lördag 28 januari 2023

TORSK MED BRYNT SMÖR OCH PEPPARROT . 4 PORT. ( MIDDAG / LUNCHLÅDA )

 


                           HEJSAN  !


LÄTTLAGAD  VARDAGSLYX  !

Som  Du  fixar  på  en  halvtimme !

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g torskfile'

100 g smör/margarin

färsk pepparrot

4 hårdkokta ägg

TILLBEHÖR :

kokt potatis

gröna ärter

rädisor

GARNERING :  Dill 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÅT  fisken  sjuda  i  saltat  vatten   ca  5  min.

2)  Smält smöret i en kastrull tills det är ljusbrunt 

och doftar nötigt .

3)  Riv  pepparroten .

Skala och finhacka äggen .

4)  Ta upp fisken med hålslev  och låt den rinna av .

5)  Servera fisken med kokt potatis,  kokta gröna 

ärtor ,  rädisor , brynt smör , pepparrot efter smak

och ägghack .

GARNERA  med dill .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


KORV MED FETAOST OCH KÖRSBÄRSTOMATER , 4 PERS . ( lunch / lunchlåda )

 


                       HEJSAN  !


Om  DU  vill  kan  Du byta  ut  mot  getost .

Jag  brukar  använda denna  rätt  till  lunch .

Jag  tycker  det  är  alldeles  lagom !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 tjocka  eller  8 smala  korvar 

2  askar  körsbärstomater 

gärna i olika  färger 

olivolja

2 tsk  strösocker

3 msk  pressad  citron

3  msk  vatten

1  ask  babyspenat , ca 80 g

salt å peppar

100 g  fetaost 


SÅ HÄR GÖR DU !

DELA  tomaterna .

Hetta  upp  olivolja  i  en  panna .

Fräs  tomaterna  i  3  minuter .

Strö över sockret och fräs under omrörning  ca, 1/2 minut.

Tillsätt  citronsaften och  vattnet .

VÄND  ner  spenaten  och  sjud  under  omrörning  tills

spenaten  har  mjuknat ,  ca 1/2  minut .

Salta  och  peppra .

STEK eller  grilla  korven .

Lägg  korven  och  grönsakerna  på  tallrikar .

Smula  över  fetaosten .

SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA  TILL !




torsdag 26 januari 2023

MOROTSMARMELAD , ca 5 dl .

 


                             HEJSAN !


JÄTTEGOD MARMELAD !

med morötter,  citron 

och  ingefära .

Nu är det ett tag sen jag gjorde den  

men ,  mm ...himla god !


HÄR ÄR RECEPTET :
250 g  morötter,  finrivna

1 citron, finrivet skal & saft

1/ 2 tsk  färsk ingefära , finriven

2 dl vatten 

500 g syltsocker


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  LÄGG morötter,  citronskal och- saft ,

ingefära och vatten i en kastrull .

Koka det på medelvärme i ca 10 minuter

tills morötterna  mjuknat .

2)  TILLSÄTT  syltsockret och låt det koka 

i 5 minuter 

Var noga med att skumma av marmeladen .

3)  HÄLL UPP  marmeladen i steriliserade 

glasburkar .

Låt burkarna svalna i rumstemperatur .

Förvara marmeladen svalt .


(sterilisering =  sätt ugnen på 75 grader , lägg/ställ väl rengjorda burkar 

i ugnen  i 10 min , ta upp och låt svalna i rumstemperatur )


LYCKA TILL !



onsdag 25 januari 2023

SKÅLLADE RÅGKAKOR - BRÖD . 6 ST .

 

                                     HEJSAN  !


LJUVLIGT  GODA  EXTRA  SAFTIGA  RÅGKAKOR 

Sen  jag  lärde  mig  att  skålla,  så  gör  jag  det oftare !

Det  är  ju  så  enkelt  att  göra .

Bröden blir verkligen saftigare  och  fylligare  i  smaken .


Skållningen  gör  att  mjölet  suger  upp  mer  

vätska  och rågkakorna  och  blir   saftigare .


HÄR ÄR RECEPTET :
    

SKÅLLNING :

3 dl vatten 

2 dl grovt rågmjöl 

  *****

25 g jäst

3 dl fingervarmt vatten

2 msk rapsolja

1 tsk salt

9 - 10 dl vetemjöl 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÅLLNING :  KOKA upp vattnet i en kastrull .

Stäng av värmen och rör ner rågmjölet .

Låt blandningen stå under lock i ca 1 timma .

2)  SMULA  ner jästen i en bunke .

Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har lösts upp .

Tillsätt olja, salt , det skållade rågmjölet och 

vetemjöl lite i taget .

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda kraftigt

i några minuter .

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme .

3)  DELA degen i 6 bitar.

Forma dem till bollar och lägg dem på en plåt med

bakplåtspapper .

Pudra över lite vetemjöl och platta ut dem , ca 12 cm i diameter .

Gör ett hål i mitten , ca 3 cm i diameter med mjölade händer .

Nagga bröden med en gaffel .

Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter .

Sätt ugnen på 250 grader .

4  GRÄDDA  bröden mitt i ugnen i 9 - 12 minuter .

Låt bröden svalna på ett galler ,  mm... så gott !


LYCKA TILL !

söndag 22 januari 2023

TIPS !

 


TIPS !

ViTLÖKSMORÖTTER !

Färg- och smakrikt tillbehör som är gott till fisk .

Skala och slanta 6 morötter . Skala och hacka 2 vitlöksklyftor.

Fräs lök och morötteri 1 msk smör i en tjockbottnad kastrull .

Tillsätt  1/2 dl vatten och 1/2 tärning grönsaksbuljong .

Låt koka 5 minuter .  Slå av vätskan och rör ner 1/2 dl

hackad persilja .  SERVERA GENAST .

TACK !

MINA SNABBA SLARVBULLAR , 8 - 10 bullar .

 


                  HEJSAN  !


DETTA  är  ett  bröd  som  inte  behöver  knådas -

goda  att  äta  även  utan  matfett , men med ost på .


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl vatten

2 tsk salt

2 1/2 dl fiberhavregryn

ca 9 dl vetemjöl  special 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  jästen i en bunke .

Häll på fingervarmt vatten och rör  tills jästen löser sig .

Arbeta in salt, havregryn och mjöl .

Degen ska vara ganska lös .

Arbeta degen länge och låt den jäsa minst 1 timme .

Sätt ugnen på 200 grader .

2)  LÄGG upp degen på mjölat bakbord utan att knåda.

Skär " bullstora "  bitar och lägg över direkt på

 bakplåtspappersklädd plåt .

Låt jäsa i 20 minuter .GRÄDDA i 10 minuter .

mm...himla goa !

LYCKA TILL !

(Jag kallar dem Slarvbullar , för att de inte knådas .)



KÖTTKORV MED ROTMOS , 4 PORT. (middag/lunchlåda).


                      HEJSAN !

Rotmos har man väl gjort i urminnes tider 

vi åt det lite då och då när jag var liten.

Receptet kommer från min farmor .

ROTMOS  är lättare att göra än man tror 

och 

hemgjort rotmos är dessutom så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

ROTMOS :
1 kg kålrot

4 stora morötter

7 stora potatisar (ca 700 g)

1 köttbuljongtärning

1 msk flytande smör/margarin

salt och peppar 

****

400 g köttkorv eller fläskkorv 

5 kryddpepparkorn

3 lagerblad ,  salt

TILL SERVERING :

sallad ,  senap


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SKALA  och skär kålrot och morötter i bitar .

Koka rotfrukterna i buljong i 40 - 50 minuter .

Skala och skär potatisen i bitar /skivor och 

tillsätt dem till koket  efter halva tiden .

Koka tills allt är mjukt .

2)  HÄLL av spadet men spara det .

Mosa rotfrukterna med en potatis-stöt .

Tillsätt smör/margarin, salt, peppar och spad 

om det behövs .

3)  GÖR 5 - 6 hål i korven med en provsticka 

eller gaffel .

Koka korven tillsammans med pepparkorn , lager -

blad och salt i vattnet så det täcker ca 20 minuter .

4)  SKÄR korven i 3 - 4 cm breda bitar .

Ät rotmos och köttkorv tillsammans med sallad 

och senap .

mm...underbart gott !  

NJUT !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !