lördag 1 maj 2021

MIN, MACKA MAKRILLEN , 1 PERSON .TIPS !



TIPS  !
                                      HEJSAN  !

DENNA  macka  är  jättegod    till  frukost   med ett kokt  ägg  till .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 fullkornssmörgås 
1  knäckebrödsskiva
1/2 burk  makrill  i  tomatsås
1  kokt  ägg 
1 apelsin
tomatskivor,  alfalfagroddar 
kaffe  eller  te
HOPPAS  ATT  DET  SMAKAR !



MIN GODA LINSCURRY MED AUBERGINE, 4 PORT.





                                          HEJSAN  !

DET HÄR ÄR HIMLA GOTT ,  KAN  NI  TRO !
VARSÅGODA !
Jag har funderat många gånger vad man kan göra 
med en AUBERGINE ,  Efter mycket om och men    
 så  blev det så här  ?!

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl  linser, gula  eller  hela  röda
1 kanelstång

SÅS :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 mild spanskpepparfrukt
2 - 3 msk  olivolja
2 - 3 tsk  röd  currypasta  på  burk
1/4  tsk  salt
3  dl  kokosmjölk
1/2  påse  babyspenat , ca 40 g

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ LINSERNA  väl  och  koka  dem  med  kanelstången ,
delad i  2 - 3  bitar , i  lättsaltat  vatten  enligt  anvisning  på
förpackningen .
LÅT  linserna  rinna  av .
SKALA och  hacka  löken .
SKALA och  finhacka  vitlöken .
ANSA ,  dela  och skär auberginen i bitar .
DELA  kärna  ur  och  skär  pepparfrukten  i  bitar .
FRÄS  löken  och  vitlöken  i  oljan  ca  3  minuter.
RÖR ner  currypastan  och  saltet ,  fräs  1 - 2 minuter.
TILLSÄTT  kokosmjölken,  auberginen  och  peppar-
frukten .  KOKA  5  minuter .
TILLSÄTT  de  kokta  linserna  och  koka  ytterligare  
5  minuter .  SMAKA  AV .
TA  GRYTAN  från  värmen  och  blanda  i  spenaten ,
rör  om  tills  spenaten  mjuknar .

SMAKLIG  MÅLTID 
och  
LYCKA  TILL !

torsdag 29 april 2021

MIN JÄTTEGODA LAXLASAGNE MED SPENAT , 4 PORT.




                                             HEJSAN !

VISST är  det  väl  väldigt  gott  med  LASAGNE  ibland .
HÄR  har  jag  fyllt  med  LAX  mellan  plattorna  .
VARSÅGODA ATT SMAKA !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g  färsk  LAX 
(salt & peppar)
1  purjolök
3  msk  olivolja
2  askar  färsk  spenat
a' 80 g
3 dl  vispgrädde
2 dl vitt  matlagningsvin
4 - 5  färska lasagneplattor,  250 g
3 - 4 dl  gratängost
1 msk  smör/margarin
GARNERING : DILLVIPPOR

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR laxen  i  små  skivor .
Krydda  färsk  lax  med sal & peppar .
ANSA , snitta ,  skölj och  strimla  purjolöken .
Fräs  den i oljan  i en stekpanna  1 - 2  min .
Ta  upp purjon  på  en  tallrik .
Lägg  spenaten  i  pannan  och  fräs den  under
omrörning  ca  1  min.
Ta  upp  spenaten  och  krama  ur  vätskan .
KOKA  ihop  vispgrädde  och  vin  i  en liten
kastrull  i  ca  5  minuter .
SÄTT  UGNEN  PÅ  175  GRADER.
Varva  lasagneplattorna  i  4 - 5 lager med 
purjon,  spenaten , laxen,  gratängosten  och
vinsåsen  på  ett  välsmort  ugnssäkert  fat .
GRATINERA  i  mitten  av  ugnen  ca  20  min .

GARNERA  Lasagnen med dillvippor .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



                           

onsdag 28 april 2021

MIN, RÖDA LINSSOPPA MED CITRON , 4 PERS.





                                             HEJSAN  !

HOPPAS  ATT  DU  GILLAR  SOPPAN  LIKA  MYCKET  SOM  JAG !
DET  BLIR LITE DÅ OCH DÅ  ATT VI ÄTER DENNA  SOPPA .

HÄR ÄR RECEPTET :
2  gula  lökar
4 - 5  vitlöksklyftor
olivolja
2 1/2  dl  röda  linser
ca  12  dl  grönsaksbuljong
/kycklingbuljong
1 burk  krossade  tomater
2 - 3 msk TOMATPURE'
salt och peppar
några  droppar  het  TABASCOSÅS 
eller  chilipulver
TILL  SERVERING 
Färsk  timjan ,  citronklyftor

SÅ HÄR GÖR DU  :
SKALA och hacka lök och vitlök .
Fräs löken mjuk och glansig i olja i en gryta .
Lägg i de  sköljda linserna och häll på buljongen .
Koka upp och koka under lock tills linserna är
mjuka ;  det tar  ca  15 minuter .
Skumma av ytan under kokningen .
HÄLL i krossade tomater och smaksätt med 
tomat-PURE',  salt och peppar och gärna lite
tabasco eller chili .
SERVERA  MED  ett  par kvistar färsk timjan
och citronklyftor ,  så att var och en kan smak-
sätta sin  portion .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

tisdag 27 april 2021

KÖTTFÄRSSOPPA, 2 PORT.




                              HEJSAN  !

Det  här  är  gott !  Smaka  själva !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  köttfärs
1  gul  lök
1  krm  paprikapulver
1/2 - 1 krm svartpeppar
1/2 - 1 dl  chilisås
1  potatis
4  dl  vatten
1  OXBULJONGTÄRNING
1  msk  tomat-PURE
färsk  persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN  köttfärsen .  Hacka  löken  .
BLANDA  i  den  och  fortsätt  bryna .
KRYDDA  med  paprikapulver, 
svartpeppar  och  chilisås .
SKALA  morötter  och  potatis .
Skär  dem  i  mindre  tärningar 
och  lägg  i  dem .
SLÅ  på  vattnet  och  tillsätt  buljong-
tärning  och  TOMATPURE.
KOKA  upp  ordentligt  och  sjud
sedan  färdigt  på  svag  värme, 15 - 20 min.

SMAKA AV  med  persilja 
när  soppan  är  klar .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA  TILL !


ZUCCHINI-SPAGETTI, 6 PORT.





                                          HEJSAN !

NU SKA VI GÖRA ZUCCHINI-SPAGETTI ,
- SOM VI SKA ÄTA TILL BIFFARNA ,(i  före-gående recept)

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2 ZUCCHINI
2  nypor  HAVSSALT 
1 CITRON 
hyvlad  PARMESAN  till  servering

SÅ HÄR GÖR DU :
Använd en  grönsaks-svarv  eller  ett  zestjärn 
till  att  dra  långa  strimlor av  zucchinin .
LÄGG strimlorna  i  en  bunke.
Salta och pressa  över  citronen .

SERVERA  "spagettin" med  hyvlad parmesan 
och  några  goda  Olivier .

LYCKA  TILL !

SESAM & BASILIKABIFFAR , 6 BIFFAR.





                           HEJSAN !

SUPERGOTT  !
NYTTIGT  OCH  EN  FRÖJD  ATT  ÄTA !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl  kokt kallt  BOVETE 
5 SOLTORKADE TOMATER
1  knivsudd  SAMBAL OELEK 
1/2  färsk  LÖK
11 /2  dl  riven  PARMESANOST
1  kruka  BASILIKA 
1  tsk  BULJONGPULVER
1  nypa  HAVSSALT
svarta  och  vita  SESAMFRÖN 
till  panering .

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA  bovete,  soltorkade  tomater  och
SAMBAL OELEK , till  en  grov  smet .
Skala  och  dela  löken  i  mindre  bitar .
Mixa  ner  löken  tillsammans  med  
parmesanosten  och  basilikan .
Lägg  i  buljongen  och  salta .
Mixa  och  rör  runt  med  en  träslev 
då och då .
FORMA  biffar  av  smeten  och  panera 
dem  i  sesamfrön .
Stek  biffarna  gyllenbruna  på  låg  värme 
i en  stekpanna ,  eller  i  ugnen  på  170  grader
i  ca  30  minuter .
TRYCK  på  biffen  med  fingret  -  när  de 
känns  fasta  är  de  klara .

SERVERA  biffarna  tillsammans  med
zucchini -spagetti .

LYCKA  TILL !