måndag 6 februari 2023

MINA KLASSISKA SEMLOR , CA 24 SEMLOR .

 


                      HEJSAN  !


DET är inte många bakverk som kan mäta sig

med en  hembakad  semla .

För vad är godare än en bulle med mandelmassa

och  grädde ?

Så här gjorde jag !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

150 g smör/margarin

5 dl mjölk

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

2 tsk stötta  kardemummakärnor

1 tsk vaniljsocker

ca 1,4 liter vetemjöl

1 uppvispat ägg

FYLLNING :

400 g mandelmassa

1 dl mjölk  / vatten

6 dl vispgrädde

GARNERING :

florsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  Smula ner jästen i en degblandare .

2) Smält smöret , häll i mjölken och värm till 37 grader.

Häll ner degvätskan i bunken och tillsätt socker, salt

kardemumma och vaniljsocker .

3)  Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg .

(spara lite till utbakningen )

Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 minuter .

4)  Sätt ugnen på 200 grader .

Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord  och dela

degen i 2 bitar .

Baka ut till 2 längder och dela varje längd i 12 bitar .

Forma bitarna till runda bullar och sätt dem på plåtar 

med bakplåtspapper .

Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter .

5) Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda plåtarna

i mitten av ugnen i ca 12 minuter .

Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler under en 

bakduk .

6)  Riv  mandelmassan och blanda ut den med mjölk vatten.

Vispa grädden och fyll en spritspåse .

7) Skär av toppen på bullarna till lock , med en vass tandad kniv .

Lägg eller spritsa i en klick mandelmassa på varje semla , 

spritsa på grädden ,  sätt på locken och pudra semlorna med 

florsocker .

SÅ HÄR GÖR VI NÄR VI ÄTER SEMLOR 

Värm  upp 4 dl mjölk i en kastrull , häll lite av mjölken i en 

djup tallrik , sätt semlan i mjölken  ta en djup sked och ät semlan

som står i mjölken .  Så himla gott !

Hoppas Ni gillar dessa semlor - vi tycker att de är mm...så goda !


ALL LYCKA TILL !





söndag 5 februari 2023

FARMORS INKOKTA MAKRILL , 4 PORT .

 


                    HEJSAN !


Det här år vi hemma hos farmor lite då och då .

Så liten jag var så åt jag detta ,  precis som de

vuxna och tyckte att det var gott .

Till detta var det kokt skalpotatis och  mjuk -

kokt brysselkål  med en klick smör till .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g makrillfil'eer

TA till varje liter vatten :

1 msk salt

2 msk ättikssprit

3 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

1 lagerblad

1 knippa dill


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  makrillen i 4 cm breda bitar .

KOKA upp ingredienserna till lagen  ca 10 min.

LÄGG  makrillbitarna på ett galler i en kastrull

och slå den varma lagen över .

DEN ska nätt och jämt täcka fisken .

SJUD på svag värme ca 7 minuter .

LÅT fisken kallna i kastrullen .


SERVERA  kokt potatis till och mjuk-kokta  brysselkål .

+ En  smörklick .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

lördag 4 februari 2023

MIN ENKLA , GODA SKINKLÅDA MED ÄGG , 2 PORT.

 


                  HEJSAN !


DENNA  låda  måste  NI  smaka  !

Snabb och smakrik .

15 min i ugnen !


HÄR ÄR RECEPTET :

75 g strimlad rökt skinka

2 ägg

2 dl lättmjölk

100 g ärter och morötter


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

LÄGG skinkan i en eldfast form 

tillsammans med grönsakerna .

VISPA  samman ägg och mjölk

och slå över skinkröran .

GRÄDDA  ca  15 minuter .


SMAKLIG MÅLTID  och

LYCKA TILL !

MINA , GODA FISKBULLAR I CURRY . 2 PORT .

 

                        HEJSAN  !


Härom dagen fick jag för mig att jag skulle 

krydda  fiskbullarna i buljong  på  burk med curry !!

Tur var väl det ,  för det var mm..himla gott !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET  :

200 g  fiskbullar i buljong

2 tsk smör/margarin

2 tsk mjöl

1- 2 dl dl vatten 

l liten  fiskbuljongtärning  eller 1/2 

1 - 2 tsk curry

300 g broccoli

2-3  potatisar 


SÅ HÄR GÖR DU :

HÄLL av spadet från fiskbullarna och koka upp det .

RULLA  en kula av smör och mjöl och låt det sjuda 3 min.

SPÄD med fiskbuljong till lagom konsistens .

SMAKSÄTT med curry, salt och peppar .

RÖR ner fiskbullarna och värm .

SERVERA MED  2 - 3 nykokta potatis och 

300 g  nykokt broccoli .

SMAKLIG MÅLTID  och 

LYCKA TILL !




MIN , GODA FISK I UGN , 2 PORT.

 


                   HEJSAN  !

Den här rätten är enkel att göra ,  - dessutom är den himla god  .

Jag brukar ställa in en skål med 4 - 6 småtomater , när det är

10 min , kvar på ugnstiden .

Gärna 2-3  kokta potatis , med lite klippt persilja.

VARSÅGODA .


HÄR ÄR RECEPTET :

300 g fisk - file'

2 1/2 dl lättmjölk

4 tsk arrowrot eller mjöl

1 liten fiskbuljongtärning

100 g skivad svamp

salt, peppar, persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

Lägg fisken i en ugnsfast form .

RED  av mjölken med mjölet till

en tjock sås .

TILLSÄTT  svampen och buljongen .

Smaksätt med kryddor och persilja .

SLÅ gratängsåsen över fisken och

grädda  i  ca  30 minuter .

SERVERA med varma tomater och kokt potatis .


SMAKLIG MÅLTID och

LYCKA TILL !


fredag 3 februari 2023

MARINERAD UGNSFISK , 2 PORT . (med 1 klyfta honungsmelon - efterrätt)

 


                     HEJSAN  !


En gång i tiden , 1990 , fick jag för mig att jag skulle gå ner i vikt .

Fisk var ju bra att äta tänkte jag  !

Sagt och gjort ,  så här blev  rätten  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 tsk kinesisk soja 

1 dl vatten 

2 tsk pressad citronsaft  eller

torr sherry 

1/2  vitlöksklyfta 

1/2 kryddmått riven / mald ingefära

150 g rödspätta -file 

1 kryddmått salt


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA soja, vatten och sherry /

citronsaft  till en marinad .

SKALA och krossa vitlöken .

Blanda ner den och ingefäran i marinaden .

LÄGG  fisken i en liten ugnssäker form .

Häll på marinaden .

TÄCK över formen och låt den stå i 

kylskåpet  1/2 - 1 timme .

Vänd fisken en gång under tiden .

SÄTT ugnen på 225 grader .

Salta fisken .

Täck formen med aluminiumfolie  och 

koka fisken i ugnen 12 - 15 minuter.


SERVERA  med 100 g haricots verts,

1 1/2 dl kokt ris och en grönsallad 

gärna med 2 tsk dressing .


+Efterrätt 


SMAKLIG MÅLTID  !





MAUDS BÄSTA FISK . 2 PORT .

    


                        HEJSAN  !


mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :
250 - 300 g spättafile'er  djupfrysta 

100 g purjolök

60 g okokt ris 

1 1/2 dl vatten

curry, peppar, salt

citron, persilja

citronklyftor


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR fisken i bitar .

2)  STRIMLA  purjon fint .

3)  BLANDA purjo, ris, vatten 

och  kryddor i en kastrull .

4)  LÄGG fisken ovanpå .

Sätt på ett lock och sjud ca 20 - 25 min.

5)  STRÖ över rikligt med persilja vid 

serveringen .

6)  GARNERA med citronklyftor .


SMAKLIG MÅLTID !