måndag 28 november 2022
TIPS !
MINA VRIDNA LINGONBAGUETTER , 4 ST ,
HEJSAN !
Lingon i degen gör bröden extra Juliga och smakrika .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
5 dl vatten - fingervarmt, 37 grader
2 tsk salt
2 msk rapsolja
1 dl lingonsylt
8 dl rågsikt
7 - 8 dl vetemjöl
1 1/2 dl frysta lingon eller färska
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt vatten och blanda tills jästen
lösts upp .
2) TILLSÄTT salt, olja, sylt, rågsikt och
vetemjöl lite i taget .
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda
den kraftigt i några minuter .
Blanda sist i lingonen i degen .
3) LÅT degen jäsa under bakduk i ca 50 min .
4) DELA degen i 4 delar .
Rulla ut dem till längder, ca 30 cm på mjölat
bakbord .
5) LÄGG dem på en plåt med bakplåtspapper.
Skär sneda snitt i längderna . OCH vrid lite grann.
6) LÅT bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader .
7) GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 12 -15 min.
Låt svalna på galler .
GOD JUL och LYCKA TILL !
MITT GODA VÖRTBRÖD , 1 LIMPA .
HEJSAN !
DET HÄR ÄR MITT FÖRSTA VÖRTBRÖD .
Jag tyckte det var käckt att det bara var ett bröd ,
och inte fler .
När brödet var klart och brödet var mer än svalt ,
då vi smakade på det ,maken och jag , så ångrade
jag mig , det kunde gott vara fler !!
Jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1/4 dl rågkross
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
1 1/2 tsk mald kardemumma
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl mörk sirap
2 dl porter (mörkt öl)
2 dl filmjölk
1 dl russin
OCH INGEN JÄST !!
ALLTSÅ INGEN JÄSNING !
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT ugnen på 180 grader .
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke .
Tillsätt sirap, porter och filmjölk och rör ihop
allt till en kladdig smet .
Blanda ner russinen .
2) LÄGG smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter,
klädd med bakplåtspapper .
3) GRÄDDA limpan längst ner i ugnen i
55 - 60 minuter .
Låt limpan svalna i formen .
Linda in brödet i en bakduk och låt limpan ligga
i ett par timmar innan DU skär det i skivor .
Tänk DIG en skinkmacka , mm...
eller en ostmacka ..mm...! så gott !
GOD JUL och LYCKA TILL !
MIN ENKLA GODA SAFFRANSKAKA , 10 - 12 bitar .
HEJSAN !
En mjuk och go kaka med smak av saffran .
Grädda kakan i en fin form och ge bort till
någon som blir glad för såväl kaka som
kakform .
Alltid uppskattat !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl mjölk
1/2 g saffran (1 paket)
50 g smör/margarin
3 ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
GARNERING : Pärlsocker .
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT ugnen på 175 grader .
Koka upp mjölk och saffran i en kastrull .
Ta bort den från plattan och tillsätt smöret
och låt det smälta .
Låt det svalna .
2) VISPA ägg, strösocker och vaniljsocker
vitt och pösigt .
Rör ner mjölkblandningen .
3) BLANDA ihop vetemjöl, bakpulver och
salt och vänd försiktigt ner det i smeten .
Häll smeten i en smord å bröad sockerkaksform
ca 2 liter .
4) GRÄDDA kakan mitt i ugnen i 25 - 30 min .
Känn med en provsticka om kakan är klar .
GOD JUL och LYCKA TILL !
söndag 27 november 2022
MIN GODA , FRUKT - & MANDELKAKA MED SAFFRAN . CA 12 .
HEJSAN !
DETTA ÄR EN SAFTIG KAKA MED JULIGA SMAKER .
ETT MÅSTE TILL JUL...mm..!
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g rumsvarmt smör -smält / margarin
2 dl strösocker
4 ägg
7 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g mjuka torkade fikon, grovhackade
100 g mjuka torkade aprikoser, grovhackade
2 dl russin
100 g sötmandel , grovhackad
1 g saffran (2 paket)
1 1/2 dl mjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT ugnen på 175 grader .
Vispa smör och strösocker pösigt .
Vispa ner äggen ett i taget .
2) BLANDA ihop vetemjöl, bakpulver
och vaniljsocker med fikon, aprikoser, russin
och mandel i en bunke .
3) VISPA ur saffranet i mjölken .
Vänd ner mjölblandningen omväxlande
med mjölken i ägg - vispet .
4) FÖRDELA smeten i en smord och bröad
sockerkaksform , ca 2 liter .
Grädda kakan mitt i ugnen i 55 - 60 minuter.
Känn med provsticka om kakan är klar .
Låt kakan vila i formen i 10 minuter innan
den stjälps upp , svalna .
Detta är en härligt gul kaka med mjuk frukt
och knaprig sötmandel .
GOD JUL och LYCKA TILL !
lördag 26 november 2022
JULENS GODA MJUKA PEPPARKAKA .
HEJSAN !
EN gammaldags mjuk pepparkaka med många kryddor
och lite lingonsylt - precis som förr. Den håller sig saftig ,
Pepparkakan är så god att jag gör 1 kaka redan till advent
och en till Julafton .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl filmjölk
1 tsk ingefära
1 tsk stött kardemumma eller
*1/2 tsk stött kardemumma
*och 1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
1 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
50 g smör/ margarin
1/2 dl lingonsylt
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt , tillsätt filen ,
kryddor och mjölet blandat med bikarbonaten .
RÖR sist ner det smälta smöret och lingonsylten .
HÄLL smeten i en smord , bröad/mjölad rund form
1 - 1 1/2 liters form , och grädda i 175 grader i 45 min
eller tills kakan känns torr .
GOD JUL och LYCKA TILL !
fredag 25 november 2022
FARFARS GODA JUL- RÅGBRÖD ., 2 LIMPOR .
HEJSAN !
Varje JUL , var det farfar som skulle baka bröd .
Till det här brödet har farfar använt tre olika sorters mjöl .
När man bakar bröd med rågmjöl tillsätter man nästan
alltid vetemjöl, dels för att degen blir mera lätthanterlig ,
dels för att jäs förmågan förbättras .
HÄR ÄR RECEPTET :
för 2 bröd .
1/2 liter mjölk , röd
1/2 liter lättmjölk
50 g jäst
1 msk salt
5 1/2 dl rågsikt
9 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl
bakplåtspapper eller smör till plåten .
UGNSVÄRME : 225 grader
ca 45 min i ugnen .
SÅ HÄR GÖR DU :
1) VÄRM mjölken till 37 grader - fingervarm .
2) SMULA sönder jästen i en degbunke och
häll på mjölken . Rör tills jästen har löst sig .
3) RÖR ner rågsikt och rågmjöl.
Arbeta degen ordentligt .
4) BLANDA vetemjöl, lite i sänder så att degen
inte blir för hård. Spara lite mjöl till utbakningen
5) STRÖ lite vetemjöl över degen . Låt den jäsa
till dubbel storlek på varm, dragfri plats, ca 1 timme.
Täck över med bakduk .
6) TA UPP degen på mjölat bakbord och knåda den .
Dela den i 2 delar och forma dem till limpor .
Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper .
7) LÅT jäsa i 30 minuter .
8) PENSLA bröden med lite varmt vatten .
Nagga dem med en gaffel .
9) GRÄDDA i ugn vid 225 grader ca 45 minuter, eller
tills bröden verkar genomgräddade .
mm..så goda !
SERVERA med JUL skinka och senap, eller köttbullar
och rödbetssallad , eller en god Julost .
GOD JUL , LYCKA TILL !