söndag 18 juli 2021

GRÄDDSTUVAD PURJOLÖK, 8 PORT.




                                    HEJSAN !

Detta är  ett  krämigt  tillbehör  till  lammstek .
Purjon  kan  även  ätas  som  lunch tillsammans
med  potatis  och  några  skivor  skinka .

HÄR ÄR RECEPTET  :
4  purjolökar, ca 800 g
2  msk  smör- rapsolja
4  dl  vispgrädde
1  tsk  salt
2  krm svartpeppar
2  tsk  pressad  citronsaft
2  msk  hackad  dragon 

SÅ HÄR GÖR DU  :
ANSA och  skölj  purjolökarna .
SKÄR dem i  3 - 4  cm  långa  bitar  och  fräs
i  smör & rapsolja  i  en  stor  kastrull .
HÄLL på  grädden .  Salta och peppra .
LÅT  koka  på  svag  värme  UTAN  lock 5-7 min.
SMAKA av  med  citronsaft  och  dragon .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

LAMMSTEK MED BEN, 8 PORT.




                                       HEJSAN  !

OM  DU  BEHÅLLER  BENET  SÅ  SMAKAR  
LAMSTEKEN  MERA .
SERVERA  MED  POTATIS  OCH  GRÄDDIG 
PURJOLÖK .
VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 Lammstek  med  ben ,  ca  2  kg
4 vitlöksklyftor
50  g  rumsvarmt  smör /margarin
1  msk  honung
rivet skal av 1 citron
2  msk  hackad  timjan
2  tsk  salt
2  krm  svartpeppar 

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
Skala  vitlöksklyftorna .
Dela 2 klyftor  i 8 långa bitar, 
finhacka  resten .
Stick  djupa  hål  i  steken och  tryck  
ner  vitlöksbitarna .
RÖR ihop smör,  honung,  hackad -
vitlök,  citronskal  och  timjan .
Salta  och  peppra  köttet  runt  om  .
Bred  på  smörblandningen  .
Lägg  köttet  på  ett  galler  i  en  lång-
panna .
STEK  i  mitten  av  ugnen  ca  10  minuter .
Sänk  värmen  till  125  grader .
Stek  ytterligare  ca  2  timmar  tills  köttets
innertemperatur  är  60 - 65  grader .
Låt  vila  15 - 20  minuter  före  servering .

LYCKA TILL !

lördag 17 juli 2021

OSTOMELETT EXTRA , 4 PORT





                                 HEJSAN !

ATT  ta  sig  tid,  att  göra  denna  superomelett,
har  Du  igen  fram  till  lunch .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg
2 dl vispgrädde
1/2  tsk  salt
1  krm  svartpeppar 
smör /margarin
4  dl  riven  lagrad  ost 

GARNERING :
t ex räkor  och  dill 

SÅ HÄR GÖR DU :
Vispa ägg och grädde var för sig .
Blanda  försiktigt .  Krydda .
Bryn smör /margarin i en stekpanna .
Häll i äggsmeten .
Rör försiktigt  med  en  gaffel  ,  
så  att  lös  smet  kan  rinna  ner .
Strö  över  osten .
Låt omeletten  nästan  stelna  och  osten 
smälta  på  svag  värme .
GARNERA  med  räkor  och  dill .

SERVERA  med  sallad  och  bröd .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

fredag 16 juli 2021

APELSIN I NÖTIG GRÄDDSÅS . 4 PORT .




                                       HEJSAN  !

SMAKA  PÅ  DETTA !  SÅ HIMLA  GOTT .
SOM  EFTERRÄTT .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 - 4  apelsiner
eventuellt  lite  strösocker

SÅS  :
3  msk  smör / margarin
3  dl  vispgrädde
1 1/2  dl  socker
1 1/2  dl  hackade  valnötter

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA Apelsinerna  och  skiva  dem  tunt .
LÄGG  dem  på  ett  fat .
STRÖ  över  lite  socker (om det behövs)
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull .
TILLSÄTT grädde  och  socker .
LÅT koka  utan  lock tills  såsen  tjocknar 
ca  10  minuter .
RÖR  då och  då .
RÖR  ner  nötterna .
 SERVERA  apelsinerna  med  den  varma  såsen .

LYCKA  TILL !

torsdag 15 juli 2021

MIN, BANANKASSLER , 4 PORT .




                                     HEJSAN  !

DET  här  ska  vi  ha  till  middag  imorgon !
mmm...  himla gott  !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
500 g  benfri  kassler
4  bananer
1  dl  jordnötter
1  tsk  potatismjöl
1  dl  chilisås

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  225  grader .
Skär  kasslern  i  skivor .
Skala  bananerna . 
Lägg  bananer  och  kassler  i en  smord  ugnssäker  form .
STRÖ över jordnötterna .
Blanda  grädde ,  potatismjöl  och  chilisås .
Häll  det  över .   GRATINERA  i  ugnen  10 -15 minuter .
TÄCK eventuellt  med  aluminiumfolie efter halva  tiden .

SERVERA  med  kokt  potatis  eller  ris  och  sallad .
SMAKLIG  MÅLTID 
och  LYCKA  TILL !

FARMORS SVARTA - VINBÄRSKAKA MED HONUNG , 12 BITAR.




                                  HEJSAN  !

Snart  kommer  VINBÄREN ,  dom  har egentligen  redan  kommit
men  de  är  så  sura .

Kakan  får  en  kryddig  smak  av  kanel,  ingefära  och  kardemumma .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
150  g  smör / margarin
1 dl strösocker
1 1/2  dl  honung
3  ägg
1 1/2  tsk  kanel
1 1/2  tsk  ingefära 
1  tsk  kardemumma
1  tsk  bakpulver
3 1/2  dl  vetemjöl
1/2  dl  mjölk
3  dl  svarta  vinbär

*Fyll kakformen  till max 2/3 annars
pöser  den  över  vid  gräddningen .*

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  matfett  med  socker  och  honung
Till  en  porös  smet .
Tillsätt  äggen  ett  i  taget  och  rör  ner .
Blanda  kanel,  ingefära ,  kardemumma,  
bakpulver  och  vetemjöl  i  en  skål .
Tillsätt  mjöl  -blandningen  och  mjölken.
BRED  ut  smeten  i  en  smord  och 
bröad  sockerkaka- form  ca  1 1/2  liter.
STRÖ  på  vinbären  och  grädda  kakan  i 
nedre  delen  av  ugnen  i  175  grader
ca  45  minuter .
LÅT  kakan  vila  några  minuter och vänd
sedan  upp  den  på  ett  sockrat  fat .
SERVERA  gärna  med  lite  vispad  grädde
eller  vaniljsås .

VARSÅGODA !  och  LYCKA  TILL !




onsdag 14 juli 2021

FRUKTSMOOTHIES, (fruktiga exotiska drinkar ) .

  


                                 HEJSAN !
mmm... !
VI börjar  med  Mango  och  Papaya .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 papaya
1 mango
8 jordgubbar
3  msk  koncentrerad  exotisk  nektar
några  isbitar
3  dl  naturell  yoghurt 

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SKALA , kärna  ur  och  dela mango
och  papaya  i  bitar .
KÖR  alla  ingredienser  i  mixer .
SMAKA  av  och  tillsätt  mer  yoghurt
eller  mineralvatten  om  DU  vill  ha
drycken  tunnare .


NU  tar  vi  ANANAS  och  KOKOS 
HÄR  ÄR  RECEPTET  :
1 - 2  färska  ananas
3  msk  ananas - och  apelsinjuice-  koncentrat 
3  dl  kokosmjölk
saft  från  1/2  lime
2  msk  flytande  honung  (akacia)
krossad  is .

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SKALA  och  skär  ananasen  i  bitar .
MIXA  alla  ingredienser  tills  det 
blir  skummigt .
GARNERA  med  kokosflingor  och
blad  från  ananasen .

LYCKA  TILL !