fredag 28 maj 2021

MANDEL - OCH POTATISKAKA, MED CITRON OCH MYNTAGRÄDDE, 8 BITAR.




           HEJSAN !

SMAKA PÅ DEN HÄR GODINGEN !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g sötmandel
100g smör
margarin
3 dl strösocker
4 äggulor
4 äggvitor
200 g kokt potatis

CITRON- OCH MYNTAGRÄDDE
2 dl vispgrädde
1 tsk rivet citronskal
20 myntablad

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA och mal mandeln .
Rör smör och socker vitt och poröst .
Tillsätt äggulorna en i taget under 
kraftig omrörning .
PRESSA eller riv potatisen och rör ner
tillsammans med mandeln .
Vispa äggvitorna till hårt skum och 
blanda försiktigt ner dem i smeten .
HÄLL smeten i en smord form , ca 24 cm i diameter
och grädda i ugn , 175 grader ,  ca 45 minuter.
Vispa grädden och rör ner citronskal och finhackad 
mynta .
Låt stå och dra i minst 15 minuter.

LYCKA TILL !


KNAPRIGA GODISKAKOR. HALLONKYSSAR , 30 ST .




HEJSAN !

HÄR KOMMER  HALLONKYSSAR MED VIT CHOKLAD !
VAD SÄGS OM DET ?
ENKLA SOM KLICKKAKOR OCH GODA SOM KALAS-
KAKOR - KAN DET BLI BÄTTRE ?

HÄR ÄR RECEPTET  :
100 g smör /margarin
2 1/2 dl strösocker
4 ägg 
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g vit choklad
ca 75 g frysta  hallon 
UGN  175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker smidigt .
Tillsätt äggen, ett i taget .
Blanda mjölet med bakpulvret 
och vänd ner det i smeten .
Riv  chokladen och tillsätt den .
KLICKA  ut smeten på plåtar 
med bakplåtspapper.
FÖRDELA  de frysta  hallonen 
(gärna lite sönder-smulade)
över kakorna .

GRÄDDA  mitt i ugnen ca 12 minuter .

NJUT !  LYCKA TILL !

onsdag 26 maj 2021

URIS, GODA KYCKLING-GRYTA , 4 PORT .



                               HEJSAN  !

SÅ HIMLA GOTT !  KYCCKLINGGRYTAN INNEHÅLLER  OCKSÅ
KOKOSRIS  OCH  MANGOSALLAD .

URI ,  
Var en arbetskamrat från Nederländerna .
Han gillade  att  laga  mat  när  han  var  ledig .
Sedan tog han med maten till arbetet nästa dag
och bjöd oss som  stod han närmast .
Så jättegott  mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
3  KYCKLINGFILE'ER
3  kycklingklubbor
3  msk SAMBAL OELEK
5  msk rapsolja
2 msk riven färsk ingefära 
1 msk  kanel
1 msk rörsocker
5  dl  matlagningsgrädde
4  dl  jasminris
1  dl  riven  kokos (kokosflingor)
salt och svartpeppar

MANGOSALLAD :
250 g mangotärningar
(frysta eller färska)
saft av 2 lime
1 tsk rörsocker
1 röd chili 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på  225  grader .
Gör en röra med SAMBAL OELEK , olja, ingefära,
kanel  och  rörsocker .
LÄGG kycklingdelarna  i en ugnsform  och  arbeta 
in  röran  i  köttet .  BRYN i  ugnen i  10  minuter .
TA sedan ut formen och häll över  grädden .
Sänk  värmen  till  150  grader  och låt stå i ugnen  i
30  minuter.
Smaka av med salt och peppar .
KOKA under tiden riset .
Blanda det färdigkokta riset med kokos .
BLANDA  tärnad mango med pressad limesaft, rörsocker
och fint hackad röd chili .
SERVERA ris och kyckling och den goda gräddiga såsen 
från  formen  på en tallrik.
TOPPA med  mangosalladen .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




















































SEN TOG HAN MED SIG DET TILL ARBETET OCH BJÖD OSS 
SOM VAR HONOM NÄRMAST .
DEN HÄR GRYTAN HAR  MERSMAK !

HÄR ÄR RECEPTET :
3  KYCKLINGFILE'ER 

VETEGRODDSBULLAR, MATBRÖD ,14- 15 ST .



                                         HEJSAN !


FÖRUTOM VETEGRODDAR, ÄR DET APELSIN OCH HONUNG I DEGEN
DET GER  FIN SMAK ÅT FRUKOSTBULLARNA .
HIMLA GODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl  vetekross
1 1/2  dl vatten
25 g jäst
2 dl vatten
1 dl apelsinjuice (spädd)
1 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
2 dl vetegroddar 
ca 450 g kärnvetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA vetekross  med  1 1/2 dl vatten i en kastrull
och  koka  i  ca  10  minuter  till  en  tjock  gröt .
Låt gröten svalna och bli ljummen .
SMULA ner  jästen  i  en  degbunke .
Värm  vattnet  fingervarmt.
Häll lite  av  vattnet  över  jästen .
Rör  ut den .
Tillsätt resten  av  vattnet,  gröt,  apelsinjuice,  olja,
honung,  salt,  vetegroddar  och  det  mesta av  mjölet.
KNÅDA  degen  ordentligt  .
Låt  den  jäsa  övertäckt  i  rumstemperatur (ca 20 grader)
till  dubbel  storlek .
DELA  degen i  14- 15 bitar .  FORMA dem  till  bullar .
Lägg dem  på  en  plåt  med bakplåtspapper  och  låt dem
jäsa  till  dubbel  storlek .
GRÄDDA  långt  ner i  ugnen i 200 grader , ca  20  min.
Låt svalna på galler .

LYCKA  TILL !





tisdag 25 maj 2021

FIRA MAMMA MED EN LJUVLIG P...10 - 12 BITAR.


                                           HEJSAN  !

PÄRONKAKA,

EN LÄTTBAKAD  MJUK KAKA MED SMAK 
AV PÄRON OCH CITRON .
HÅLLER SIG SAFTIG FLERA DAGAR .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g  rumsvarmt smör / margarin
2 1 /2  dl strösocker
3  ägg
2  tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
skal av 1/2 citron
1/2  dl  drickfärdig päronsaft
2 stora päron 
saft av 1/2 citron

DEKORATION :
75 g  mörk choklad
UGN  175 GRADER 

 SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst .
Tillsätt äggen ett i taget,  rör kraftigt .
BLANDA  mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Tillsätt  mjöl-blandningen , citronskal  och 
päronsaft .  RÖR till en jämn  smet .
Skala och kärna ur päronen .
Skär dem i klyftor, droppa citronsaft över 
päronklyftorna .
Stick ner klyftorna i smeten , RÖR INTE OM NÄR
DU  HAR STUCKIT NER PÄRONEN I SMETEN 
SMÖRJ och bröa  en sockerkaka -form 
eller en ringform med hål i mitten som
rymmer ca  2 liter. HÄLL smeten i formen .
GRÄDDA kakan mitt i ugnen 40 - 45 min ,
känn efter med sticka att kakan känns torr.
Stjälp upp kakan och låt den svalna med 
formen som lock .
DEKORATION :  SMÄLT chokladen 
över vattenbad .
RINGLA  chokladen över kakan .

LYCKA TILL !



måndag 24 maj 2021

HJÄRTLIG FRUKOSTMACKA , 1 PORT.



                                      HEJSAN  !

KOLLA HÄR DÅ !  Så fint med ett hjärta i brödet !

SÅ HÄR GÖR DU :
TRYCK med ett pepparkakshjärta ut ett hjärta ur 
1 SKIVA FORMFRANSKA.
Lägg brödet i en ugnsfast form med bakplåtspapper
i botten .
Knäck 1 LITET ÄGG och häll det i HJÄRTAT PÅ  BRÖDET.
Ställ in i  200 graders varm ugn tillsammans  med HJÄRTAT
som blev uttaget ur  brödet  i 6-7 minuter tills ägget har stelnat 

SERVERA med NÅGRA SKIVOR KNAPERSTEKT BACON .

TREVLIG FRUKOST och LYCKA TILL !

FIRA MAMMA MED TÅRTKALAS , 10 - 12 BITAR.



                                                   HEJSAN  !

EN  BLÅBÄRSCHEESECAKE  i  HJÄRTFORM  ÄR EN RIKTIG ÖNSKETÅRTA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 Digestivekex 
125 g  rumsvarmt  smör / margarin
FYLLNING :
3  dl  vispgrädde
200 g  rumsvarm  färskost
1 1/2  dl  blåbär
5  msk  florsocker
DEKORATION :
1 1/2  dl  vispgrädde
blåbär
citronmeliss
syrenblommor .

SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR Digestivekex och smör i matberedaren 
tills en deg bildats .
Klä en form som rymmer 1 1/2 liter (gärna hjärtform)
med plastfolie .
Tryck ut degen till en jämn botten .
Ställ formen i frysen . 
FYLLNING :
VISPA  grädden och blanda  i  färskosten .
Mixa blåbär och florsocker .
Vänd försiktigt ner  bärmoset i grädden .
TA FORMEN UR FRYSEN  
och häll i  fyllningen .
LÅT KAKAN STELNA UNDER NATTEN I KYLEN .

DEKORATION :
VISPA grädden, spritsa eller klicka ut den på kakan .
Dekorera med bär,  citronmeliss och syrenblommor .

LYCKA TILL