måndag 23 november 2020

JUL - BAKET, POMERANS-STJÄRNOR , CA 125 ST .




                                             HEJSAN  !

NÄR  DU   ska göra  dessa  kakor,  får  DU  ta  pepparkaka måttet  
för att  göra  stjärnor .
BARNEN  trycker  stjärnor   och  DU  lägger  dem  på  plåten .
KUL,   att  vara  delaktig ,  tänkte jag !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  g  smör/margarin
2 1/2  dl  strösocker
1  ägg
1  msk  malda  pomeransskal 
1 /2  tsk  hjorthornssalt 
6 - 6 1/2  dl  vetemjöl

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  matfett  och  socker .
TILLSÄTT  ägg , pomeransskal ,  hjorthornssalt  och  mjöl .
KAVLA  ut  degen  ganska  tunt  och  tag  ut  stjärnor  med   stjärn-måttet .
GRÄDDA  i  175  grader  ca  10  minuter .

GOD - JUL !
 
 

JULKAKA , - POLYNEER , CA 25 ST .




                                               HEJSAN  !

PROVA ATT SMAKA DESSA GODINGAR  !
SEDAN FÅR MAN JU SINA FAVORITER 
OCH DET ÄR LIKA ROLIGT VARJE ÅR .
mmm...  ! 

HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2  dl  vetemjöl
200  g  smör /margarin
1  litet  ägg 
FYLLNING :
1 1 /2  dl  mandel 
2  dl  strösocker  2  ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG   mjölet  på  bakbord  eller  i  en  bunke .
LÄGG  på  strösocker  ,  matfett  och  ägg  och  arbeta  ihop  till  en  deg .
Låt  den  vila  kallt  minst  1  timme .
TRYCK  ut  degen  i  små  veckade  formar .
Spara  lite  deg  till  remsor .
MAL  mandeln  till  fyllningen  och  rör  ihop  den  med  socker  och  ägg .
Fyll  formarna  till  2/3  med  mandelsmeten .
Kavla  ut  resten  av  degen,  sporra  ut  remsor  och  lägg  dem  i  kors
över  fyllningen .
Kläm  fast  vid  kanterna  .
GRÄDDA  i 175  grader ca  20  minuter .


LYCKA  TILL !    GOD  JUL !


söndag 22 november 2020

JULGRANS-BULLE , 24- 25 ST , BULLAR.




                                            HEJSAN !

DETTA  ÄR EN  BULLE  -  JULGRAN  SOM JAG GJORT  VARJE 
ÅR TILL FÖRSTA ADVENT OCH JULAFTON,  NÄR BARNEN  VAR SMÅ .
DET ÄR OBETALBART ATT SE LJUSET I BARNENS ÖGON OCH DE
VUXNAS ÖGON .
SMÅ FÖDELSEDAGSLJUS I VARJE BULLE  !
SOM DU TÄNT.

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst
200 g  smör/margarin
5  dl  mjölk
1  påse  saffran 0, 5  g + 1   tsk  kardemummakärnor
+  1  tsk  strösocker  =  stöt  tillsammans  i  en  plastpåse ,
(så flyger det inte över hela köket)
2  dl  strösocker
1/2  tsk  salt
1  ägg
12 - 15  dl  vetemjöl,  gärna  VETEMJÖL SPECIAL

DEKOR :
Pärlsocker  eller  flagad  mandel

UGN :  JULGRAN,   i  200  grader ,  20 - 25  minuter  mitt  i  ugnen .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen i en bunke .
Smält  smöret ,  häll  i  mjölken och  låt  
blandningen  bli  fingervarm  ca  37  grader.
Häll  degspadet  över  jästen och  rör  tills  den är  löst .
TILLSÄTT  stött  saffran,  socker,  salt  och  ägg .
Blanda  i  nästan  allt  mjölet  och  arbeta  degen  smidig 
Jäs  den  30  minuter .
ARBETA  degen  på  mjölat  bakbord  .
Dela  den  i  4  delar , lättare  att  handskas  med.
Ta  fram en plåt med bakplåtspapper  och rulla  bollar .
BÖRJA  med  1  bulle  längst  upp på  kortsidan av plåten , 
fortsätt  med  2  bullar , under den första, därefter  3 bullar , sedan 4 bullar 
därefter 5 bullar ,  sedan 6 bullar och sist 7  bullar .
Därefter  1  oval bulle  till  stam .
NU har DU en rektangel  av  bullar- som  en JULGRAN !
Låt den jäsa 30 minuter .
Sätt ugnen på  200 grader  .
PENSLA  med ägg ,  GARNERA med pärlsocker eller flagad  mandel.
GRÄDDA  i  20 - 25 min , mitt i  ugnen .

När  JULGRANEN är  klar  låt den  svalna på plåten  .
Sätt ett litet födelsedagsljus i varje  bulle , -som DU TÄNDER !
ALLA  Gäster  ska sitta ner  när  DU har tänt ljusen i BULLE-GRANEN .

INGEN FÅR TA EN BULLE NÄR LJUSEN ÄR TÄNDA.
NÅGON VUXEN SKA BLÅSA UT LJUSEN -DE BRINNER FORT .
VAR  OBSERVANTA  !

 VARSÅGODA  ATT  BRYTA VAR SIN BULLE  I  JULGRANEN .

TREVLIG  ADVENT och  JULAFTON !


GOD JUL !





                              

fredag 20 november 2020

FARMORS KNAPRIGA ÄPPELKAKA , 4 - 6 PORT .




                                       HEJSAN  !
HOS  FARMOR VAR DET FEST ,-  TYCKTE  JAG SOM LITEN TÖS !
EFTERRÄTT,   FÅR MAN INTE FÖR MYCKET AV  !
EFTER  SOPPA  OCH   FISK   BJUDS  DET  !

DEN  här  är  jätteenkel  att  göra ,  snabbt  går det  och  himla  go ' .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5-6  äpplen

KNAPRIGT  TÄCKE :
2  dl  skorpsmulor
1 -1 1/2  dl  strösocker
ca   1  msk  kanel
100 - 125  g  KALLT SMÖR .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  kärna  ur   och  klyfta  äpplena .
LÄGG  dem  i  en  smord  form .
BLANDA  skorpsmulorna  med  socker  och  kanel .
STRÖ  blandningen  över  klyftorna .
HYVLA  smöret  överst .
GRÄDDA  i  200  grader  ca  20 - 30  minuter  eller
tills  äpplena  känns   mjuka  och  ytan  knaprig .
SERVERA  vaniljsås  till .

LYCKA  TILL !



I VÄNTAN , PÅ JULEN .... ! SMAKFULLT MED NÖTTER OCH FRUKT .




                                     HEJSAN  !

VALNÖTSKAKAN  ,   ÄR I MITT TYCKE  RIKTIGT  GOD .
DEN BEHÖVER STÅ KALLT  OCH "SÄTTA" SIG NÅGON
TIMME  INNAN  DEN   SKÄRS  I BITAR 

HÄR ÄR RECEPTET :
3  ägg
1 1/2  dl strösocker
1  dl  farinsocker
100  g  smör /margarin
1  dl  mjölk
3  dl  vetemjöl
2  msk  kakao 
100  g  valnötter,  malda 
eller  finhackade
1  tsk  vaniljsocker
2  tsk  bakpulver

GLASYR :
75 g  mörk  choklad
2/3  dl  grädde
10  valnötter

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
SMÖRJ  och  bröa  en  sockerkaka form  rymd  2 - 2  1/2  liter.
VISPA  ägg,  socker  och  farinsocker  pösigt .
SMÄLT  smöret  och  häll  i  mjölken ,  rör  ner  i  äggsmeten .
SIKTA  ner  övriga  torra   ingredienser  och  rör  till  en  jämn  smet .
HÄLL  i  formen .
GRÄDDA  kakan  mitt  i  ugnen   40 - 45  minuter .
LÅT  den  stå  kvar  några  minuter  i  formen ,  stjälp  sedan  upp  den 
på  ett  galler  eller  fat  och  låt  den  svalna .

GLASYR :
HACKA  chokladen  och  lägg  den  i  en  bunke .
KOKA upp  grädden ,  häll  över  chokladen  och  rör  tills  den  smält.
LÅT  svalna  något .  HÄLL sedan  glasyren  över  kakan  och  
garnera  med  valnötter .
LÅT  stå  kallt  ca  1  timme  innan  den  skärs  i  bitar ,  ca  12  bitar .

  LYCKA  TILL !     GOD JUL !

torsdag 19 november 2020

FESTLIG APELSINKAKA , 16 BITAR.

                  

                                     HEJSAN  !
 
APELSIN  OCH  CHOKLAD  ger  smak  åt  den  här  festliga  apelsinkakan
Fin  apelsinsmak har  den  här  goda sockerkakan  med  apelsinmarmelad  och 
hackad  blockchoklad i  smeten .
Vi gör den till  FÖRSTA  ADVENT .

Sen  börjar  jag  med  JULBAKET  i  veckan  som kommer  - 1/12  .                          
Lika  roligt  varje  år  !

HÄR ÄR RECEPTET :
125  g  rumsvarmt  smör  eller  margarin
3  ägg
2  dl  strösocker
3  dl  vetemjöl
1 1/2  tsk  bakpulver
3/4  dl apelsinmarmelad
3 /4  dl  hackad  blockchoklad ,
gärna  med  apelsinsmak

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  matfettet  mjukt .
VISPA  ägg  och  socker pösigt .
RÖR  ner  fettet  och  mjölet  blandat  med  bakpulver .
TILLSÄTT  apelsinmarmelad  och  hackad  blockchoklad  .
HÄLL  smeten  i  väl  smord  och  mjölad  form .
GRÄDDA  i  175  grader  i  ca  40  minuter .
PROVA  med  en  sticka  att  kakan  är  färdig .

LYCKA TILL  och  TREVLIG  ADVENT  !


onsdag 18 november 2020

SKRÄDMJÖLSKAKOR, 25 ST




                                                HEJSAN  !

SKRÄDMJÖL,  består  av  havre  som  rostats ,
skalats   och  malts  till  mjöl .
HIMLA  GOA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g  rumsvarmt  smör/margarin
180 g  strösocker (2 dl )
1 1/2  tsk  vaniljsocker
95  g  skrädmjöl  (2 1/4 dl )
112  g  vetemjöl  (2 dl )
1 1/2  tsk hjorthornssalt

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  150  grader .
BLANDA  smör,  strösocker  och  vaniljsocker  till  en  smidig  deg .
BLANDA  ihop  skrädmjöl,  vetemjöl  och  hjorthornssalt  i  en  bunke
och  rör  ner  det  i  smör-blandningen .  BLANDA  till  en  deg .
RULLA  små  bollar  av  degen ,  ca  20  g /styck .
LÄGG  bollarna  på  bakpappersklädd  plåt  och  platta  till  dem  lite.
GRÄDDA  kakorna  i  mitten  av  ugnen  i  ca  20  minuter .
LÅT  dem  kallna  på  plåten .