söndag 16 januari 2022

FASTLAGSBULLE I TOPPFORM , - 12 ST .

 


                                             HEJSAN !


OM någon vecka eller två  så är det dags för 

SEMLAN !

DEN här Semlan blir extra luftig och fin , 

 med  ägg och lite bakpulver i degen .

Och nystött kardemumma .


DET HÄR BEHÖVER DU :

75 g smör/margarin

2 dl kall mjölk

25 g jäst

1 / 2 dl strösocker

1 kryddmått salt

1 tsk nystötta  kardemummakärnor 

1 ägg

6  1/ 2  dl vetemjöl 

2 tsk bakpulver

1 uppvispat ägg till pensling 

FYLLNING :

inkråm från bullarna

75 g mandelmassa

1 / 2 dl mjölk

2 dl vispgrädde 

florsocker ,  att pudra med 


SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret i en kastrull .

Tillsätt mjölken och låt vätskan bli fingervarm, 37 grader .

SMULA  jästen i en bunke .

Häll degvätskan över och rör tills jästen löst sig .

TILLSÄTT socker, salt, kardemumma och ägg .

Blanda mjölet och bakpulvret, ner i degen .

Arbeta degen smidig .  LÅT  degen jäsa 1 - 2 timmar .

SÄTT  ugnen på 225 grader .

Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut 12 runda 

släta bullar .

Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 20 minuter .

PENSLA  bullarna med uppvispat ägg och grädda i

mitten av ugnen i ca 10 minuter .

SKÄR  av ett lock  på varje bulle DU använder.

Gröp ur lite inkråm ur bullarna, riv mandelmassan 

och blanda det med mjölk .

Fördela blandningen i bullarna .

VISPA  grädden och lägg en klick på varje bulle .

Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker .


VARSÅGODA ,  NJUT !

LYCKA TILL !





Inga kommentarer: