HEJSAN !
Varje JUL , var det farfar som skulle baka bröd .
Till det här brödet har farfar använt tre olika sorters mjöl .
När man bakar bröd med rågmjöl tillsätter man nästan
alltid vetemjöl, dels för att degen blir mera lätthanterlig ,
dels för att jäs förmågan förbättras .
HÄR ÄR RECEPTET :
för 2 bröd .
1/2 liter mjölk , röd
1/2 liter lättmjölk
50 g jäst
1 msk salt
5 1/2 dl rågsikt
9 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl
bakplåtspapper eller smör till plåten .
UGNSVÄRME : 225 grader
ca 45 min i ugnen .
SÅ HÄR GÖR DU :
1) VÄRM mjölken till 37 grader - fingervarm .
2) SMULA sönder jästen i en degbunke och
häll på mjölken . Rör tills jästen har löst sig .
3) RÖR ner rågsikt och rågmjöl.
Arbeta degen ordentligt .
4) BLANDA vetemjöl, lite i sänder så att degen
inte blir för hård. Spara lite mjöl till utbakningen
5) STRÖ lite vetemjöl över degen . Låt den jäsa
till dubbel storlek på varm, dragfri plats, ca 1 timme.
Täck över med bakduk .
6) TA UPP degen på mjölat bakbord och knåda den .
Dela den i 2 delar och forma dem till limpor .
Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper .
7) LÅT jäsa i 30 minuter .
8) PENSLA bröden med lite varmt vatten .
Nagga dem med en gaffel .
9) GRÄDDA i ugn vid 225 grader ca 45 minuter, eller
tills bröden verkar genomgräddade .
mm..så goda !
SERVERA med JUL skinka och senap, eller köttbullar
och rödbetssallad , eller en god Julost .
GOD JUL , LYCKA TILL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar