onsdag 28 april 2021

MIN, RÖDA LINSSOPPA MED CITRON , 4 PERS.





                                             HEJSAN  !

HOPPAS  ATT  DU  GILLAR  SOPPAN  LIKA  MYCKET  SOM  JAG !
DET  BLIR LITE DÅ OCH DÅ  ATT VI ÄTER DENNA  SOPPA .

HÄR ÄR RECEPTET :
2  gula  lökar
4 - 5  vitlöksklyftor
olivolja
2 1/2  dl  röda  linser
ca  12  dl  grönsaksbuljong
/kycklingbuljong
1 burk  krossade  tomater
2 - 3 msk TOMATPURE'
salt och peppar
några  droppar  het  TABASCOSÅS 
eller  chilipulver
TILL  SERVERING 
Färsk  timjan ,  citronklyftor

SÅ HÄR GÖR DU  :
SKALA och hacka lök och vitlök .
Fräs löken mjuk och glansig i olja i en gryta .
Lägg i de  sköljda linserna och häll på buljongen .
Koka upp och koka under lock tills linserna är
mjuka ;  det tar  ca  15 minuter .
Skumma av ytan under kokningen .
HÄLL i krossade tomater och smaksätt med 
tomat-PURE',  salt och peppar och gärna lite
tabasco eller chili .
SERVERA  MED  ett  par kvistar färsk timjan
och citronklyftor ,  så att var och en kan smak-
sätta sin  portion .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

tisdag 27 april 2021

KÖTTFÄRSSOPPA, 2 PORT.




                              HEJSAN  !

Det  här  är  gott !  Smaka  själva !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  köttfärs
1  gul  lök
1  krm  paprikapulver
1/2 - 1 krm svartpeppar
1/2 - 1 dl  chilisås
1  potatis
4  dl  vatten
1  OXBULJONGTÄRNING
1  msk  tomat-PURE
färsk  persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN  köttfärsen .  Hacka  löken  .
BLANDA  i  den  och  fortsätt  bryna .
KRYDDA  med  paprikapulver, 
svartpeppar  och  chilisås .
SKALA  morötter  och  potatis .
Skär  dem  i  mindre  tärningar 
och  lägg  i  dem .
SLÅ  på  vattnet  och  tillsätt  buljong-
tärning  och  TOMATPURE.
KOKA  upp  ordentligt  och  sjud
sedan  färdigt  på  svag  värme, 15 - 20 min.

SMAKA AV  med  persilja 
när  soppan  är  klar .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA  TILL !


ZUCCHINI-SPAGETTI, 6 PORT.





                                          HEJSAN !

NU SKA VI GÖRA ZUCCHINI-SPAGETTI ,
- SOM VI SKA ÄTA TILL BIFFARNA ,(i  före-gående recept)

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2 ZUCCHINI
2  nypor  HAVSSALT 
1 CITRON 
hyvlad  PARMESAN  till  servering

SÅ HÄR GÖR DU :
Använd en  grönsaks-svarv  eller  ett  zestjärn 
till  att  dra  långa  strimlor av  zucchinin .
LÄGG strimlorna  i  en  bunke.
Salta och pressa  över  citronen .

SERVERA  "spagettin" med  hyvlad parmesan 
och  några  goda  Olivier .

LYCKA  TILL !

SESAM & BASILIKABIFFAR , 6 BIFFAR.





                           HEJSAN !

SUPERGOTT  !
NYTTIGT  OCH  EN  FRÖJD  ATT  ÄTA !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl  kokt kallt  BOVETE 
5 SOLTORKADE TOMATER
1  knivsudd  SAMBAL OELEK 
1/2  färsk  LÖK
11 /2  dl  riven  PARMESANOST
1  kruka  BASILIKA 
1  tsk  BULJONGPULVER
1  nypa  HAVSSALT
svarta  och  vita  SESAMFRÖN 
till  panering .

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA  bovete,  soltorkade  tomater  och
SAMBAL OELEK , till  en  grov  smet .
Skala  och  dela  löken  i  mindre  bitar .
Mixa  ner  löken  tillsammans  med  
parmesanosten  och  basilikan .
Lägg  i  buljongen  och  salta .
Mixa  och  rör  runt  med  en  träslev 
då och då .
FORMA  biffar  av  smeten  och  panera 
dem  i  sesamfrön .
Stek  biffarna  gyllenbruna  på  låg  värme 
i en  stekpanna ,  eller  i  ugnen  på  170  grader
i  ca  30  minuter .
TRYCK  på  biffen  med  fingret  -  när  de 
känns  fasta  är  de  klara .

SERVERA  biffarna  tillsammans  med
zucchini -spagetti .

LYCKA  TILL !




 

måndag 26 april 2021

HÄRLIG HALLONSMOOTHIE, 4 GLAS.






                                                    HEJSAN  !


mmm... ! EN  HÄRLIG  HALLONSMOOTHIE
UPPIGGANDE  VITAMINKICK !
BANANEN  GÖR   SMOOTHIEN  KRÄMIG
OCH  CITRONEN GER  FRISK  SMAK .

HÄR ÄR RECEPTET :
5  dl  frysta  hallon
5  dl  kallt  vatten
2  bananer
1  msk  pressad  citronsaft

GARNERING :
1  knippe  färsk  mynta eller  citronmeliss

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  hallonen  i  en  mixer.
Häll  i  vattnet .  Skala  bananerna  och
lägg  ner  dem  och  pressa i  citronsaften.
MIXA  samman  allt  och  häll  upp  i  glas.
GARNERA  med  citronmeliss .

LYCKA  TILL !

söndag 25 april 2021

MANGOSORBET CA 4 PORT.




   
                                            HEJSAN  !

Å, .. VAD  DET  ÄR   SMARRIGT  !              

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  msk  strösocker
1  dl  vatten
300  g  mangokött
(ca  2  mogna  mangofrukter )
eventuellt  färsk  frukt  till  garnering

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  samman  socker  och  vatten ,  låt  svalna .
LÄGG  mangofruktköttet  i en  matberedare  och
häll  över  sockerlagen .
MIXA  samman  allt  i  3  minuter.
FRYS i en  hushållsglassmaskin  i  ca  30  minuter
tills  DU  har  en  smidig ,  fast  sorbet .

SERVERA  gärna  med  lite  färsk  frukt  och  röda  
vinbär  i  klase .

LYCKA  TILL ! 

KAFFECHEESECAKE , 14 BITAR .




                                   HEJSAN  !

SMAKA  PÅ DEN HÄR GODINGEN , MMM... !
LJUVLIG  HELT  ENKELT  !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g  smör
1  paket  krossade  DIGESTIVEKEX (300 g )
3  msk  frystorkat  kaffepulver 
2  msk  hett  vatten
600 g  PHILADELPHIAOST
1 dl  gräddfil
3 ägg
1 dl  strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret  och  blanda  i  kaksmulorna .
KLÄ  en  springforms- botten ,  ca  24  cm  i  diameter ,
med  bakplåtspapper  och  fäst  ringen .
FÖRDELA  smör-smulorna  jämnt  i  botten .
BLANDA  kaffet  med  vattnet  och  rör  tills  det  löser  sig .
BLANDA  samman  osten  och  gräddfilen  med  sockret , 
tillsätt  ett  ägg  i  taget,  rör  till  en  jämn  smet .
SIST  tillsätter  DU  kaffet  och  rör  om .
HÄLL  i  smeten  i  formen  och   
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen   i  150  grader  i  ca 50  min.
DEN ska  inte  ha  stelnat  helt  utan  vara  lite  lös  i  mitten .
LÅT  SVALNA  INNAN  SERVERING .

DEKORERA  gärna  med   hallonsås  och  färska  bär .

LYCKA  TILL !