fredag 21 maj 2021

MIN, GODA FRUKTBÄGARE MED DAIMGLASS, 4 PORT.

   

                                        HEJSAN  !

EN RIKTIG HÖJDARDESSERT !  STOR , GOD OCH LÄCKER !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl ovispad vaniljvisp (KELDA eller ÄDEL)
1 stycken DAJM, ca 28 g
1/2 liten melon
1 apelsin
1 päron
8 - 10 jordgubbar, inte för stora 
1 dl sockerfri POMMAC 
citronmeliss

SÅ HÄR GÖR DU :
DAJMGLASSEN :
VISPA vaniljvispen och blanda den med grov-hackad DAJM.
Klicka eller spritsa 4 lika stora toppar i 4 muffinsformar och
frys ca 1 timme .
SKALA och kärna ur melonen och skär i små tärningar .
Skala apelsinen, skiva och dela skivorna i små kärnfria trekanter.
Kärna ur päronet och tärna det lika smått som melonen ,
behåll skalet om det är fint .
Skiva eller tärna jordgubbarna .
Det viktiga är att allt är lika smått tärnat .
FÖRDELA frukten i 4 höga glas, varva så att det blir vackert .
Häll på Pommac .  Täck över glasen och ställ i kyl.
SERVERINGSDAGS :
Lägg DAJM-glassen överst i varje glas .
Stick ner en lång sked och en liten kvist citronmeliss .

LYCKA  TILL !

FEST MED HAVETS LÄCKERHETER , 4 PORT .



                                              HEJSAN !

För några år sen skulle vi töser, i symötet träffas här hos mig
och äta något gott till kvällen , som vi skulle laga  tillsammans.
Det blev mycket skratt och bus , precis när maten är klar och
vi ska sätta oss till bords - då kommer våra respektive !!
Å , vad gott det luktar, ska vi äta snart ?? säger grabbarna,
"finns det hjärterum så finns det stjärterum" 
- säger vi töser.!

FISKFILE'ER och SKALDJUR  samsas på ett stort fat 
och serveras  med en god sås bredvid, samt ett gott ljust bröd .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 små FISKFILE'ER av Bergtunga eller Rödspätta
salt, peppar
saft av 1/2 citron
1/2 msk hummerbuljong- fond
SÅS :
Silat fiskspad
4 msk matlagningsyoghurt
2 msk lättmajonnäs
1 krossad vitlöksklyfta
SERVERING :
grönsallad,  2  dl skalade räkor, 2 dl kokta musslor,
konserv i vatten , kokta sockerärter,  eller sparris ,
gurkskivor, citronskivor, dillkvistar , kokt potatis 
eller ljust bröd .

SÅ HÄR GÖR DU :
SALTA och peppra lätt på FISKFILE'ERNA och rulla 
dem med skinnsidan inåt.
Lägg rullarna i en låg vid panna .
PRESSA över citron och häll hummerbuljongen runt fisken .
Sjud under lock tills fisken är vit och fast, 5-6 min högst .
Låt fisken kallna i spadet .
BLANDA såsen av silat fiskspad, matlagningsyoghurt och
lättmajonnäs, smaksätt med vitlök.  Låt såsen dra i kylen en stund.
LÄGG upp fisk-rullarna på salladsbädd .
Gruppera runtom räkor,  musslor, sockerärter /sparris, gurka , citron
och dill .

HOPPAS NI GILLAR DET !
LYCKA TILL !




onsdag 19 maj 2021

TORSK I HUMMERSÅS , 4 PERS.



                                          HEJSAN !

SMAKA PÅ DET HÄR , mmm...HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g djupfryst  TORSKFILE'
1/2 - 1 fänkålsstånd
1/2 tsk salt
2 dl CREME FRAICHE 
3/4 dl mjölk
2 msk hummerfond
1 tomat
10 -12 oliver 
färsk timjan 

SÅ HÄR GÖR DU :
Tina torsken något och skär den i portionsbitar .
Salta dem lätt .
Ansa och tärna fänkålen .
Fräs den mjuk och glansig i lite smör utan att
den får färg .
Tillsätt CREME FRAICHE, mjölk och hummer-
fond .  LÅT det koka upp under omrörning .
Lägg ner fiskbitarna och ös lite sås över dem .
Låt allt puttra under lock på svag värme ca 6-8 min.
Smaka av såsen .
Hacka tomaten under tiden .
GARNERA med tomathack och oliver.
Strö över lite färsk timjan .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


MARYS MORGONDRINK , 1 PORT.



                                          HEJSAN !

MIN GODA VÄN MARY, 88 ÅR ,  DRACK DENNA DRINK
VARJE MORGON.
SOM MARY ALLTID SA ; EN HÄRLIG UPPPIGGARE 
PÅ MORGONKVISTEN .

HÄR ÄR RECEPTET:
HÄLL riktigt kall TOMTJUICE i ett glas .
Smaksätt med några stänk Tabasco ,
pressad  Citronsaft , salt och svartpeppar.
Stick ner en stjälk Blekselleri .

NJUT !

DAGENS MIDDAG : KORVLÅDA , 4 P0RT .

                               
                                   HEJSAN !


DET här var längesen jag gjorde, men det står på  mitt  receptet 
att det var jättegott . 
Så då ska vi äta det idag !

HÄR ÄR RECEPTET ; OCH SÅ HÄR GÖR DU :

VARVA 4 portioner kokt pasta , t ex skruvar ,
med 250 g tärnad falukorv , 
1tärnad grön paprika och 
10 cm finhackad purjolök 
i en smörad form .
VISPA ihop 3 ägg ,
3 dl mjölk  och
2 dl riven ost .
HÄLL  blandningen över och  
Grädda i 200 grader, ca  30 minuter .

SERVERA med strimlad kinakål
blandad med krossad ananas .

 SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


FRESTANDE GOTT , 4 PORT . - MIN GODA EFTERRÄTT !



                                        HEJSAN !

NU SKA DET VÄL SMAKA MED DENNA  HÄRLIGA 
APELSINDESSERT  SOM DU GÖR PÅ 5 MINUTER .

SÅ HÄR GÖR DU :
Skär 3 skalade apelsiner i småbitar och fördela frukten 
i 4 portionsglas .
Vispa 2 äggulor, 2 msk strösocker och 1 tsk vaniljsocker 
pösigt .
Vispa 2 äggvitor till hårt skum och vänd ner det i ägg-
gula-smeten .
Häll den skummiga såsen över apelsinerna .
GARNERA med en kvist citronmeliss och servera genast .

-inte behöver det väl vara helg , för att vi ska äta efterrätt ? eller !

LYCKA TILL !

KÅLPUDDING PÅ MITT VIS , 4 PORT.



                                            HEJSAN  !

SÅ HÄR GÖR JAG KÅLPUDDING  OCH DEN BLIR SÅ GOD.
SÅ GOD .
BÅDE STORA OCH SMÅ, UNGA OCH  GAMLA  
GILLAR PUDDINGEN  MED  KOKT POTATIS , SÅS 
OCH LINGONSYLT  .
VARSÅGODA  ! 

HÄR ÄR RECEPTET :
Ca  1/2  vitkålshuvud,  ca  3/4  kg
FÄRS :
300 g blandfärs 
2 kokta kalla potatisar 
1 -1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
ca 3 dl mjölk
UGN :200 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
TA BORT de yttersta bladen på vitkålen .
Skär kålen i skivor, för att sedan kunna skära den i tärningar 
och bryn den på svag värme med i lite smör/margarin .
Rör om ofta så kålen inte blir bränd .
MOSA POTATISEN och arbeta in den i färsen tillsammans
med salt  och vitpeppar .
Späd färsen med mjölk till en ganska lös smet .
LÄGG HÄLFTEN  av kålen i en smord form .
Bred färsen över och täck med resten av kålen .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 45 - 60 minuter eller tills kålen 
blivit mjuk och färsen är genomstekt .
SPÄD med lite vatten om kålen ser ut att bli torrunder 
stekningen i ugnen .

SERVERA med kokt potatis, rårivna morötter med 1/2 rivet äpple i.
 
"så säger barnen !  "jag tycker inte om sånt " då säger jag -
Du behöver inte äta det , men Du kan smaka ...
Är det inte gott får Du slippa !
Nästa gång går det kanske lättare att prova!

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !