta, 38 x 38cm .
Rör ihop fyllningen och bred den på plattan .
VIK IHOP degen på mitten och skär i 1 cm
breda remsor .
Snurra dem och forma till kringlor och lägg
på bakpappersklädd plåt .
LÅT jäsa övertäckta tills degen reser sig igen
efter lätt tryck .
Det tar lite längre tid än vanligt eftersom det är
en kalljäst deg .
PENSLA med uppvispat ägg och grädda i
250 grader i 5-7 minuter .
LYCKA TILL !
MIN FRUKOST - OMELETT, 1 PORT .
HEJSAN !
Var sin till maken och mig .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g bacon
2 ägg
1 msk vatten
1/2 krm salt
1 skivad tomat
2 msk riven ost
kaffe eller te
+ 1/2 grapefrukt
SÅ HÄR GÖR DU :
STEK baconet.
VISPA samman ägg, vatten och salt.
Häll äggsmeten i en liten stekpanna av teflon .
Skiva tomaten lägg den i smeten och strö över osten .
Grädda på svag värme tills äggsmeten stelnat .
Lyft lite i den med en gaffel så att det som inte
stelnat rinner ner i botten .
SERVERA omeletten med bacon och sallad .
Grapefrukten kan Du äta till eller efteråt .
Kaffe eller te .
SMAKLIG MÅLTID !
PLOMMON- OCH ÄPPELMARMELAD, 21/2 L , MARMELAD .
HEJSAN !
Det här gör vi nästan varje år - så himla gott på frukostmackan !
Plommonen kan bytas ut mot blåbär eller björnbär .
Det gör inget om marmeladen känns lite lös - den sätter sig och
blir perfekt när den svalnat .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg plommon + 1 kg äpplen
3 dl vatten
2 kanelstänger
2 timjankvistar
1 kg Syltsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA plommonen i kokande vatten .
Skala , kärna ur och skär dem i tunna klyftor .
SKALA , kärna ur och klyfta äpplena .
LÄGG plommon, äpplen , vatten, kanelstänger
och timjan i en stor gryta, sjud under lock 15 min.
TILLSÄTT Syltsockret och koka ytterligare 2 min.
Ta grytan från värmen och skumma av vid behov .
HÄLL upp marmeladen på varma , väl rengjorda
burkar . FÖRSLUT och sätt på fina etiketter
med datum och innehåll , förvara svalt .
Kul att sätta fram på bordet !
ALL LYCKA TILL !
SMOOTHIE MED LINGON OCH BLÅBÄR, 6 DL.
TIPS !
HEJSAN !
Gör en SMOOTHIE med favorit-bären
som gärna får vara frysta, - frysta= inga isbitar .
HÄR ÄR RECEPTET ;
2 1/2 dl bär t ex blåbär och lingon (ca 150 g)
3 dl vanilj- eller honungsyoghurt
1 mogen banan
1 tsk vaniljsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA bären med yoghurt, banan och
vaniljsocker till en slät och skummig
dryck .
HÄLL upp i glas och servera genast .
TACK !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)