fredag 7 oktober 2022

FARMORS HASSELNÖTSBRÖD , 2 ST , (frukost/lunch/kväll)

 


                                HEJSAN  !


ETT smakrikt bröd  att äta, med smör och ost ,

när andan faller på ,   mm...!

När Farmor hade hasselnötter över efter JULEN 

 eller valnötter, så bakade Farmor detta bröd .

VARSÅGODA ! 


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

3 dl ljummet vatten 

250 g  (Kesella, min anteckning)

annars är det (lätt -sur tjockmjölk )

1 msk strösocker

1 - 2 tsk salt

3 - 4 dl grovt hackade hasselnötter

eller valnötter eller hälften av varje 

1, 2 - 1, 3 liter Bond - bröds -mjöl/

/lantbrödsmjöl och 4 - 5 dl bakvetemjöl

samma som vetemjöl Special idag .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  jästen .

  Häll på vatten .  Rör om så jästen löser sig .

2)  TILLSÄTT Kesella , socker, salt, nötter och 

det mesta av mjölsorterna .

3)  ARBETA ihop till en smidig deg .

Låt jäsa övertäckt , ca 45 minuter .

4)  TA upp degen på mjölat bakbord .

Knåda den , tillsätt eventuellt mer mjöl .

Forma till 2 limpor  Dekorera  med  nötter .

5)  LÄGG på smord plåt .

Låt jäsa , ca 30 minuter 

Grädda i 200 grader ca 40 minuter .


LYCKA TILL !






Inga kommentarer: