torsdag 20 januari 2022

KYCKLINGFÄRS OCH GRÖN SÅS , MED SALVIA , - 4 PORT .

 


                                   HEJSAN !

SALVIA  är  väl  inte  en  örtkrydda jag  har  använt  mig  av 

alltför  ofta, men  nu får det bli ändring  på  det .

Men  i  den  här  rätten  är  det  ett  måste !

Smaka  NI  också !   mm..!


DET HÄR BEHÖVER DU :

250 g kycklingfärs

1 /2 gul lök

1 vitlöksklyfta

350 g zucchini 

1 kruka färsk salvia

1 1 /2 dl grädde

150 g fetaost

1 ekologisk citron 

olivolja

1 /2 tsk salt

nymald svartpeppar  eller pepparmix

rapsolja till stekning 

TILL SERVERING :

spagetti


SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN  kycklingfärsen  i  lite  rapsolja .

Salta  och  peppra .

Finhacka  lök  och  vitlök .

Riv  zucchinin  grovt .

Lägg  i  lök,  vitlök  och  zucchini  i  stekpannan 

och  fräs  några  minuter  tills  det  mesta  av  vätskan

från  zucchinin  kokat  bort .

KOKA  spagettin enligt anvisning på förpackningen 

HACKA  salvian grovt .

Spara lite salvia till serveringen .

Häll grädde, salvia och smulad fetaost i stekpannan 

och låt puttra några  minuter .

Smaka av med rivet citronskal och eventuellt mer

salt och peppar .

KOKA spagettin .

SERVERA  såsen med spagetti och strö över hackad 

salvia  och lite rivet citronskal .


SMAKLIG MÅLTID , och LYCKA TILL !



onsdag 19 januari 2022

FARMORS LYXIGA KÖTTBULLAR , - 4 personer.

 


                                                   HEJSAN !


Å,  DU kan tro att dessa köttbullar är riktigt goda !

Är Ni 1 eller 2 personer i hushållet ,  gör den större 

satsen och frys in och ta fram till en annan gång .


DET HÄR BEHÖVER DU :

400 g  blandfärs

2 msk ströbröd

2 tsk salt

1 1/2 dl vatten

1 msk vinbärs - gele'

1/2 tsk rivet apelsinskal

1/2 tsk svartpeppar

1 /4 tsk riven färsk ingefära

1 liten röd lök

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG gele'n i vattnet och värm tills det har smält.

Låt vattnet kallna .

HÄLL gele'vattnet över ströbrödet och låt det svälla.

SKALA och riv löken .

Rör ner den i ströbröds - blandningen tillsammans med

färs, apelsinskal, salt, svartpeppar och ingefära .

Rör till en jämn smet .

FORMA köttbullar och stek dem i smör gyllenbruna 

runt om .

Slå på vatten och låt allt puttra  en stund .

RED  av skyn med mjöl och lite grädde .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



LÄCKER RÄK - OCH FISKSOPPA , - 4 PORT. + LUFTIGT HALLONSKUM - efterrätt .

 


                                            HEJSAN  !

SÅ UNDERBART GOD ,  SMAKA DU OCKSÅ !


DET HÄR BEHÖVER DU :

400 g torskfile

250 g oskalade räkor 

1 purjolök

400 g potatis

1 morot

1 msk rapsolja

1 msk mejram

1 liter fiskbuljong -tärning

2 msk hackad dill

2 msk hackad persilja

salt, svartpeppar 


SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR Torskfile'n i bitar, skala räkorna

och skiva purjolöken .

Skala och skär potatis och morot i bitar .

FRÄS potatis och morot i rapsoljan tillsätt

mejram och buljong .

Låt puttra några minuter.

Lägg ner torsk och purjolök och låt det puttra 

ytterligare 4 - 5 minuter .

SMAKSÄTT med dill, persilja, salt och peppar .

SERVERA med ett gott bröd till .


och gärna en efterrätt , typ ;

LUFTIGT HALLONSKUM :

För 1 person vispar DU 3/4 dl vispgrädde till skum.

Blanda ner 1 dl frysta hallon och 1 dl krossade maränger.

Lägg upp i ett glas eller liten skål och garnera med 

hallon och citronmeliss .


SMAKLIG MÅLTID , och  LYCKA TILL !

tisdag 18 januari 2022

HIMMELSK GOD CHOKLADKAKA , - 12 - 14 BITAR .

 


                                          HEJSAN !

mm...!

Lättbakad och supergod är denna mjuka 

kaka med mycket chokladsmak .


DET HÄR BEHÖVER DU :

200 g smör / margarin

rumstempererat ,

2 1/2 dl rörsocker

2 stora ägg

4 1/2 dl vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 kryddmått salt

150 g mörka chokladknappar

eller hackad choklad

1 1/2 dl  Nutella eller liknande

nöt choklad-kräm 

GARNERING :

ca 1 dl Nutella eller liknande nöt-choklad-kräm.


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .

RÖR eller vispa smör och rörsocker poröst .

Tillsätt äggen, ett i taget, under rejäl omrörning.

BLANDA  mjöl, kakao, bakpulver, vanilj, salt 

och choklad.  RÖR ner det i smeten .

VÄRM nutellan lite i mikron eller över vattenbad 

så att den blir tunnare .

BRED ut hälften av smeten i en smord och bröad 

/mjölad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar

botten .

Ringla över nutellan och täck med resten av smeten .

GRÄDDA i mitten av ugnen 25 - 30 minuter .

Låt svalna .

Värm nutellan så att den blir tunnare .

Bred den över kakan .


BAKA OCH NJUT !

söndag 16 januari 2022

CITRON - OCH INGEFÄRSLEMONAD

 


                                       HEJSAN !

mm... !

Det här blir extra gott när man dricker

ur fina glasburkar eller hur ?

DET HÄR BEHÖVER DU :

2 dl vatten

3 dl strösocker

saft av 4 medelstora  citroner

ca 5 tunna skivor färsk ingefära 

1 liter vatten

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  upp 2 dl vatten med socker, rör

tills sockret har löst sig .

Låt svalna .

BLANDA sockerlagen med citronsaft,

skivad ingefära och 1 liter vatten i en karaff.

Ställ kallt i ca 1 timme  .

SMAKA av väl och tillsätt eventuellt mer 

citronsaft, socker eller vatten för fin smakbalans.

SERVERA med is .


LYCKA TILL !

  

                                            

FASTLAGSBULLE I TOPPFORM , - 12 ST .

 


                                             HEJSAN !


OM någon vecka eller två  så är det dags för 

SEMLAN !

DEN här Semlan blir extra luftig och fin , 

 med  ägg och lite bakpulver i degen .

Och nystött kardemumma .


DET HÄR BEHÖVER DU :

75 g smör/margarin

2 dl kall mjölk

25 g jäst

1 / 2 dl strösocker

1 kryddmått salt

1 tsk nystötta  kardemummakärnor 

1 ägg

6  1/ 2  dl vetemjöl 

2 tsk bakpulver

1 uppvispat ägg till pensling 

FYLLNING :

inkråm från bullarna

75 g mandelmassa

1 / 2 dl mjölk

2 dl vispgrädde 

florsocker ,  att pudra med 


SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret i en kastrull .

Tillsätt mjölken och låt vätskan bli fingervarm, 37 grader .

SMULA  jästen i en bunke .

Häll degvätskan över och rör tills jästen löst sig .

TILLSÄTT socker, salt, kardemumma och ägg .

Blanda mjölet och bakpulvret, ner i degen .

Arbeta degen smidig .  LÅT  degen jäsa 1 - 2 timmar .

SÄTT  ugnen på 225 grader .

Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut 12 runda 

släta bullar .

Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 20 minuter .

PENSLA  bullarna med uppvispat ägg och grädda i

mitten av ugnen i ca 10 minuter .

SKÄR  av ett lock  på varje bulle DU använder.

Gröp ur lite inkråm ur bullarna, riv mandelmassan 

och blanda det med mjölk .

Fördela blandningen i bullarna .

VISPA  grädden och lägg en klick på varje bulle .

Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker .


VARSÅGODA ,  NJUT !

LYCKA TILL !





VALNÖTS -OCH HONUNGSYOGHURT , - 1 PORTION .

 


                                                      HEJSAN !


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 msk flytande honung

1 - 2 dl naturell yoghurt

6 - 7 valnötshalvor 


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR ner den flytande honungen i

yoghurten.

BLANDA med valnötshalvorna 

och servera väl kyld .

Hoppas det smakar !

LYCKA TILL !