tisdag 4 april 2023

TIPS !

 


   TIPS !


 HÅLLER SIG PÅ PLATS !

Med några små klickar sirap på tårtfatet 

håller sig tårtan på plats när DU skär

upp den i bitar .


TACK !   Maud .



söndag 2 april 2023

FISK MED MANDELTÄCKE , 4 PORT . MIDDAG ,

 

                      HEJSAN  !

FINA  FISKEN SERVERAR JAG GÄRNA UNDER 

ETT GYLLENE BRÖD - OCH MANDELTÄCKE .

DET BLIR BÅDE GOTT OCH VACKERT !


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g djupfryst sej -file'  eller

annan vit fisk 

salt , peppar

2 skivor vitt formbröd 

50 g riven ost

2 äggulor

25 g flagad mandel 

SERVERING :

potatismos 

gröna ärter 

UGN :  225 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HALV -TINA fiskblocket  och  skär

 det i 2 cm tjocka skivor .

Lägg skivorna tätt intill varandra på ett

smort ugnssäkert fat .

Salta och peppra .

2)  KANTSKÄR  brödet och smula det .

Rör i ost och äggulor med en gaffel .

Fördela massan över fisken .

Strö över mandel .

Stek mitt i ugnen tills fiskköttet är 

vitt och fast , ca 20 minuter .

mm...!  Så himla gott !

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

lördag 1 april 2023

BIRGITS , GODA LAMMFÄRSBIFFAR ; 4 PORT,

 


                    HEJSAN !

EN förkänsla av vår och sommartid  är dessa spett !

BIRGIT ,  min goda  vän , brukade  göra  dessa  mm....!

goda lammfärsbiffar  på spett .


DEN  fräscha potatissalladen med både yoghurt och citron

passar perfekt till spettens spännande kryddning .


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g lammfärs

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

1 ägg

1 dl matlagningsgrädde 15%

1 skiva vitt formbröd

1 kryddmått spiskummin

2 tsk koriander

1 tsk salt

2 kryddmått svartpeppar

2 msk flytande smör/ margarin


POTATISSALLAD :

500 g kokt potatis

10 cm grön gurka

1 -2 dl naturell yoghurt 3 %

2 tsk citronsaft 

1 msk olivolja

10 hackade myntablad

pressad vitlök

salt och peppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SKALA och finhacka löken .

Lägg hacket i en skål .

Pressa i vitlök.

Blanda ner ägg och grädde .

Kantskär brödet och riv inkråmet .

Blanda ner det och kryddorna i skålen.

Låt svälla i 10 minuter .

Tillsätt färsen och arbeta samman till

 smidig massa .

 2)  FORMA järpar och lägg dem på 

en vattensköljd skärbräda .

Hetta upp smöret i en stekpanna och 

stek järparna .

Stick i små grillspett av trä inför 

serveringen .

3)  POTATISSALLAD :

TÄRNA potatis och gurka .

Blanda samman med de övriga 

ingredienserna och smaka av med 

salt och peppar .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




torsdag 30 mars 2023

ENKEL MIDDAG , FÄRSBIFFAR MED RIVEN RÖDBETA och PASTA . 4 PORT,

 

                      HEJSAN  !


IDAG BLIR DET ENKEL MIDDAG !

Kan vara käckt när DU kommer hem

från arbetet .


HÄR ÄR RECEPTET :

SKALA och riv  1 rödbeta  och 1 gul lök ,

blanda samman med 400 g färs.

KRYDDA  med salt, peppar och (1 msk kapris .)

STEK biffarna i lite smör . KOKA pastan .

SERVERA  med  hackad tomat och gurka + blad.


SMAKLIG MÅLTID !


BLOMKÅLSSOPPA MED SKINKA , 1 PORTION .(är NI fler än en person -dubbla ! )

 


                         HEJSAN !


IDAG ÄR DET SOPPA -DAG !  

Varje torsdag äter vi någon form

av soppa .

( detta är en lättgjord soppa som tål att transporteras i termos

eller värmas om DU brukar ta med lunch till jobbet )

HÄR ÄR RECEPTET :

150 g  blomkålsbuketter 

1/2 liten skivad gul lök

2 1/2 dl vatten

1 tsk bordsmargarin eller smör

1 tsk vetemjöl

1/2 grönsaksbuljongtärning

30 g strimlad kokt eller rökt skinka

hackad persilja 


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG blomkål och lök i en kastrull .

TILLSÄTT vattnet och låt grönsaker

koka på svag värme under lock tills 

de känns mjuka, 8 - 10 minuter.

FINFÖRDELA grönsakerna i mat -

beredare eller genom att vispa kraftigt

med t ex elvisp .

OM matberedare används, tillsätt smör/

margarin , mjöl och buljongtärning

samtidigt som grönsakerna finfördelas.

SMÄLT annars smör/margarinet i en 

kastrull och rör ner mjölet .

SPÄD med grönsakspure'n och tillsätt

buljongtärningen .

LÅT soppan koka på svag värme 3-5 min.

RÖR ner strimlad skinka och strö över 

persiljan strax innan soppan ska serveras

SERVERA med ett gott bröd .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


HÅKANS , RUNDA HÅLKAKOR - BRÖD , BOHUS - KAKOR 8 ST .

 

           

                     HEJSAN  !


Det här är brödkakor med  runt  hål i mitten ,

så himla goda !


HÄR ÄR RECEPTET :

75 g jäst

100 g smör / margarin

7 1/2 dl mjölk

1/2 dl mörk sirap

1 ägg

1 msk salt

1 msk fin stött kummin

ca 1 050 g matbrödsmjöl

av  fyra sädesslag 

Till pensling :

varmt vatten .


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen ,  Smält smöret och häll på mjölken .

Värm till 37 grader (fingervarmt) .

Lös upp jästen i degspadet  .

RÖR ner sirap, ägg, salt och kummin.

Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig .

Låt jäsa , ca 1 timme.

ARBETA degen väl på bakbordet .

Dela den i 8 delar  och kavla ut till runda kakor .

Lägg på plåtar , med bakplåtspapper .

Ta ut ett hål i mitten på varje kaka , med en "äpple pip"

Nagga  och låt jäsa , ca 30 minuter .

GRÄDDA i 250 grader , ca 10 minuter.

Pensla med varmt vatten .


LYCKA TILL !


tisdag 28 mars 2023

MORGONDAGENS FRUKOST , SMÖRGÅS MED GRÖNT & JUICE , 1 PORTION .

 


                        HEJSAN !


Ibland  finns det ingen lust att äta gröt eller flingor 

då får det bli en macka  och  svart kaffe ,


BRED 1 skiva fiberrikt bröd med lättmargarin .

LÄGG  på 2 skivor rökt skinka och 1 skivad tomat .

BRED  1 skiva  fiber knäckebröd  med leverpastej

och lägg på skivad gurka .

SERVERA med 1 glas apelsinjuice  + 1 kopp 

te eller kaffe .

(istället för skinka , kan DU ta ett kokt ägg)

HOPPAS DET SMAKAR