söndag 19 december 2021

MÅNDAGS - MACKA , 4 pers .

 

                               HEJSAN  !


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 tomater

1 pressad  vitlöksklyfta

4 msk färsk hackad basilika

2 tsk olivolja

salt å peppar

10 svarta oliver

4  skivor rökt skinka

4  runda bröd 

4 msk ost

UGN :  225 grader ,  5 min.

SÅ HÄR GÖR DU :

HACKA  tomater, blanda ner pressad vitlöksklyfta,

olivolja salt och peppar .

SKIVA  oliverna och strimla den rökta skinkan .

FÖRDELA   tomatröra , oliver  och  skinka på 

4 runda  bröd ,  typ polarkaka .

STRÖ över  4 msk riven ost .

GRATINERA  i  225  grader ca 5 min .

SERVERA  med  en god sallad .


GOD  JUL !

                                    


1 ) ÄDELOSTRÖRA MED VALNÖTTER ; 4 PORT .(2 st röror). + 2 ) SÖT OCH SYRLIG ÄPPELSALLAD .

 


                                             HEJSAN  !


LIKA  goda  på  det  stora  julbordet,

som  till  en  läcker  skinksmörgås .

1) HÄR ÄR RECEPTET :

100 g  BLÅ MÖGELOST 

1 /2  dl  lätt kräm fraiche

1 - 2 msk  matlagningsgrädde

1  äpple

1 päron

2 msk  grov hackade  valnötter

pressad  citronsaft

SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA  osten  med  en  gaffel  tillsammans  med  

kräm  fraiche  och  grädde  till  en  krämig  konsistens .

Kärna  ur  äpple  och  päron .

Tärna  och  rör  ner  i  ost - röran .

SMAKA  av  med  pressad  citronsaft  och  

strö  över  valnötterna .


2)  HÄR ÄR RECEPTET :

2 äpplen

2 dl lätt kräm fraiche

1 msk flytande honung 

1 tsk vitvinsvinäger

salt och pepparmix

SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR samman  kräm  fraiche  med  honung 

och  vinäger .

Smaka  av  med  salt  och  pepparmix .

Kärna  ur  äpplena  och  tärna  dem fint .

RÖR  ner  dem  i  kräm  fraichen .


LYCKA  TILL !

GOD JUL !


lördag 18 december 2021

JULENS - LIME GRAVADE STRÖMMING , 4 personer.

  


                                          HEJSAN !


Det  här  måste  NI  smaka !

Så himla  gott  !

Jag fick receptet av en arbetskamrat , som bjöd 

hem oss tre andra till henne , och då bjöd hon oss på detta .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g strömmings - file'

3 msk  socker

2 msk salt

6 krossade vitpepparkorn

saft och rivet skal av 2 limefrukter

CHILISÅS :

2 dl lätt kräm fraiche 

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 - 1 kryddmått chilipasta

1 - 2 kryddmått malen ingefära

rivet skal av limefrukt 

salt 

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  samman  socker  med  salt  och  vitpeppar .

LÄGG  den  sköljda  och avrunna  strömmingen  i  en

skål,  varva  dem  med  socker-blandningen ,  rivet limeskal

och  pressad  limesaft .

GÖR under  tiden  såsen .

Blanda  samman  alla  ingredienserna  till  såsen  och  smaka

av  med  lite  salt .

Ställ  såsen  kallt .

HETTA  upp  en  stekpanna  med  lite  smör/margarin

och  halstra  strömmings-fileerna  ca 1 minut per sida .

BJUD  strömmingen  ny halstrad  tillsammans  med såsen .

SERVERA på JULBORDET .


NJUT  säger jag bara !

GOD JUL !





FISK UNDER GRÖNT TÄCKE , 4 PORTIONER .

 


                                                HEJSAN  !

Det  här  är  smaskens  kan  Ni  tro !

BRED  en  blandning  av  persilja,  ost,  olivolja 

och  ströbröd  över  fisken  och  gratinera ,

Gott,  snabbt  och  lätt .


DET HÄR BEHÖVER DU :

ca 500 g  fiskfile'  av lax, hälleflundra eller gös 

TILL GARNERING 

4 dl hackad persilja

2 dl smakrik ost ,  t ex västerbottenost 

eller lagrad svecia

rivet skal av 1 citron

3 msk olivolja

1/2 dl ströbröd

2 tsk salt

TILLBEHÖR 

kokt , gärna pressad potatis

1 paket, ca 250 g ,  hel spenat

kräm fraiche smaksatt med paprika 

och chili .


SÅ HÄR GÖR DU ,

SÄTT ugnen på 200 grader .

Blanda alla ingredienser till garneringen .

LÄGG fisken på ett smort ugnsfast fat .

Bred över persiljeblandningen .

Sätt in fatet mitt i ugnen och gratinera

fisken 15 - 20 minuter tills den är färdig.

SERVERA med kokt potatis och smörstekt 

spenat  samt en kräm fraiche - sås .

SMAKLIG MÅLTID !



                                                   

                                                         


JULENS GODA JANSSONS FRESTELSE , 4 PERS.

 


                                        HEJSAN  !


Janssons  Frestelse,  har jag lärt mig  att äta  som  vuxen ,

smakerna var väl lite annorlunda som barn .

Men nu  är det så himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 gula lökar

10 - 12  medelstora  potatisar

1 burk ansjovis

1 tsk salt

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1  msk  ströbröd

UGN :  200 grader.


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och  skär  löken i tunna  skivor .

Fräs  den  mjuk  och  glansig  i  lite  smör/margarin .

Skala  potatisen  och  skär  den  i  tunna  strimlor .

LÄGG  hälften  av  potatisen  i  en  smord  form .

Salta .  Lägg  därefter  i  lök  och  ansjovis .

Täck  med  resterande  potatis .

Salta  försiktigt  och  droppa  över  ansjovisspad .

Häll  över  grädde  och  mjölk.

Strö  över  ströbrödet  och  klicka  på  lite  smör-klickar .

GRÄDDA  mitt  i  ugnen  50 - 60 min  eller  tills 

potatisen  är  mjuk  och  fått  fin  färg .


LYCKA TILL !

GOD JUL !




fredag 17 december 2021

DAGENS MIDDAG ; KÅLPUDDING, 4 PERSONER .

 


                                                  HEJSAN  !

I DAG blev jag så sugen på att göra  KÅLPUDDING 

så det får bli Dagens Middag  !

Just denna ,  var det längesen jag gjorde  ! 

Man kan ju variera sig med Kålpudding , och lägga i vad man tycker.

mm...!  himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

ca 1/2  vitkålshuvud , ca 3/4 kg 

FÄRS :

300 g blandfärs

2 kokta kalla potatisar

1 - 11/2 tsk salt

1 kryddmått  pepparmix eller vanlig peppar

ca  3 dl mjölk

UGN : 200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :
TA bort de yttersta  bladen på  kålen .

Skär  kålen i  tärningar och  bryn den på  svag värme i lite smör .

Rör  om  ofta  så  kålen  inte  blir  bränd .

MOSA  potatisen  och arbeta  in  den i  färsen  tillsammans  med

salt  och  peppar .

Späd färsen  med  mjölk  till  en  ganska  lös  smet .

LÄGG  ca  hälften  av  kålen  i  en  smord  form .

Bred  färsen  över  och  täck  med  resten  av  kålen .

GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  45 - 60 minuter , eller  

tills  kålen  blivit  mjuk  och  färsen är  genomstekt .

SPÄD  med  lite  vatten om  kålen  ser  ut  att  bli  torr

under  stekningen  i  ugnen ,  

SERVERA  med  kokt  potatis ,  rårivna morötter+ lite lingonsylt  i.


SMAKLIG MÅLTID !

GOD JUL !



torsdag 16 december 2021

JULENS, CHOKLADDOPPADE KOKOSTOPPAR , 15 ST.

 


                                         HEJSAN !

HIMLA GOTT MED CHOKLAD  PÅ 
OCH MYCKET FESTLIGARE .

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör /margarin

1 dl strösocker

200 g riven kokos

rivet skal av 1/2  apelsin eller citron .

GARNERING 

150 g mörk choklad 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 175 grader .

SMÄLT  smöret .  Ta  kastrullen från värmen .

Blanda resten av ingredienserna .

Låt stå i 10 minuter .

KLICKA  ut smeten på plåt med bakplåtspapper.

Forma  till  toppar .

GRÄDDA  i  mitten av  ugnen , ca  15  minuter .

Låt svalna .

GARNERING :

SMÄLT  chokladen .  Doppa i kakorna i chokladen ,

lägg dem ner för att chokladen ska stelna .

LYCKA TILL !

GOD -JUL !