tisdag 18 januari 2022

HIMMELSK GOD CHOKLADKAKA , - 12 - 14 BITAR .

 


                                          HEJSAN !

mm...!

Lättbakad och supergod är denna mjuka 

kaka med mycket chokladsmak .


DET HÄR BEHÖVER DU :

200 g smör / margarin

rumstempererat ,

2 1/2 dl rörsocker

2 stora ägg

4 1/2 dl vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 kryddmått salt

150 g mörka chokladknappar

eller hackad choklad

1 1/2 dl  Nutella eller liknande

nöt choklad-kräm 

GARNERING :

ca 1 dl Nutella eller liknande nöt-choklad-kräm.


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .

RÖR eller vispa smör och rörsocker poröst .

Tillsätt äggen, ett i taget, under rejäl omrörning.

BLANDA  mjöl, kakao, bakpulver, vanilj, salt 

och choklad.  RÖR ner det i smeten .

VÄRM nutellan lite i mikron eller över vattenbad 

så att den blir tunnare .

BRED ut hälften av smeten i en smord och bröad 

/mjölad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar

botten .

Ringla över nutellan och täck med resten av smeten .

GRÄDDA i mitten av ugnen 25 - 30 minuter .

Låt svalna .

Värm nutellan så att den blir tunnare .

Bred den över kakan .


BAKA OCH NJUT !

söndag 16 januari 2022

CITRON - OCH INGEFÄRSLEMONAD

 


                                       HEJSAN !

mm... !

Det här blir extra gott när man dricker

ur fina glasburkar eller hur ?

DET HÄR BEHÖVER DU :

2 dl vatten

3 dl strösocker

saft av 4 medelstora  citroner

ca 5 tunna skivor färsk ingefära 

1 liter vatten

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  upp 2 dl vatten med socker, rör

tills sockret har löst sig .

Låt svalna .

BLANDA sockerlagen med citronsaft,

skivad ingefära och 1 liter vatten i en karaff.

Ställ kallt i ca 1 timme  .

SMAKA av väl och tillsätt eventuellt mer 

citronsaft, socker eller vatten för fin smakbalans.

SERVERA med is .


LYCKA TILL !

  

                                            

FASTLAGSBULLE I TOPPFORM , - 12 ST .

 


                                             HEJSAN !


OM någon vecka eller två  så är det dags för 

SEMLAN !

DEN här Semlan blir extra luftig och fin , 

 med  ägg och lite bakpulver i degen .

Och nystött kardemumma .


DET HÄR BEHÖVER DU :

75 g smör/margarin

2 dl kall mjölk

25 g jäst

1 / 2 dl strösocker

1 kryddmått salt

1 tsk nystötta  kardemummakärnor 

1 ägg

6  1/ 2  dl vetemjöl 

2 tsk bakpulver

1 uppvispat ägg till pensling 

FYLLNING :

inkråm från bullarna

75 g mandelmassa

1 / 2 dl mjölk

2 dl vispgrädde 

florsocker ,  att pudra med 


SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret i en kastrull .

Tillsätt mjölken och låt vätskan bli fingervarm, 37 grader .

SMULA  jästen i en bunke .

Häll degvätskan över och rör tills jästen löst sig .

TILLSÄTT socker, salt, kardemumma och ägg .

Blanda mjölet och bakpulvret, ner i degen .

Arbeta degen smidig .  LÅT  degen jäsa 1 - 2 timmar .

SÄTT  ugnen på 225 grader .

Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut 12 runda 

släta bullar .

Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 20 minuter .

PENSLA  bullarna med uppvispat ägg och grädda i

mitten av ugnen i ca 10 minuter .

SKÄR  av ett lock  på varje bulle DU använder.

Gröp ur lite inkråm ur bullarna, riv mandelmassan 

och blanda det med mjölk .

Fördela blandningen i bullarna .

VISPA  grädden och lägg en klick på varje bulle .

Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker .


VARSÅGODA ,  NJUT !

LYCKA TILL !





VALNÖTS -OCH HONUNGSYOGHURT , - 1 PORTION .

 


                                                      HEJSAN !


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 msk flytande honung

1 - 2 dl naturell yoghurt

6 - 7 valnötshalvor 


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR ner den flytande honungen i

yoghurten.

BLANDA med valnötshalvorna 

och servera väl kyld .

Hoppas det smakar !

LYCKA TILL !

lördag 15 januari 2022

MANGO SMOOTHIE , - 1 PORTION

 


                                            HEJSAN  !

DETTA är underbart gott ...mm !

DET HÄR BEHÖVER DU :

1 stor mogen mango 

3 dl färskpressad apelsin-juice

några myntablad till dekoration .

SÅ HÄR GÖR DU :

DELA mangon och gröp ur köttet .

HÄLL det och mangosaften i en mixer 

eller matberedare .

TILLSÄTT apelsinjuicen och kör 

blandningen i 1 minut .

HÄLL upp i ett glas .

DEKORERA med några mynta blad

och servera med och servera med sugrör .

HOPPAS det smakar !


LYCKA TILL !


GRÖN ÖRT- KRÄM . 4 PORT.

 


                                                      HEJSAN !

Användbar som både varmt och kallt tillbehör ,

som en klick till fisk eller kött eller som en spegel 

på en förrätts- tallrik .

DET HÄR BEHÖVER DU :

3 gröna purjolökar, skurna i bitar

2 gröna paprikor

1/2 dl örter, efter tycke : körvel, timjan, 

basilika, dragon 

olivolja

pressad citron eller lime

salt & peppar 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader .

Skär paprikorna i bitar .

Grilla i ugnen med skalet upp 

tills de blir nästan brända, det tar 5- 7 minuter .

Lägg  bitarna i en papperspåse, låt svalna och 

dra av det brända skalet .

KOKA purjon tills den är mjuk i en bottenskyla

vatten eller mikra under lock 3 - 4 minuter .

KÖR i matberedaren till en jämn grön sås ,

smaksätt med salt och peppar, eventuellt

lite pressad citron eller lime .

mm..! väldigt gott !


LYCKA TILL !


fredag 14 januari 2022

MOROTS - OCH GRÖNT ÄPPLE - DRYCK, -1 PORT.

 


                                           HEJSAN !


Det här är en idealisk hälsodryck  till frukosten .

Servera saften genast eftersom  näringsämnen 

snabbt förstörs vid kontakt med luften .

DET HÄR BEHÖVER DU :

2 stora morötter

1 moget grönt äpple

eventuellt  några stänk tabascosås 

 ( jag gillar bäst utan tabascosås) men det är ju en smaksak  !

Men i vilket fall som helst så får DU en jättegod  dryck .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR morötterna  och äpplet i stora bitar och kör genom

råsaftcentrifugen  eller mixa .

Rör eventuellt ner tabascon.

Servera genast .

LYCKA TILL !