HEJSAN !
Lingon i degen gör bröden extra Juliga och smakrika .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
5 dl vatten - fingervarmt, 37 grader
2 tsk salt
2 msk rapsolja
1 dl lingonsylt
8 dl rågsikt
7 - 8 dl vetemjöl
1 1/2 dl frysta lingon eller färska
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt vatten och blanda tills jästen
lösts upp .
2) TILLSÄTT salt, olja, sylt, rågsikt och
vetemjöl lite i taget .
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda
den kraftigt i några minuter .
Blanda sist i lingonen i degen .
3) LÅT degen jäsa under bakduk i ca 50 min .
4) DELA degen i 4 delar .
Rulla ut dem till längder, ca 30 cm på mjölat
bakbord .
5) LÄGG dem på en plåt med bakplåtspapper.
Skär sneda snitt i längderna . OCH vrid lite grann.
6) LÅT bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader .
7) GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 12 -15 min.
Låt svalna på galler .
GOD JUL och LYCKA TILL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar