måndag 28 november 2022

TIPS !

 

                 TIPS !


DU glömmer väl inte att ha kakpynt hemma ?

Den tråkigaste kaka blir vacker...

Om inte annat, så gillar barnen att strö på detta ,
 vackra stjärnor eller silverpynt ....


GOD  JUL och LYCKA TILL !

snart ska vi baka pepparkakor .... det blir kul !

MINA VRIDNA LINGONBAGUETTER , 4 ST ,

 


                              HEJSAN !


Lingon i degen gör bröden extra Juliga och smakrika .


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst

5 dl vatten - fingervarmt, 37 grader 

2 tsk salt

2 msk rapsolja

1 dl lingonsylt

8 dl rågsikt

7 - 8 dl vetemjöl

1 1/2 dl frysta lingon eller färska 

SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA ner jästen i en bunke .

Tillsätt vatten och blanda tills jästen 

lösts upp .

2) TILLSÄTT salt, olja, sylt, rågsikt och 

vetemjöl lite i taget .

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda

den kraftigt i några minuter .

Blanda sist i lingonen i degen .

3)  LÅT degen jäsa under bakduk i ca 50 min .

4)  DELA degen i 4 delar .

Rulla ut dem till längder, ca 30 cm på mjölat

bakbord .

5)  LÄGG dem på en plåt med bakplåtspapper.

Skär sneda snitt i längderna . OCH vrid lite grann.

6)   LÅT bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader .

7)  GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 12 -15 min.

Låt svalna på galler .


GOD JUL och LYCKA TILL !


  


MITT GODA VÖRTBRÖD , 1 LIMPA .

  


                                 HEJSAN  !


DET HÄR ÄR MITT FÖRSTA VÖRTBRÖD  .

Jag tyckte det var käckt att det bara var ett bröd ,

och inte fler .

När brödet var klart och brödet var mer än svalt ,

då vi smakade på det ,maken och jag , så ångrade

jag mig , det kunde gott vara fler !! 

Jättegott !


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl vetemjöl 

2 dl grovt rågmjöl 

1/4 dl rågkross

1 tsk mald nejlika 

1 tsk mald ingefära 

1 1/2 tsk mald kardemumma

1 1/2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 dl mörk sirap

2 dl porter  (mörkt öl)

2 dl filmjölk

1 dl russin 

OCH  INGEN JÄST !!

ALLTSÅ INGEN JÄSNING !


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SÄTT  ugnen på 180 grader .

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke .

Tillsätt sirap, porter och filmjölk och rör ihop

allt till en kladdig smet .

Blanda ner russinen .

2)  LÄGG smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter,

klädd med bakplåtspapper .

3)   GRÄDDA  limpan längst ner i ugnen i 

55 - 60 minuter .

Låt limpan svalna i formen .

Linda in brödet i en bakduk och låt limpan ligga

i ett par timmar innan DU skär det i skivor .

Tänk DIG en skinkmacka , mm...

eller en ostmacka ..mm...! så gott !


GOD JUL och LYCKA TILL !




MIN ENKLA GODA SAFFRANSKAKA , 10 - 12 bitar .

 

                                   HEJSAN !


En mjuk och go kaka med smak av saffran .

Grädda kakan i en fin form och ge bort till 

någon som blir glad för såväl kaka som 

kakform .

Alltid uppskattat !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl mjölk

1/2 g saffran (1 paket)

50 g smör/margarin

3 ägg 

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 kryddmått salt

GARNERING :  Pärlsocker .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

Koka upp mjölk och saffran i en kastrull .

Ta bort den från plattan och tillsätt smöret

och låt det smälta .

Låt det svalna .

2)  VISPA  ägg, strösocker och vaniljsocker

vitt och pösigt .

Rör ner mjölkblandningen .

3)   BLANDA  ihop vetemjöl, bakpulver och 

salt och vänd försiktigt ner det i smeten .

Häll smeten i en smord å bröad sockerkaksform 

ca 2 liter .

4)   GRÄDDA  kakan mitt i ugnen i 25 - 30 min .

Känn med en provsticka om kakan är klar .


GOD JUL och LYCKA TILL !



söndag 27 november 2022

MIN GODA , FRUKT - & MANDELKAKA MED SAFFRAN . CA 12 .

 


                           HEJSAN  !


DETTA ÄR EN SAFTIG KAKA MED JULIGA  SMAKER .

ETT MÅSTE TILL JUL...mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g rumsvarmt  smör -smält  / margarin

2 dl strösocker

4 ägg

7 1/2 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

100 g  mjuka  torkade fikon, grovhackade

100 g mjuka torkade aprikoser,  grovhackade

2 dl russin

100 g sötmandel ,  grovhackad

1 g saffran  (2 paket)

1 1/2 dl mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT ugnen på 175  grader .

Vispa smör och strösocker pösigt .

Vispa ner äggen ett i taget .

2)  BLANDA  ihop vetemjöl, bakpulver

och vaniljsocker med fikon, aprikoser, russin

och mandel i en bunke .

3)  VISPA ur saffranet i mjölken .

Vänd ner mjölblandningen omväxlande

med mjölken i ägg - vispet .

4)  FÖRDELA  smeten i en smord och bröad

sockerkaksform ,  ca  2 liter .

Grädda  kakan mitt i ugnen i 55 - 60 minuter.

Känn med provsticka om kakan är klar .

Låt kakan vila i formen i 10 minuter innan

den stjälps upp , svalna .


Detta är en härligt gul kaka med mjuk frukt

och knaprig sötmandel .


GOD JUL och LYCKA TILL !


lördag 26 november 2022

JULENS GODA MJUKA PEPPARKAKA .

 


                       HEJSAN !


EN  gammaldags mjuk  pepparkaka med många kryddor

och lite lingonsylt - precis som förr.  Den håller sig saftig ,

Pepparkakan är så god att jag gör 1 kaka redan till advent

och en till Julafton .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 ägg

2 dl strösocker

1 1/2 dl filmjölk

1 tsk ingefära

1 tsk stött kardemumma eller

*1/2 tsk stött kardemumma 

*och 1/2 tsk malen kardemumma

1/2 tsk malda nejlikor

1 tsk kanel

3 dl vetemjöl                     

1 tsk bikarbonat

50 g smör/ margarin

1/2 dl lingonsylt 


SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA  ägg och socker pösigt ,  tillsätt filen ,

kryddor och mjölet blandat med bikarbonaten .

RÖR sist ner det smälta smöret och lingonsylten .

HÄLL smeten i en smord , bröad/mjölad rund form 

1 - 1 1/2 liters form , och grädda i 175 grader i 45 min

eller tills kakan känns torr .


GOD JUL och LYCKA TILL !



fredag 25 november 2022

FARFARS GODA JUL- RÅGBRÖD ., 2 LIMPOR .

 


                               HEJSAN !

Varje JUL , var det farfar som skulle baka bröd .

Till det här brödet har farfar använt tre olika sorters mjöl .

När man bakar bröd med rågmjöl tillsätter man nästan

alltid vetemjöl, dels för att degen blir mera lätthanterlig ,

dels för att jäs förmågan förbättras .


HÄR ÄR RECEPTET :
för 2 bröd .

1/2 liter mjölk , röd 

1/2 liter lättmjölk

50 g jäst

1 msk salt

5 1/2 dl rågsikt

9 dl rågmjöl

8 dl vetemjöl

bakplåtspapper eller smör till plåten .

UGNSVÄRME :  225 grader

ca 45 min i ugnen .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VÄRM  mjölken till 37 grader - fingervarm .

2)  SMULA sönder jästen i en degbunke och 

häll på mjölken .   Rör tills jästen har löst sig .

3)  RÖR ner rågsikt och rågmjöl.

Arbeta degen ordentligt .

4)  BLANDA vetemjöl, lite i sänder så att degen

inte blir för hård.  Spara lite mjöl till utbakningen 

5)  STRÖ lite vetemjöl över degen . Låt den jäsa 

till dubbel storlek på varm, dragfri plats, ca 1 timme.

Täck över med bakduk .

6)  TA UPP degen på mjölat bakbord och knåda den .

Dela den i 2 delar och forma dem till limpor .

Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper .

7)  LÅT jäsa i 30 minuter .

8)  PENSLA bröden med lite varmt vatten .

Nagga dem med en gaffel .

9)  GRÄDDA i ugn vid 225 grader ca 45 minuter, eller

tills bröden verkar genomgräddade .

mm..så goda !  

   

SERVERA   med    JUL skinka och senap, eller köttbullar 

och rödbetssallad , eller en god Julost .


GOD JUL ,  LYCKA TILL !