måndag 24 augusti 2020

MAUDS, LÄTTBAKADE VANILJRUTOR , CA 24 ST .



                      HEJSAN !

Fortare än så här kan det inte gå !
Och så underbart goda ,  pröva själv !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl strösocker
150 g smör/margarin
7 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
FYLLNING :
4 dl vaniljkräm

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i mjölken .
Arbeta raskt ihop alla ingredienser till en deg .
Smöra en mindre långpanna, 25x 35 cm och
platta ut degen i den .
LÅT degen jäsa 1 - 1 1/2 timme, till dubbel storlek .

GRÄDDA i 225 grader  ca 10 minuter.
Låt brödet kallna under bakduk .
DELA brödet i två bottnar  och bred vaniljkräm
mellan  bottnarna .
SIKTA florsocker över kakan  och skär den i rutor .

LYCKA TILL !


HAVRETÅRTA, till många.



                      HEJSAN !

Dottern,  satt och läste en av mina kokböcker
och  fick syn på denna tårta .
Den gör vi mamma,  sagt och gjort !
Himla god , frisk i smaken .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl smält smör / margarin, ca 100 g
4 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
3 dl strösocker
FYLLNING OCH GARNERING :
2 dl äppelmos
3 dl vispgrädde
2 tsk kanel

SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp havregryn i en skål och häll över matfettet .
Låt svälla en stund .
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ner ägg, strösocker och mjöl-blandningen i havregrynen.
MARKERA  4 rundlar efter t ex en tallrik, ca 20 cm i diam.
på väl smort och mjölat smörpapper.- bakplåtspapper.
Lägg pappren på två å två plåtar .
Bred ut smeten i rundlarna .
GRÄDDA  i  ugn vid 175 grader 12 - 15 minuter .
Lossa bottnarna från pappret direkt .
Låt dem kallna på galler .
TÅRTAN bör inte fyllas förrän strax  innan den ska serveras.
Vispa  grädden  och tillsätt kanelen .
Lägg äppelmos och kanelgrädde på bottnarna, typ varannan .
Gärna med vispgrädde och lite extra kanel på grädden överst .

TREVLIG FIKASTUND !



söndag 23 augusti 2020

MIN BÄSTA PÄRONKAKA .



                        HEJSAN !

Av  väninnan  Britt,  fick  jag  det  här  receptet
för  många  år  sedan och  kakan  är  fortfarande
en  favorit  i  familjen .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 - 6  päron, förvällda , eller
1  stor  burk
100 g smör / margarin
1 dl strösocker
3 ägg
2 msk vetemjöl
100 g mald sötmandel
4 malda bittermandlar
1 påse flagad mandel
UGN : 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  de  avrunna  päronen  i  en  smord  och  bröad
form  med  löstagbar  botten .
RÖR  smör  och  socker  pösigt .
Tillsätt  äggen,  ett  i  taget och  rör  kraftigt .
Blanda  ner  mandeln  blandad  med  mjölet .
HÄLL  smeten  över  päronen,  strö  över  flagad  mandel
och  grädda  i  mitten  av  ugnen  ca  35  minuter .
SERVERA  kakan  ljummen , men  gärna med  en  klick
vispad  grädde eller  halvsmält  glass .

Kakan går bra att frysa .

LYCKA TILL !

lördag 22 augusti 2020

VANILJKRANSAR, 22 ST.



                         HEJSAN !

Inte så sockersöta bullar, - men ack så goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/margarin
2 msk strösocker
1 ägg
25 g jäst
1 dl vispgrädde
5-6 dl vetemjöl - BERTE QVARN
ägg till pensling
FYLLNING :
100 g smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och strösocker poröst .
Blanda ner ägget .
Lös upp jästen i grädden och häll i den .
Tillsätt mjöl och arbeta samman till en deg .
Låt vila ca 5 min.
KAVLA ut degen till en platta, 38 x 38cm .
Rör ihop fyllningen och bred den på plattan .
VIK IHOP  degen på mitten och skär i 1 cm
breda remsor .
Snurra dem och forma till kringlor  och lägg
på bakpappersklädd plåt .
LÅT jäsa övertäckta tills degen reser sig  igen
efter lätt tryck .
Det tar lite längre tid än vanligt eftersom det är
en kalljäst deg .
PENSLA med uppvispat ägg och grädda i
250 grader  i 5-7 minuter .

LYCKA  TILL !

MIN FRUKOST - OMELETT, 1 PORT .



                        HEJSAN !

Var sin till maken och mig .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g bacon
2 ägg
1 msk vatten
1/2 krm salt
1 skivad tomat
2 msk riven ost
kaffe eller te
+ 1/2 grapefrukt

SÅ HÄR GÖR DU :
STEK baconet.
VISPA samman ägg, vatten och salt.
Häll äggsmeten i en liten stekpanna av teflon .
Skiva tomaten lägg den i smeten och strö  över osten .
Grädda på svag värme tills äggsmeten stelnat .
Lyft lite i den med en gaffel så att det som inte
stelnat rinner ner i botten .
SERVERA  omeletten med bacon och sallad .
Grapefrukten kan Du äta till eller efteråt .
Kaffe eller te .

SMAKLIG MÅLTID !

PLOMMON- OCH ÄPPELMARMELAD, 21/2 L , MARMELAD .




                          HEJSAN !

Det här gör vi nästan varje år - så himla gott på frukostmackan !
Plommonen kan bytas ut  mot blåbär eller björnbär .
Det gör inget om marmeladen känns lite lös - den sätter sig och
blir perfekt när den svalnat .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg plommon + 1 kg äpplen
3 dl vatten
2 kanelstänger
2 timjankvistar
1 kg Syltsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA plommonen  i kokande vatten .
Skala , kärna ur  och skär dem i tunna klyftor .
SKALA , kärna ur  och klyfta äpplena .
LÄGG plommon, äpplen , vatten, kanelstänger
och timjan i en stor gryta, sjud under lock 15 min.
TILLSÄTT Syltsockret och koka ytterligare 2 min.
Ta grytan från värmen och skumma av vid behov .
HÄLL upp  marmeladen på varma , väl rengjorda
burkar .  FÖRSLUT och sätt på fina etiketter
med datum och innehåll ,   förvara svalt .
Kul att sätta fram på bordet !

ALL LYCKA TILL !

SMOOTHIE MED LINGON OCH BLÅBÄR, 6 DL.


TIPS !
                       HEJSAN !

Gör en SMOOTHIE med favorit-bären
som gärna får vara frysta, - frysta= inga isbitar .
HÄR ÄR RECEPTET ;
2 1/2 dl bär  t ex blåbär och lingon (ca 150 g)
3 dl vanilj- eller honungsyoghurt
1 mogen banan
1 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA bären med yoghurt, banan och
vaniljsocker  till en slät och skummig
dryck .
HÄLL upp i glas och servera genast .
TACK !