torsdag 5 november 2020

BARNENS, KÖTTBULLAR PÅ SPETT , 4-5 PERS .





                                             HEJSAN  !


När  min dotter var hemma med sina två barn ,
blev det  dags  att  göra  middag .
snabbt tog  barnbarnen över,   -  vi gör middagen !

Köttbullar med  hela tomater och fetaost .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  köttfärs
2  dl  riven  Västerbottenost
1  dl  hackad  persilja
1  tsk  salt
1 krm peppar
1 ägg
5 - 6 soltorkade  tomater
TILLBEHÖR  :
Fetaosttärningar i olja
cocktailtomater
spett 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  samman  färsen  med  riven  ost,  hackad persilja,
salt,  peppar  och  ägg .
HACKA  tomaterna  och  rör  ner  dem  i  smeten .
Forma  runda  små  köttbullar .
STEK  bullarna  på  inte för  stark  värme  i  lite  matfett
tills  de  är  gyllene  runt  om ,  ca  4 - 5  minuter .
TRÄ upp  köttbullarna  på  spett  växelvis  med  fetaostkuber
och  cocktailtomater .

SERVERA med potatis eller pasta, 
en kall sås på Turkisk yoghurt 1 dl 
+ 1 pressad vitlöksklyfta + 1 -2  kläm på akacia honung
och en bladsallad .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !



onsdag 4 november 2020

MÅDDANS, SAFTIGA LINGONBULLAR , 28 ST .




                                         HEJSAN !

HÄR   är  säsongens  godaste  fikabröd !
Med  bär  i  fyllningen  blir  bullarna  extra  saftiga 
med mycket smak .
HAR DU inte lingon kan DU prova med andra bär
typ, hallon eller blåbär  .Eller vad DU har hemma .

HÄR ÄR RECEPTET  :
8 - 9  dl vetemjöl
150 g kallt smör/margarin
25 g jäst
2 1/2  dl kall mjölk
1/2 dl strösocker
2 krm salt

FYLLNING :
1oo g lingon,  färska
eller frysta+ till garnering
ca 3  msk strösocker
100 g mjukt smör
1/2 dl socker

GARNERING :
ägg till pensling
smält smör
strösocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HÄLL ca  8  dl  vetemjöl  i  en  bunke .
TILLSÄTT  det kalla smöret och smula 
samman  med vetemjölet .
RÖR ut jästen med lite av den kalla mjölken,
tillsätt resten av mjölken, socker och salt
och arbeta in mjöl-blandningen lite i taget
tills det blir en smidig deg.
Tillsätt  ytterligare mjöl om den känns för lös .
Jäs övertäckt i ca 1 timma .
MIXA samman lingon och 3 msk socker .
Rör ihop smöret med 1/2 dl socker .
TA UPP  degen och arbeta lätt samman .
Kavla ut den ca 44 x 40 cm , bred på 
smör - sockerblandningen och fördela 
lingonmoset jämnt över . 
Vik  degen  dubbel på längden .
SKÄR  ca  1 1/2 cm breda remsor , snurra ihop 
till en knut och lägg på bakpappersklädda plåtar .
Jäs tills degen reser sig igen efter ett lätt tryck , ca 35 min.
PENSLA  bullarna  med lätt uppvispat ägg och 
grädda  i 250 grader i 6 - 8 min eller tills de fått fin färg .
Låt svalna .
FRYS och ta upp efter hand .
Vid Servering,  pensla bullarna med smält smör och
doppa dem i strösocker .

GARNERA med lingon .

LYCKA  TILL !


ISTERBAND MED STUVAD POTATIS , 4 PERS.





                                             HEJSAN  !

 ÅTERIGEN  ETT  BARNDOMS-MINNE  FÖR  MIG
 OCH  MÅNGA  ANDRA ,  SKULLE JAG TRO ?
HIMLA  GOTT  i  ALLA FALL .

HÄR ÄR RECEPTET  :
750  g  potatis 
1/2  tsk  salt
2  msk  vetemjöl
5  dl  mjölk
salt  och  vitpeppar
2  msk  hackad  persilja
4  isterband
1  msk  smör

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  potatisen  och  skär  den  i  tärningar .
Koka  den  mjuk  ca  5  minuter i saltat vatten.
VISPA ihop   mjöl  och  mjölk  i  en  kastrull
och  koka  upp  under  omrörning .
Låt  stuvningen  sjuda  5  minuter .
Rör  ner  potatis  och  smaka  av  med  salt
och  mald  vitpeppar .
Strö  över  persilja .
STEK  korven  på  medelstark/ svag  värme 
i  smör/margarin  i  en  stekpanna ,  ca  10  min.
SERVERA  korven  med  stuvad  potatis  och 
inlagda  rödbetor  och  eventuellt  lite  rödbetsgroddar .

SMAKLIG MÅLTID  OCH  LYCKA TILL !

tisdag 3 november 2020

SPENAT- OCH SALLADSSOPPA , 4 PORT.




                                          HEJSAN  !

Smaka  på  denna  goa'  soppa ,
som  Du  ska  ha OST- och SKINKTOAST  till .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter  vatten 
1 hönsbuljong+ 1 grönsaksbuljongtärning
1  bit  skalad  ingefära,  ca  25  g
80  g  spenat
150 g  isbergssallad
2  äggulor
1  dl  grädde
1- 2  krm muskotnöt
TILLBEHÖR :
OST- och  SKINKTOAST

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp  vatten,  buljongtärning  och  ingefäran 
delad  i  två  bitar.   KOKA  några  minuter .
SKÖLJ  och  strimla  salladen .   SKÖLJ spenaten .
LÄGG  ner  och  spenat .  KOKA 1  minut .
TA  upp  ingefäran .
VISPA  samman  äggulor  och  grädde i  en  föruppvärmd  skål.
HÄLL den  heta  soppan över  och  smaka  av  med  muskot
och  om  det  behövs  salt .

OST -och SKINKTOAST :
Beräkna  2  bröd  och  ostskivor, samt  1  skiva  kokt  eller  rökt
skinka  per  portion .
HETTA  upp  ett  våffeljärn eller  smörgåsgrill .
BRED  dijonsenap  på  brödskivorna .
TÄCK  med  ost,  skinka,  ost  och  till  sist  den  andra  brödskivan.
KLÄM  ihop  den  i  järnet  och  grädda  den  lätt gyllenbrun  ca 1  min.

Jättefint  med  våffeljärn  till  bröden !

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

SÖT PÄRONGRÖT, TIPS !





TIPS  !
                                  HEJSAN  !


Jag  tar  1  dl  havregryn  till 1person
och kokar  gröten  tillsammans  med
ett  rivet  päron, dessutom  2  msk 
Vaniljkeso  och  1/2  dl blåbär .
Tinade över natten  i en skål .

TACK !

TIPS !


TIPS  !

                                      HEJSAN  !

         GRÖT PÅ HAVRE- OCH RÅGFLINGOR .
       Hälften  havregryn ,  hälften  råg- flingor
       är  en  god  grötblandning .
       Ät  med  en  klick  äppelmos + mjölk till .

TACK !

måndag 2 november 2020

ORANGE SALLAD , 4 PERS .

            



                                               HEJSAN  !

OM  middagen  är  proteinfattig  är  det  perfekt  att lägga  linser  och  frön  i  salladen ,                      mmm... !himla  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  dl  röda  linser
3  morötter
1  dl  solrosfrön
2  msk  sesamfrön
1 dl  russin
saften av 1/2 citron (ca 1/2 msk)
salt
eventuellt  koriander - stänk.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  och  koka  linserna  i  4  dl  lättsaltat  vatten .
TA  av  dem  innan  de  har   kokat  sönder, 
efter  knappt  10  minuter .
RIV  morötterna  grovt  och  blanda  med  solrosfrön,
sesamfrön  och  russin .
SLÅ  över  varma  linserna  och  blanda .
PRESSA över  citronsaft  och  krydda  med  salt och
eventuellt  koriander .
SALLADEN  är  jättegod  både  varm  och  kall   och
håller  sig  ett  par  dagar  i  kylskåpet .

LYCKA  TILL !