måndag 10 oktober 2022

GLASSDESSERT MED CHOKLADSÅS ELLER KOLASÅS 4 -6 PORT .

 


                                 HEJSAN !


I söndags  hade vi det här till dessert !

Jag brukar nästan alltid ha någon dessert lördag eller söndag .

Barnen blev så glada  förr om åren,  när det var något som 

skilde sig från vardagen !

Men ibland arbetade jag helg -  då fick det bli glasspinne från frysen !

Gamla vanor är inte lätt att rubba !


HÄR ÄR RECEPTET :

3/4 liter glass

1 paket hallon , 200 g  eller       

2 bananer

1/2 påse små maränger 

CHOKLADSÅS :

3/4 dl vatten 

3/4 dl kakao

3/4 dl strösocker

KOLASÅS :

2 1/2 dl mellan - eller vispgrädde

1 dl farinsocker

1/2 dl ljus sirap 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) VISPA samman ingredienserna till chokladsåsen  och

låt den koka några minuter tills den är blank och 

lagom tjock .  Låt svalna .  Den tjocknar mer när den kallnar.

2)  VARNA glass , chokladsås, hallon eller skivade bananer

och maränger ...     LYCKA TILL !


KOLASÅSEN :

1)  VISPA  samman ingredienserna i en liten kastrull .

2)   KOKA  ca 10 minuter tills den är tjockflytande .

           LYCKA TILL !


ZUCCHINIPLÄTTAR , 4 portioner , (lunch) .

 


                              HEJSAN !


Det här är inte min favorit !

Men kanske Eran ?

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 zucchini

4 ägg 

2 dl västerbottenost 

2 dl mandelmjöl

1/2 tsk cayennepeppar

smör eller kokosfett / margarin

att steka i 

lite creme fraiche eller majonnäs

att klicka ovanpå 

ishavs - rom 

1 liten rödlök


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RIV  zucchinin grovt  och  lägg  i  durkslag .

Salta och låt dra i några minuter och krama ur vätskan .

2)   VISPA  äggen .  Riv västerbottenost fint .

Blanda ner den rivna zucchinin, ägg, västerbottenost,

mandelmjöl och kryddor .

3)  HETTA upp smör och stek plättarna på bägge sidor

tills de fått färg .

4)   SERVERA med klickar av creme fraiche / majonnäs,

ishavs - rom och finhackad rödlök .

SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !

lördag 8 oktober 2022

VITKÅLSPASTA a' la carbonara . 4 port , (lunch ) .



                      HEJSAN  !


"BLANDA den rivna vitkålen med bacon, creme fraiche och riven ost "  mm...!

Krämig  sås med creme fraiche och riven ost smakar gott till den rivna vitkålen  

och de knaperstekta  baconbitarna .  Så himla gott  kan NI tro !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 ganska stor bit vitkål  ca 3/4 kg

2 paket bacon

2 dl creme fraiche

50 g riven pecorino eller parmesanost 

salt och peppar

salladsblad


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RIV vitkålen med osthyvel eller i matberedare .

Koka upp en stor kastrull med vatten .

2)  KOKA  vitkålen ca 1 minut.  Häll sedan av vattnet .

3)  KLIPP baconen i små bitar och knaper - stek dem .

4)  BLANDA  den rivna vitkålen med bacon, 

creme fraiche och riven ost .

Smaka av med salt och peppar .

5)  SERVERA  med salladsblad , lite extra pepparmix

och mer riven ost för den som önskar .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



MIN GODA RENSKAVSGRYTA MED SVAMP , 4 PORT. ( lunch / middag / lunchlåda) . ) .

 


                           HEJSAN  !


Detta är ett hälsosamt kött som många av oss kanske glömmer bort .

Det är iallafall mycket gott tillsammans med kantareller och en skvätt grädde .


HÄR  ÄR RECEPTET :

1 schalottenlök

150 g kantareller

smör att steka i 

400 g renskav 

2 - 3 dl vispgrädde 

salt och peppar 

lite frysta lingon

salladsblad

olivolja

vinäger 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA  löken och putsa och skär 

kantarellerna i mindre bitar .

Fräs i smör tills en del av vätskan försvunnit .

2)   TILLSÄTT  lite mer smör och lägg i renskav .

Fräs tills köttet är brynt och häll sedan i grädden .

Smaka av med salt och peppar.

3)   SERVERA  grytan med tinade lingon , sallad

med olivolja och vinäger .


GOTT TILL HÖSTMYSET !

LYCKA TILL !



fredag 7 oktober 2022

MINA GODA MANDELFLARN , 65- 70 ST . (fikastunden ) .

 


                         HEJSAN ! 

mm...himla goda !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g sötmandel, (ca 3 dl )

200 g smör / margarin

2 dl strösocker

3/4  dl vetemjöl

1 1/2 msk mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :
 

1)  SKÅLLA och hacka mandeln.

2)  BLANDA  alla ingredienser utom mandeln ,

i en kastrull .

Rör kraftigt medan massan kokar upp .

3)  BLANDA ner mandeln och låt massan få ett

nytt uppkok .

4)  ANVÄND en tesked och klicka smeten mycket 

glest på plåtar med bakplåtspapper .

5)  GRÄDDA  i 200 grader , 5 - 7 minuter , tills 

kakorna blir guldgula .  BÖR EJ FRYSAS .


LYCKA TILL !

FARMORS HASSELNÖTSBRÖD , 2 ST , (frukost/lunch/kväll)

 


                                HEJSAN  !


ETT smakrikt bröd  att äta, med smör och ost ,

när andan faller på ,   mm...!

När Farmor hade hasselnötter över efter JULEN 

 eller valnötter, så bakade Farmor detta bröd .

VARSÅGODA ! 


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

3 dl ljummet vatten 

250 g  (Kesella, min anteckning)

annars är det (lätt -sur tjockmjölk )

1 msk strösocker

1 - 2 tsk salt

3 - 4 dl grovt hackade hasselnötter

eller valnötter eller hälften av varje 

1, 2 - 1, 3 liter Bond - bröds -mjöl/

/lantbrödsmjöl och 4 - 5 dl bakvetemjöl

samma som vetemjöl Special idag .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  jästen .

  Häll på vatten .  Rör om så jästen löser sig .

2)  TILLSÄTT Kesella , socker, salt, nötter och 

det mesta av mjölsorterna .

3)  ARBETA ihop till en smidig deg .

Låt jäsa övertäckt , ca 45 minuter .

4)  TA upp degen på mjölat bakbord .

Knåda den , tillsätt eventuellt mer mjöl .

Forma till 2 limpor  Dekorera  med  nötter .

5)  LÄGG på smord plåt .

Låt jäsa , ca 30 minuter 

Grädda i 200 grader ca 40 minuter .


LYCKA TILL !






torsdag 6 oktober 2022

FARMORS GODA NÖT - KLICKAR , Riktiga Godingar , - till fikat , vardag som fest ) ca 50 st .

 

 

                        HEJSAN  !


NÖTTERNA fick jag sätta på varje kaka !

På något sätt kändes kakan godare, tyckte jag , 

 när man får vara med och baka .


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g nötkärnor 

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

GARNERING :

ca 50 nötkärnor 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  MAL nötterna .

3)  VISPA ägg och socker vitt och poröst .

Blanda ner de malda nötterna i äggsmeten .

4)  KLICKA ut smeten med hjälp av två 

små skedar - teskedar, på bakpappersklädda

plåtar .  

5)  TRYCK ner 1 nöt i varje kaka .

6)  GRÄDDA i mitten på ugnen tills kakorna 

är ljust bruna , ca 8 minuter .

(kanske har Du någon liten hjälpreda därhemma )

LYCKA TILL !