onsdag 18 november 2020

SKRÄDMJÖLSKAKOR, 25 ST




                                                HEJSAN  !

SKRÄDMJÖL,  består  av  havre  som  rostats ,
skalats   och  malts  till  mjöl .
HIMLA  GOA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g  rumsvarmt  smör/margarin
180 g  strösocker (2 dl )
1 1/2  tsk  vaniljsocker
95  g  skrädmjöl  (2 1/4 dl )
112  g  vetemjöl  (2 dl )
1 1/2  tsk hjorthornssalt

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  150  grader .
BLANDA  smör,  strösocker  och  vaniljsocker  till  en  smidig  deg .
BLANDA  ihop  skrädmjöl,  vetemjöl  och  hjorthornssalt  i  en  bunke
och  rör  ner  det  i  smör-blandningen .  BLANDA  till  en  deg .
RULLA  små  bollar  av  degen ,  ca  20  g /styck .
LÄGG  bollarna  på  bakpappersklädd  plåt  och  platta  till  dem  lite.
GRÄDDA  kakorna  i  mitten  av  ugnen  i  ca  20  minuter .
LÅT  dem  kallna  på  plåten .



POTATIS - OCH PURJOLÖKSSOPPA , 4 PORT .





                                   HEJSAN  !

MILD  OCH  GOD  KLASSISK  SOPPA  SOM  ALLA  BRUKAR  GILLA .
"mitt  barnbarn  sa  att  hon  gillar  inte  sån  soppa" ,-  har  Du  ätit den förr ?
undrade  jag ,  nä , svarade tösen , Du behöver inte äta den , men Du kan  smaka !
sa jag . DET  gick en stund och soppan  började  dofta ,  då frågar hon " är soppan  klar snart"
det  doftar så gott  !  2 tallrikar  senare med gott bröd och ost  till  sa tösen  det var jättegott !

HÄR ÄR  RECEPTET :
12  dl vatten
3  grönsaksbuljongtärningar
4  potatisar,  400 g
1  gul  lök
1  stor  purjolök
1  dl  CREMR FRAICHE
1  dl  hackad  persilja

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  vatten  och  buljongtärningar .
Skala  och  tärna  potatisen . 
Hacka  löken  och  strimla  purjolöken .
Lägg  ner  det  allteftersom  i  buljongen .      
Koka  under  lock  i ca  10  minuter,  tills  potatisen  är  mjuk .
TILLSÄTT  CREME FRAICHE  och  kör  soppan  slät  i  mixer
eller  matberedare   eller  vispa  sönder  den .
HETTA  upp  och  strö  över  persilja .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL ! 


tisdag 17 november 2020

BAKAD SELLERIROT MED GRÖNMÖGELOST , 4 PORT .




                                     HEJSAN !

MMM..... !  UNDERBART !
VARSÅGODA  ATT  SMAKA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1/2  kg  skalad  och  skivad  sellerirot 
1/2  dl  hackade  och  rostade  hasselnötter
4  skalade  och  skivade  potatisar
1  dl  vispgrädde
1  dl  CREME FRAICHE
200 g  smulad  grönmögelost
1  tsk  spiskummin , hela  frön

SÅ HÄR GÖR DU : 
VARVA  selleri ,  hasselnötter  och  potatis  i   en  smord  eldfast  form .
Rör  ihop  vispgrädde  och  CHREME FRAICHE och  häll  det  i  formen .
Ställ  in  formen  i  ca  40  minuter  i  200  grader  i  ugnen .
TA  ut  formen  och  strö  över  ost  och  spiskummin .
Ställ  in  i  ugnen  i  ytterligare  10  minuter  tills  osten  har  smält .

LYCKA  TILL !




                               

söndag 15 november 2020

CHOKLADBISKVIER 15 STORA , ELLER 20 MINDRE.





                                     HEJSAN  !

CHOKLADBISKVIER,  BAKADES  NÄR  JAG  SKULLE  HA  SYMÖTE 
FÖRR OM  ÅREN ,  DET VAR VÄLDIGT POPULÄRT  !

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g  sötmandel
3  dl  florsocker
2  äggvitor

KRÄM :
100  g  smör / margarin
1  dl  florsocker
1  äggula
1 1/2  msk  starkt  kaffe
eller 1  msk  kakao

GLASYR :
100 g  mörk  blockchoklad
1  msk  smör

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA  och  mal  mandeln  och  blanda  med  siktat  florsocker.
Vispa  vitorna,  blanda  dem  med    mandel  och  strösocker  och
arbeta  ihop  till  en  deg .
KLICKA  ut  smeten  på  smort  bakplåtspapper (lagt på plåt)  med
hjälp  av  2  skedar .
Jämna  till  och  platta  ut  kakorna  något  och 
GRÄDDA  i 175- 200  grader  ca  10  minuter .  LOSSA  KAKORNA  GENAST
KRÄM  rör  smör  och  florsocker smidigt , tillsätt  äggulan  och  kaffe
eller  kakao  och  vispa  kraftigt .
BRED   krämen  på  de  kalla  kakornas  undersida  lite  toppigt  i  mitten .
Ställ  kakorna  kallt  så  att  smörkrämen  stelnar   ordentligt .
SMÄLT  blockchokladen  och  smör  i  vattenbad .
Låt  det  svalna  något  och  doppa  kakorna  hastigt  i  chokladen, 
(bara den sidan som är toppig )
vrid  lite  så  att  överflödig  choklad  rinner  av .

LYCKA  TILL !

en  riktig   kondiskaka  !



fredag 13 november 2020

DET HÄRLIGA BRÖDET FRÅN GREKLAND , 2 BRÖD .




      
                            HEJSAN  !

ALLT  I  ETT,  KAN  MAN  SÄGA  OM  DET  HÄR  GREKISKA  BRÖDET
SOM  FYLLS   MED  OST OCH  OLIVER .
GOTT  TILL  TE,  ÖL  ELLER  ANNAN  DRYCK .
mmm... ! himla  gott .

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2  liter  vatten (37 grader)
50  g  jäst
3  tsk  salt
1  dl  olivolja
2  ägg
16 - 17  dl  SPECIAL VETEMJÖL

FYLLNING :
ca  20 oliver  med  PINIENTO
mjukost
PENSLING :
ägg


SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA sönder   jästen  i  en  degbunke ,  slå  på   lite 
av  det  ljumma  degspadet  och  rör  om .
SLÅ  på  resten  av  degspadet ,  rör  ner  olja ,  salt ,  ägg 
och  det  mesta  av  mjölet  
Arbeta  degen   blank  och  smidig .
Låt  den  jäsa  till  dubbel  storlek ,
SLÅ upp  degen  på  lätt  mjölat  bakbord .
Knåda  den  blank  och  smidig  med  resten  av  mjölet .
DELA  degen  i  2  lika  stora  delar ,  kavla  ut  varje  del  till  en  avlång  kaka .
Klicka  på  ost  och  lägg  10  oliver  på  varje  deg  - kaka ,  
rulla  ihop  och  forma  till  en  hästsko / eller  krans .
Lägg  kransarna på  bakpappersklädd  plåt  att  jäsa ,  pensla  med  ägg .
GRÄDDA  i  225  graders  ugn  30 - 35  minuter .
Bröden  går  utmärkt  att  frysa   och  värma  upp  i  ugn .

LYCKA  TILL !

      

torsdag 12 november 2020

KÖTTFÄRSPAJ , 4 - 6 PORT .




                              
                                           HEJSAN  !

FÄRDIGKAVLAD  smördeg  är  lätt  att  hantera  och  ger  ett  frasigt  pajlock .    
HÄR  har  jag  gjort  en  köttfärspaj  som  förutom  köttfärs  innehåller  vita  bönor 
i  tomatsås  samt  bacon .
PERFEKT när man har  hungriga  ungdomar  runt bordet .
mmm....! himla gott !

HÄR  ÄR RECEPTET :
1  rulle  färdigkavlad  pajdeg 
FYLLNING :
2  skivade  rödlökar
2  msk  smör/ margarin
500  g  köttfärs
1  tsk  salt,  nymalen  svartpeppar
3  msk  chilisås
1  burk  vita  bönor  i tomatsås ca  400 g
några  droppar  tabascosås 
1  förpackning  tärnad  bacon
PENSLING 
1 uppvispat  ägg,  sesamfrön
TILLBEHÖR 
Strimlad  Isbergs-sallad  tillsammans  med   
gurka,  tomat  och  röd  paprika .

 SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS  rödlöken  mjuk  i  smör  i  en  stekpanna.
Tillsätt  köttfärs  och  rör  under  tiden  med  en  trägaffel
så  att  köttfärsen  blir  smulig .
Smaksätt  med  salt,  peppar  och  chilisås .
TILLSÄTT  vita  bönor  och  smaka  av  med  tabascosås .
Lägg  bacontärningar  i  en  torr  stekpanna,  fräs  dem  knapriga .
LÄGG  köttfärssåsen  i  en  ugnsfast  form , strö  över  bacon  .
Så  här  långt  kan  DU  förbereda .
SÄTT UGNEN  PÅ  225  GRADER 
Skär  remsor  av  smördegen  och  lägg  runt  kanten  på  köttfärsen .
Täck   med  resten  av  degen  och  tryck  till  runt  kanterna .
SPORRA  ut  dekorationer  av  överbliven  deg .
PENSLA  ytan  med  uppvispat  ägg .
Lägg  på  dekorationer,  pensla  dem  och  strö  på  sesamfrön .

GRÄDDA  pajen  mitt  i  ugnen  25 - 35  minuter  tills  den är  gyllengul .
SERVERA  med  en  bladsallad   och  cocktailtomater .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !


              

tisdag 10 november 2020

CHOKLAD FÖR GOTTEGRISAR , 25 ST.





                                             HEJSAN  !

           CHOKLADBOLLAR  .   smaskens ,  himla  goa  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1 dl  honung
1  dl  kakao
8  dl  havregryn
1 krm  salt
125  rumsvarmt smör / margarin
3/4  dl  rapsolja
1/2  dl  starkt, avsvalnat  kaffe
1   dl  kokosflingor ,  att  rulla  bollarna  i 
pappers-formar

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  alla  ingredienser  till  en  tjock  smet .
Känns  smeten  för  lös för  att  forma,  kan DU 
ställa  in  den  i  kylen  en  stund .
Rulla  till  bollar  och  doppa  i  kokosflingor .
LÄGG  i  pappers - formar  och  förvara  kallt .

LYCKA  TILL  !