tisdag 25 augusti 2020

RÅGKRANS, 1 ST .


                       HEJSAN !

Vårt dagliga bröd med flingor och gryn..
Nog är det väl roligt att något så gott som
ett hembakat bröd, också hör till det mest
nyttiga vi kan äta!
Och ännu godare om det bakas med fiber-
rika gryner .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör/margarin
1/2 liter mjölk
50 g jäst
1 dl russin
1/2 msk salt
5 dl råg -flingor
600 g vetemjöl          

SÅ HÄR GÖR DU :
Smält matfettet i en kastrull .
Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt  37 grader.
Smula ner jästen i en  degbunke .
Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt russin, salt, råg-flingor  och 9 dl av mjölet .
Spara lite till ut bakningen ca 1 dl.
ARBETA degen kraftigt .
Ta mer mjöl om det behövs .Låt jäsa i 30 minuter
övertäckt med bak-duk .
Knåda degen smidig  på mjölat bakbord .
Forma till en rulle ca 85 cm lång.
Pensla med vatten och rulla den i vetemjöl.
FORMA rullen till en krans och nyp ihop ändarna.
Lägg kransen på smord plåt /bakplåtspapper och
skåra den med en vass kniv .
LÅT kransen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.
GRÄDDA på nedersta falsen i 225 grader  ca 30 min.

LYCKA TILL !



måndag 24 augusti 2020

MAUDS, LÄTTBAKADE VANILJRUTOR , CA 24 ST .



                      HEJSAN !

Fortare än så här kan det inte gå !
Och så underbart goda ,  pröva själv !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl strösocker
150 g smör/margarin
7 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
FYLLNING :
4 dl vaniljkräm

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i mjölken .
Arbeta raskt ihop alla ingredienser till en deg .
Smöra en mindre långpanna, 25x 35 cm och
platta ut degen i den .
LÅT degen jäsa 1 - 1 1/2 timme, till dubbel storlek .

GRÄDDA i 225 grader  ca 10 minuter.
Låt brödet kallna under bakduk .
DELA brödet i två bottnar  och bred vaniljkräm
mellan  bottnarna .
SIKTA florsocker över kakan  och skär den i rutor .

LYCKA TILL !


HAVRETÅRTA, till många.



                      HEJSAN !

Dottern,  satt och läste en av mina kokböcker
och  fick syn på denna tårta .
Den gör vi mamma,  sagt och gjort !
Himla god , frisk i smaken .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl smält smör / margarin, ca 100 g
4 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
3 dl strösocker
FYLLNING OCH GARNERING :
2 dl äppelmos
3 dl vispgrädde
2 tsk kanel

SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp havregryn i en skål och häll över matfettet .
Låt svälla en stund .
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ner ägg, strösocker och mjöl-blandningen i havregrynen.
MARKERA  4 rundlar efter t ex en tallrik, ca 20 cm i diam.
på väl smort och mjölat smörpapper.- bakplåtspapper.
Lägg pappren på två å två plåtar .
Bred ut smeten i rundlarna .
GRÄDDA  i  ugn vid 175 grader 12 - 15 minuter .
Lossa bottnarna från pappret direkt .
Låt dem kallna på galler .
TÅRTAN bör inte fyllas förrän strax  innan den ska serveras.
Vispa  grädden  och tillsätt kanelen .
Lägg äppelmos och kanelgrädde på bottnarna, typ varannan .
Gärna med vispgrädde och lite extra kanel på grädden överst .

TREVLIG FIKASTUND !



söndag 23 augusti 2020

MIN BÄSTA PÄRONKAKA .



                        HEJSAN !

Av  väninnan  Britt,  fick  jag  det  här  receptet
för  många  år  sedan och  kakan  är  fortfarande
en  favorit  i  familjen .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 - 6  päron, förvällda , eller
1  stor  burk
100 g smör / margarin
1 dl strösocker
3 ägg
2 msk vetemjöl
100 g mald sötmandel
4 malda bittermandlar
1 påse flagad mandel
UGN : 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  de  avrunna  päronen  i  en  smord  och  bröad
form  med  löstagbar  botten .
RÖR  smör  och  socker  pösigt .
Tillsätt  äggen,  ett  i  taget och  rör  kraftigt .
Blanda  ner  mandeln  blandad  med  mjölet .
HÄLL  smeten  över  päronen,  strö  över  flagad  mandel
och  grädda  i  mitten  av  ugnen  ca  35  minuter .
SERVERA  kakan  ljummen , men  gärna med  en  klick
vispad  grädde eller  halvsmält  glass .

Kakan går bra att frysa .

LYCKA TILL !

lördag 22 augusti 2020

VANILJKRANSAR, 22 ST.



                         HEJSAN !

Inte så sockersöta bullar, - men ack så goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/margarin
2 msk strösocker
1 ägg
25 g jäst
1 dl vispgrädde
5-6 dl vetemjöl - BERTE QVARN
ägg till pensling
FYLLNING :
100 g smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och strösocker poröst .
Blanda ner ägget .
Lös upp jästen i grädden och häll i den .
Tillsätt mjöl och arbeta samman till en deg .
Låt vila ca 5 min.
KAVLA ut degen till en platta, 38 x 38cm .
Rör ihop fyllningen och bred den på plattan .
VIK IHOP  degen på mitten och skär i 1 cm
breda remsor .
Snurra dem och forma till kringlor  och lägg
på bakpappersklädd plåt .
LÅT jäsa övertäckta tills degen reser sig  igen
efter lätt tryck .
Det tar lite längre tid än vanligt eftersom det är
en kalljäst deg .
PENSLA med uppvispat ägg och grädda i
250 grader  i 5-7 minuter .

LYCKA  TILL !

MIN FRUKOST - OMELETT, 1 PORT .



                        HEJSAN !

Var sin till maken och mig .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g bacon
2 ägg
1 msk vatten
1/2 krm salt
1 skivad tomat
2 msk riven ost
kaffe eller te
+ 1/2 grapefrukt

SÅ HÄR GÖR DU :
STEK baconet.
VISPA samman ägg, vatten och salt.
Häll äggsmeten i en liten stekpanna av teflon .
Skiva tomaten lägg den i smeten och strö  över osten .
Grädda på svag värme tills äggsmeten stelnat .
Lyft lite i den med en gaffel så att det som inte
stelnat rinner ner i botten .
SERVERA  omeletten med bacon och sallad .
Grapefrukten kan Du äta till eller efteråt .
Kaffe eller te .

SMAKLIG MÅLTID !

PLOMMON- OCH ÄPPELMARMELAD, 21/2 L , MARMELAD .




                          HEJSAN !

Det här gör vi nästan varje år - så himla gott på frukostmackan !
Plommonen kan bytas ut  mot blåbär eller björnbär .
Det gör inget om marmeladen känns lite lös - den sätter sig och
blir perfekt när den svalnat .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg plommon + 1 kg äpplen
3 dl vatten
2 kanelstänger
2 timjankvistar
1 kg Syltsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA plommonen  i kokande vatten .
Skala , kärna ur  och skär dem i tunna klyftor .
SKALA , kärna ur  och klyfta äpplena .
LÄGG plommon, äpplen , vatten, kanelstänger
och timjan i en stor gryta, sjud under lock 15 min.
TILLSÄTT Syltsockret och koka ytterligare 2 min.
Ta grytan från värmen och skumma av vid behov .
HÄLL upp  marmeladen på varma , väl rengjorda
burkar .  FÖRSLUT och sätt på fina etiketter
med datum och innehåll ,   förvara svalt .
Kul att sätta fram på bordet !

ALL LYCKA TILL !