tisdag 28 mars 2023

MORGONDAGENS FRUKOST , SMÖRGÅS MED GRÖNT & JUICE , 1 PORTION .

 


                        HEJSAN !


Ibland  finns det ingen lust att äta gröt eller flingor 

då får det bli en macka  och  svart kaffe ,


BRED 1 skiva fiberrikt bröd med lättmargarin .

LÄGG  på 2 skivor rökt skinka och 1 skivad tomat .

BRED  1 skiva  fiber knäckebröd  med leverpastej

och lägg på skivad gurka .

SERVERA med 1 glas apelsinjuice  + 1 kopp 

te eller kaffe .

(istället för skinka , kan DU ta ett kokt ägg)

HOPPAS DET SMAKAR 

måndag 27 mars 2023

MORGONDAGENS FRUKOST ; YOGHURT MED FLINGOR & FRUKT , 1 PORTION .

 


                          HEJSAN !

mm...!


SERVERA ,

1 1/2  fiberrika  frukostflingor med

2 dl  naturell  lättyoghurt  och

1 äpple - grovrivet

STRÖ  över 1 tsk malen kanel .

+ kaffe eller te .

HOPPAS DET SMAKAR !

Frukostflingor - gärna  RÅGKUDDAR .

MORGONDAGENS FRUKOST , GRÖT MED BÄR & MANDEL 1 PORTION .

 


                 HEJSAN !

KOKA  gröt  av : 

 1 dl  fiberhavregryn

2 dl vatten  + 1/2 dl  att späda med 

1/2  kryddmått salt

KOKA 3 min, späd med mer vatten om den blir för tjock .

RÖR om då och då .

SERVERA  med  2 dl mjölk

5 hackade sötmandlar

och 2 msk hallon eller blåbär .

+ kaffe eller te,

HOPPAS DET SMAKAR !

söndag 26 mars 2023

MIN, ÖRTKRYDDADE FLÄSKFILE' MED BASILIKAKRÄM, 4 PORT. (middag , lunchlåda) )

 


                              HEJSAN !

Med  ljuvlig  basilikakräm  och  fin bakpotatis

i skivor blir det här en riktig  bjud - rätt .

Dessutom  är  den  behändig att tillaga .

mm..!  


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g fläskfile'

2 msk flytande smör /margarin

1 dl hackade örter, t ex basilika, 

persilja, timjan

4 bakpotatisar

BASILIKAKRÄM :

1 dl basilikablad

1 dl matlagningsgrädde 15 %

100 g naturell färskost 15 %

1 msk olivolja

salt , peppar

SERVERING :

rucolasallad

UGN :  225 grader + 175 grader


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR  potatisarna i 1 cm tjocka skivor .

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper  

och ringla över 1 msk smör/ margarin .

Baka mitt i ugnen i 225 grader ca 30 minuter.

2)  RULLA fläsk - filen i örtblandningen .

Hetta upp resten av smöret / margarinet i en

stekpanna och bryn filen runt om .

Lägg den i en ugnssäker form .

Sänk ugnsvärmen till 175 grader och låt 

file'n steka klart tillsammans med potatisen 

ca 15 minuter .

BASILIKAKRÄM :

MIXA basilika, grädde, färskost och olja till

en slät kräm .

Smaka av med salt och peppar .

SMAKLIG MÅLTID 

och LYCKA TILL !


fredag 24 mars 2023

SYRLIGT MED CITRON , CITRON & MANDELKAKA . Ca 12 bitar . PÅSKKAKA .

 


                        HEJSAN !


BAKA en klassisk sockerkaka, och ge den en

frisk smak av citron och sötmandel .

mm..!

RINGLAD GLASYR;  

blir fint på en enkel sockerkaka .

HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg

2 dl strösocker

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

3 dl vetemjöl - BERTE QVARN 

100 g smör, smält

1 citron, rivet skal+ 1 msk saft

1/2 dl mjölk

1/2 dl sötmandel, finhackad 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 180 grader .

Vispa ägg och strösocker pösigt 

i en bunke .

2)  BLANDA bakpulver, vaniljsocker, 

salt och vetemjöl - BERTE QVARN .

Vänd ner det i äggsmeten ihop med 

smör, citron, mjölk och sötmandel .

Blanda snabbt ihop allt .

3)  HÄLL smeten i en smord och bröad 

sockerkaksform , ca 1 1/2 liter .

4)  GRÄDDA kakan längst ner i ugnen 

i 35 - 40 minuter .

Känn efter med en provsticka om kakan 

är klar .

Låt kakan svalna i formen innan DU 

stjälper upp den på en tallrik .


5)  GLASYR :
BLANDA  florsocker och citronsaft,

lite i taget ,  till en lagom tjock glasyr.

Ringla den över kakan och strö över

finhackad sötmandel .

LYCKA TILL och TREVLIG PÅSK ! 




torsdag 23 mars 2023

MIN SNABBA MUSLI -LIMPA MED LINGONSYLT . 1 BRÖD .

 

                      HEJSAN !

MUSLI i brödet gör det extra fiberrikt 

och gott .

Välj den sort Du gillar bäst .

Lättbakad limpa !


HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vetemjöl

3 dl musli

2 tsk bikarbonat

1 1/2 tsk salt

5 dl filmjölk

1 dl lingonsylt 

SÅ HÄR GÖR DU :


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 180 grader .

Blanda ihop de torra ingredienserna

i en bunke .

2)  TILLSÄTT filmjölken och blanda 

ordentligt .

Rör till sist i lingonsylten försiktigt .

3)  HÄLL smeten i en limpform , ca 

1 1/2 liter , klädd med bakplåtspapper .

4)  GRÄDDA limpan längst ner i ugnen 

ca 1 timme .

Låt limpan svalna i formen .


LYCKA TILL 

och 

GLAD PÅSK !


MIN JÄTTEGODA PÅSKKAKA MED MANDEL ,

 


                   HEJSAN  !

Tänkte  att  jag  skulle  vara  ute  i  tid 

så NI  hinner  baka  den  till  PÅSK ! 

mm...!  himla  god med lättvispad  

grädde  eller  vaniljglass .


HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/ margarin

2 dl strösocker

2 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 msk mjölk

1 kryddmått bittermandelarom

1 burk aprikoser (410 g )

50 g mandelspån 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT  UGNEN PÅ 175 GRADER .

2)  SMÄLT  matfettet i en kastrull .

3)  VISPA matfett och socker .

Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan 

varje ägg .

4)  TILLSÄTT mjölet blandat med bak-

pulver , mjölk och bittermandelarom och

rör till en jämn smet .

5)  HÄLL smeten i en smord form med

löstagbar kant , ca 24 cm i diameter .

6)  LÅT APRIKOSERNA  rinna av .

Lägg dem  med den kupade sidan uppåt

i formen .

Strö över mandeln .

7)  GRÄDDA  kakan i nedre delen av ugnen

i ca 30 minuter .

Låt kakan svalna innan den lossas från formen .

8) SERVERA kakan ljummen eller kall, gärna 

med en klick lättvispad grädde,eller vaniljglass .

LYCKA TILL !

och 

GLAD PÅSK !