söndag 6 juni 2021

BRA MELLANMÅL 1 PORT.



                         HEJSAN !

FÖRR om åren när jag åkte in till  Göteborg,
hade jag alltid med mig ett kokt ägg i väskan 
att ta till .  

När jag är hemma blir det ibland ;
50 g brieost ,  10 valnötter  och 5  oliver.

eller

1 dl turkisk yoghurt med 1/2  dl färska bär
och lite frön .

eller
1 dl naturell  keso, 1/2 röd grapefrukt
och 1 dl jordgubbar och hallon.

eller
1/2  avokado,  salt och svartpeppar
1 tsk majonnäs,  1/2 burk makrill i tomatsås .

eller den godaste av dem alla ;

100 g brieost , 50 g ekologiska mandlar,
2 msk pumpakärnor, 1/2 dl torkade tranbär,
2 msk flytande honung .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
Lägg brieosten i en ugnsform.
Blanda mandel, pumpakärnor, tranbär
och honung .
Bred blandningen över osten och
gratinera i ca 10 minuter .

TACK för mig !




TACK för mig !

PARMASKINKA OCH MELONTALLRIK, 4 PORT. Lunch .



                         HEJSAN !

DETTA är en jättegod  lunch !
Snabbt och enkelt att göra iordning .

HÄR ÄR RECEPTET  :
12  skivor  parmaskinka
1  honungsmelon
1/2 gurka
1 knippe  gräslök
1 tsk örtsalt
50 g hyvlad parmesan 
50 g saltade cashewnötter

SÅ HÄR GÖR DU :
Fördela skinkan på 4 tallrikar .
Skär melon och gurka i tärningar och
blanda ihop i en skål.
Hacka gräslök och strö över och krydda 
med örtsalt .
Lägg melon-blandningen bredvid skinkan 
och toppa med hyvlad parmesan och nötter.

LYCKA TILL !

GUBBRÖRA PÅ SALLADSBLAD, 4 PORT.



                                      HEJSAN  !

mmm...så gott ,, njut.   FÖRRÄTT /KVÄLLSRÄTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g konserverade  ansjovis-FILE'ER
4 hårdkokta ägg
1/2 dl CREME FRAICHE
1/2 dl hackad dill 
1/2 dl hackad gräslök
1 liten rödlök
salt och vitpeppar
4 stora salladsblad , gärna KRISP -sallad
4 tomater
4 dillkvistar 

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ansjovisen och lägg i en skål .
Skala och hacka äggen och blanda ner i skålen
tillsammans med CREME FRAICHE  och örter.
Finhacka rödlöken och banda ner .
Smaka av med salt och peppar .
LÄGG  upp ett salladsblad på varje tallrik och
lägg på en klick gubbröra .
Skiva  tomater och lägg vid sidan av och dekorera 
med en dillkvist .

HOPPAS ATT NI GILLAR DET !
LYCKA TILL !

lördag 5 juni 2021

PILGRIMSMUSSLOR MED CITRUSSALLAD , 4 PORT


                                         HEJSAN  !


Pilgrimsmusslor,  har jag ofta tänkt att köpa ,men vad skulle jag ha till !??
Nu fick jag ett recept av min goda vän MONAS,  som jag måste prova !

HÄR ÄR RECEPTET :
20  pilgrimsmusslor
1 msk smör/margarin
1 msk olja
1/2 pomelofrukt
2 röda grapefrukter
1 kruka färsk mynta

SESAMDRESSING :
 1 grön chili
2 salladslökar
1 msk sesamfrön
2 msk japansk soja
1 msk flytande honung 

SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med att göra sesamdressingen .
Finhacka  chilin och salladslöken .
Lägg i en liten skål tillsammans med sesamfrön
och tillsätt soja och honung .
Rör ihop och ställ kallt .
LÅT musslorna tina i rumstemperatur om de är frysta .
Hetta upp en stekpanna med smör och olja och halstra
musslorna ca  30 sekunder på varje sida .
Krydda med salt och svartpeppar .
SKALA pomelo- och grapefrukten med en vass kniv .
Skär ut hinnfria klyftor från frukterna och fördela dem 
på fyra tallrikar .
LÄGG pilgrimsmusslorna på grapefrukten och häll 
sesamdressingen över musslorna .
Plocka av bladen från myntan och dekorera med dem .

HOPPAS ATT DET SMAKAR,  LYCKA TILL !




BRIEOST MED ROSTADE NÖTTER OCH BJÖRNBÄR , 1 PORT.



                             HEJSAN !

Det här är det godaste mellanmål jag vet, - men äter det inte varje dag .

HÄR ÄR RECEPTET :
75 g  brieost 
1/2  dl blandade rostade nötter ( t ex . pumpafrön, cashew,  pinjenötter,  mandel )
5 björnbär

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG osten på en tallrik och toppa med rostade nötter
Servera björnbär till .

LYCKA TILL !


MYNTA- SMOOTHIE, 1 GLAS .



                                    HEJSAN !

 HIMLA  GOTT ...SMAKA NI OCKSÅ !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 eko-banan
1 dl frusen mango
1/4 färsk ananas
några myntablad 
1 1/2 -2 dl vatten
1/2 dl kokosskivor 

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG banan, mango, ananas och  mynta i en matberedare .
Häll på vatten och mixa till en jämn SMOOTHIE .
Häll upp på glas och servera med kokosskivor .

LYCKA TILL !

LINGON - OCH HALLONSMOOTHIE, 1 GLAS.




                                      HEJSAN !

Å... Så underbart gott !  mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2  dl  naturell  yoghurt,  3 - 4 %
1/2 dl  grädde
1 dl  frysta  hallon
1 dl  färska lingon
1 apelsin 

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  yoghurt, grädde, hallon och lingon i en mixer .
Skär bort skalet på apelsinen och skär köttet i skivor
och lägg ner i mixern .
Mixa till en jämn SMOOTHIE och servera direkt .
Späd med vatten om det behövs .

LYCKA TILL !