fredag 25 november 2022

FARFARS GODA JUL- RÅGBRÖD ., 2 LIMPOR .

 


                               HEJSAN !

Varje JUL , var det farfar som skulle baka bröd .

Till det här brödet har farfar använt tre olika sorters mjöl .

När man bakar bröd med rågmjöl tillsätter man nästan

alltid vetemjöl, dels för att degen blir mera lätthanterlig ,

dels för att jäs förmågan förbättras .


HÄR ÄR RECEPTET :
för 2 bröd .

1/2 liter mjölk , röd 

1/2 liter lättmjölk

50 g jäst

1 msk salt

5 1/2 dl rågsikt

9 dl rågmjöl

8 dl vetemjöl

bakplåtspapper eller smör till plåten .

UGNSVÄRME :  225 grader

ca 45 min i ugnen .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VÄRM  mjölken till 37 grader - fingervarm .

2)  SMULA sönder jästen i en degbunke och 

häll på mjölken .   Rör tills jästen har löst sig .

3)  RÖR ner rågsikt och rågmjöl.

Arbeta degen ordentligt .

4)  BLANDA vetemjöl, lite i sänder så att degen

inte blir för hård.  Spara lite mjöl till utbakningen 

5)  STRÖ lite vetemjöl över degen . Låt den jäsa 

till dubbel storlek på varm, dragfri plats, ca 1 timme.

Täck över med bakduk .

6)  TA UPP degen på mjölat bakbord och knåda den .

Dela den i 2 delar och forma dem till limpor .

Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper .

7)  LÅT jäsa i 30 minuter .

8)  PENSLA bröden med lite varmt vatten .

Nagga dem med en gaffel .

9)  GRÄDDA i ugn vid 225 grader ca 45 minuter, eller

tills bröden verkar genomgräddade .

mm..så goda !  

   

SERVERA   med    JUL skinka och senap, eller köttbullar 

och rödbetssallad , eller en god Julost .


GOD JUL ,  LYCKA TILL !

 



Inga kommentarer: