tisdag 15 augusti 2023

MIN GODA KYCKLINGGRYTA , 4 PERSONER , (middag / matlåda) (4 timmar marinad)

 

                  HEJSAN  !


FÖRSTA GÅNGEN VI ÅT DEN HÄR  KYCKLINGEN HEMMA  

VAR DET ROLIGT ATT VARA KOCKA  ... MUMS !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 kyckling  eller  4  kycklingbröst

2 gröna paprikor

MARINAD :
1 dl soja

2 msk brun farin

2 tsk ingefära

2 finhackade lökar - gula

1/2 citron skuren i småbitar

2 finhackade vitlöksklyftor

2 dl köttbuljong

1 dl sherry 


SÅ HÄR GÖR DU :


1) TA AV skinnet  och dela kycklingen i småbitar .

Försök att file'a den så att de mesta av benen

 kommer bort .

2)  RÖR ihop marinaden i en bunke och lägg 

kycklingköttet att dra minst 4 timmar och gärna

ett dygn .

Rör om lite då och då .

3)  BRYN sedan kycklingen lätt i en aning olja

i en gryta eller stor traktörpanna / stekpanna .

Späd med marinaden men ta inte med hacket .

Låt småsjuda under lock cirka 30 minuter .

4)  SKÄR paprikorna i strimlor och låt puttra med 

de sista 10 minuterna  .

Gott med ris till  !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !





ÄPPELMARÄNG, 1 PERSON .

 


                          HEJSAN  !


DETTA ÄR EN NÄSTAN BORTGLÖMD EFTERRÄTT .

SMAKAR  SOM  EN  DRÖM  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 stort äpple  eller  2 små 

3 delar vatten 

1 del strösocker

1 äggvita 

2 msk  drygt , socker


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA  en  lag  på  vatten  och  socker - så mycket 

 att  det  beräknas  täcka  äppelklyftorna i kastrullen .

2)  SKALA  äpplet och skär det i fyra stora klyftor .

Ta bort det innersta av kärnhuset .

3)  LÄGG  klyftorna i den kokande lagen .

Låt sjuda tills äpplet är halvmjukt .

Ta upp det ur lagen omedelbart och lägg på ugnssäkert 

fat .

4)  VISPA äggvitan till hårt skum .

Vispa så ner sockret lite i taget .

5)  BRED  marängsmeten över äppelklyftorna och 

grädda i 150 grader ugn 10 - 15  minuter 

-  marängen ska bli guldfärgad .


PASSA PÅ NÄR DET ÄR SÄSONG 

och festa på alla fina färska bär som jordgubbar

med mjölk,  blåbär med mjölk , eller hallon med mjölk

och så lite socker ovanpå !


LYCKA TILL !

söndag 13 augusti 2023

MIN GRILLADE APELSINKYCKLING , 4 PERSONER . (lunch/ middag)

 


                        HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :


DET HÄR BEHÖVS :

1 kg kycklingben(drumsticks) 

 MARINAD :
saft av 1 apelsin

1 msk soja

1 msk vitvinsvinäger

2 msk matolja

1 msk riven färsk ingefära

1 tsk malen koriander

1 kryddmått malen nejlika

1 tsk salt

POTATIS  PÅ  SPETT :

ca 800 g stora  potatisar

matolja

salt

KORIANDERMAJONNÄS :

lättmajonnäs

hackad paprika

hackad färsk koriander


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR samman alla ingredienserna till marinaden .

Lägg ner kycklingbenen i marinaden och marinera 

dem i ca 2 timmar .

Vänd dem några gånger under tiden .

2)  BORSTA  potatisarna och skölj dem väl .

Skär dem i klyftor .

Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 2 - 3 minuter.

3)  TRÄ upp potatisklyftorna på blötlagda träspett.

Pensla dem med matolja .

4)  LÄGG  kycklingbenen på grillgaller och grilla

dem ganska högt upp ca 25 minuter , vänd dem 

ett par gånger under tiden och grilla tills de är 

genomgrillade .

5)  LÄGG  potatisspetten på grillgaller och grilla

dem ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk .

Vänd dem då och då .

Strö salt över potatisen .

6)  KRYDDA  lättmajonnäsen med lite hackad 

paprika och hackad färsk koriander.


SERVERA kycklingbenen tillsammans med

potatis, majonnäs, grönsaker och vitlöksbröd .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

NYBAKAT - BAGUETTER MED BASILIKA OCH TOMAT , 4 - 5 ST .

 


                     HEJSAN  !


Å ,  DE HÄR VAR RIKTIGT GODA !

VARSÅGODA  NI  OCKSÅ !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

50 g jäst

5  dl  ljummet  vatten

2  kryddmått  salt

ca  1  dl  marinerade  soltorkade 

 tomater

2  msk av  marinaden 

1  dl  hackad  färsk  basilika

ca  12 - 13 dl vetemjöl

1  msk  olivolja

1  tsk  flingsalt 

UGN : 200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR  ut  jästen i lite av vattnet .

Häll på  resten .

Tillsätt salt .

Hacka tomaterna och tillsätt dessa ,

marinaden och basilikan .

Rör ner vetemjölet och arbeta degen 

ordentligt !

Låt den jäsa ca 45 minuter .

2)  TA upp degen på bakbordet och

arbeta den ytterligare en kort stund .

Forma till 4 -5 vridna baguetter.

Låt dem jäsa  30 minuter på plåt .

Pensla med olivolja och strö över

flingsalt .

3)  GRÄDDA  bröden ca 25 minuter .


Gott till frukost eller att bjuda på !

mm..så goda !


LYCKA TILL !




MAKARONILÅDA , MED RÖKT SKINKA OCH BLADSPENAT , 4 PERS . (måndags- middag) .

 


                     HEJSAN  !


Idag blev jag så sugen på Makaronilåda , det var så längesen .

 Men då upptäckte jag att det fans rester i kylen , då blev det 

till att ta det till dagens middag  .

Stekta köttbullar, potatis, också stekta, kokt broccoli ,

ugnsbakad fläskfile .


HÄR ÄR MÅNDAGENS RECEPT :

KOKA ca 4 dl  makaroner .

SKÄR  150 g rökt skinka i tärningar.

HACKA  1 gul lök  och  och 75 g färsk spenat .

BLANDA  makaroner, skinka,  lök,  och  spenat 

i en smord  form .

VISPA  samman  3  ägg  och  4 dl  mjölk , 

smaksätt  med 1 tsk  oregano,  salt, och 

peppar .

HÄLL  äggröran  i  formen .

GRÄDDA  i  200  grader ca  30  minuter .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



lördag 12 augusti 2023

MIN KRISPIGA POTATISGRATÄNG . 2 PERS . (vegetarisk)

 

                     HEJSAN  !


SÅ HIMLA GO !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

1 msk olivolja

400 g  potatis

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

2 msk olivolja

2 msk sesamfrön


SÅ HÄR GÖR DU :
OLJA  en  ugnsfast  form  väl .

SKALA och skiva  potatisen  mycket tunt .

LÄGG  den  som  " tegeltak " på  formens  botten .

SALTA  och  peppra .

FORTSÄTT  med  ett  nytt  lager  potatis . 

PENSLA  det översta  lagret potatisskivor med olja .

MAL sesamfrön  strö  dem  över .

GRATINERA  i 200 grader i 35 minuter .

( såklart kan Du ha vad Du vill till gratängen , )                )


HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !

PUDDING PÅ FARMORS VIS . 3 PERS. (vegetarisk pudding)

 

                      HEJSAN  !


GAMMALDAGS  MAT !

Jag  kände  mig  som  min  farmor  

när  jag  gjorde  det  här  receptet .

Med  en  sallad  till   har  man  en 

hel  måltid .


HÄR ÄR RECEPTET :
3/4  dl basmatiris

1 1/2  dl  vatten

2  lagerblad

6  sviskon

1  dl pumpafrön

1  medelstor potatis

1  stor  morot

1  dl grädde

1/2  dl  smör

 1 tsk  salt

1/2  tsk  kryddpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ  och  koka  riset  med  lagerbladen .

KOKA   sviskonen - svarta torkade plommon .

MIXA  pumpafrön .

SKALA  och  riv  potatis och  morot .

BLANDA  ner  alla  ingredienser  i  en  skål .

BRED  ut  hälften  av  smeten  i  en  ugnsform.

FÖRDELA  sviskonen  ovanpå,  smeta ut resten 

av  färsen  och  platta  till  den .

GRÄDDA  puddingen  i  200  grader  i  ca  30  min.

SERVERA  puddingen  med  sallad  och  kokta  grönsaker .


HOPPAS ATT DEN SMAKAR .

JÄTTEGOD  VEGETARISK  PUDDING .

LYCKA TILL !