måndag 21 augusti 2023

RÖRA- IHOP - IN - I - UGNEN - BRÖD . 2 LIMPOR , mm..!

 


                          HEJSAN !


ETT SNABBARE BRÖD ÄN DETTA 

ÄR NOG SVÅRT ATT HITTA !

FILMJÖLKSLIMPOR  UTAN JÄST 

OCH JÄSNING .


SAFTIGT FILMJÖLKSBRÖD 

smaksatt med lingonsylt och 

grovrivna morötter .


HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl

2 dl havregryn

2 dl grahamsmjöl

1 msk bikarbonat

1 tsk salt

5 dl filmjölk

1 dl lingonsylt 

1/4 - 1/2  dl ljus sirap

1 normalstor morot-  grovriven 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT UGNEN PÅ 180 GRADER, 

2 )  RÖR  ihop de torra ingredienserna 

och blanda dem väl i en bunke .

3)  TILLSÄTT  filmjölk, lingonsylt och

riven morot .

4)  RÖR ihop alltsammans och häll upp 

smeten i två smorda , avlånga brödformar

1 1/2 liter .

5)  GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen

i ca 1 timma .

Låt svalna på galler .


Himla Gott måste jag säga !


LYCKA TILL !

söndag 20 augusti 2023

FARMOR ANNAS , - GODA HÖST ELLER VINTERGRYTA MED FRUKT , 6 PERSONER .

 

                 HEJSAN  !


DET är så fint att jag fick Farmors gamla recept .

Dels av Farmor , när hon levde, "det kan du ha nytta av en gång i tiden "

sa Farmor. Och det har jag verkligen ,  så nu fann jag detta recept  bland

många andra .

VARSÅGODA !



HÄR ÄR RECEPTET :

800 - 900 g mager fläskkarre'

salt och svartpeppar

( 2 tsk oregano, som jag har lagt till )

olja till stekning

2 - 3 rödlökar

2 purjolökar

3 - 4 morötter

4 fasta matäpplen 

3 fasta päron 

2 tsk koriander

malen 

ett par kvistar färsk rosmarin

2 1/ 2 dl rödvin

1 dl flytande honung

3/4  dl vinäger

2 msk olja


GLAZE :

5 msk flytande honung

1/2 dl vinäger


SÅ HÄR  GÖR  DU :


1)  SÄTT UGNEN PÅ 200 - 225 grader .

DELA köttskivorna i ganska stora bitar ,  klappa in dem 

med (oregano) och salta och peppra .

Bryn köttet hastigt i lite olja i en het panna och lägg åt sidan.

2)  SKALA löken och skär i klyftor .

Skiva purjolök och morötter .

Halvera , kärna ur och skär äpplena i klyftor , liksom päronen

i mindre bitar .

Fräs lök, purjolök, morötter i olja i en stor gryta 5 minuter .

3)  VARVA kött och grönsaker i en ugnsfast gryta med salt,

peppar, (oregano) , koriander och rosmarin mellan varven .

Värm rödvinet i en kastrull med honung, vinäger och olja

och häll över kött och grönsaker .

Täck med lock eller folie och ställ in i nedre delen av ugnen

och stek ca 30 minuter .

4)  FRÄS under tiden äpple - och päronbitar i olja och blanda

dem i grytan med kött och grönsaker .

Häll på lite vatten , täck igen med lock och stek ytterligare

ca 30 minuter .

5)  VID SERVERINGEN , rör man ut honung och vinäger

och droppar på ytan som en  sötsur glasyr .

Servera gärna med kokt potatis och kokt blomkål .

Eller som nyare variant, kokt bulgur eller mathavre 

SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !



fredag 18 augusti 2023

OMELETT MED SALAMI OCH OST . 1 PORT .(lunch) . mm...!

 


HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 ägg

1 msk  vatten 

salt och peppar

1 msk smör

1/2 dl riven ost

4 skivor salami

1 - 2 salladsblad


SÅ HÄR GÖR DU :

1) RÖR ihop ägg med vatten, salt och peppar .

Hetta upp en stekpanna med smör och häll i 

äggsmeten .

2)  LÅT omeletten stelna och strö över osten .

Vik omeletten två gånger och fyll omeletten

med salamiskivor .

3)  DEKORERA med salladsblad och servera

direkt .

SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !


MIN , UNDERBART GODA , AVOKADOSALLAD MED MANGO OCH KRÄFTSTJÄRTAR , 4 PORT.(lunch)

 

                     HEJSAN !


SMAKA PÅ DEN HÄR DÅ !  mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

4 stora Romansalladsblad 

4 stora avokado

1 färsk mango

1 kruka färsk mynta

1 lime

1 msk olivolja

salt och svartpeppar

300 g kräftstjärtar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR  salladen och lägg i en skål .

Dela avokado och mango på hälften 

och kärna ur dem .

2)  SKÄR bort skalet på frukterna och 

dela dem i skivor .

Blanda med  salladen. Hacka myntan 

och riv limeskalet fint .

3)  BLANDA ner salladen och häll på

olja och limesaft .

Strö på salt och peppar .

4)  BLANDA ner kräftstjärtar och servera .


HOPPAS DET SMAKAR !

LYCKA TILL !

MIN GODA LUNCH , FETASALLAD MED GRÖN SPARRIS OCH SOJABÖNOR , 4 PORT .

  

                     HEJSAN  !


mm... SÅ HIMLA  GOTT !   NJUTER AV VARJE TUGGA !


HÄR ÄR RECEPTET  :

2 knippen grön sparris

2 dl frysta sojabönor

10 g blandad sallad

250 g fetaost 

1/2 rödlök

50 g pistagenötter

Clementin

Olivolja & balsamvinäger


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA upp vatten i en kastrull med lite salt .

Lägg i sparrisen och låt koka i ca 5 minuter eller

tills den är färdig , känn med en gaffel .

Skölj sojabönorna i ett durkslag med kallt vatten 

för att snabb tina dem .

2)  FÖRDELA sallad i fyra djupa tallrikar och lägg 

på sparris och sojabönor .

Skär fetaosten i mindre bitar och fördela på salladen .

Finhacka rödlök och strö över salladen .

Grovhacka paranötter och pistagenötter och toppa

salladen med paranötter och pistagenötter .

Skär klementinen i skivor och dekorera med .

3)  SERVERA salladen med en god olivolja och

en fin balsamvinäger .


SÅ HIMLA GOTT !  SMAKLIG MÅLTID !

MIN HELSTEKTA FLÄSKKARRE' MED RUCOLABULGUR, 4 PORT . (middag / lunchlåda )

 


                  HEJSAN  !

mm... himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
700 - 800 g  benfri  karre'

salt och svartpeppar

1 msk olivolja

1 msk torkade blandade örter

1 msk ketjap manis

1 vitlöksklyfta

RUCOLA - BULGUR

2 dl bulgur

70 g rucolasallad

50 g parmesanost

1/2 citron 

2 msk olivolja

salt och peppar

250 g cocktailtomater

TILLBEHÖR :
70 g rucolasallad och citronskivor


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

Lägg  kotletten på en ugnsfast plåt 

och salta och peppra .

2)  BLANDA olivolja, blandade örter

och ketjap manis.

Skala och finhacka vitlöksklyftan och

blanda ner .

Gnid in örtblandningen i köttet och 

ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 40 min.

3)  KOKA bulgur enligt anvisning på

förpackningen .

Mixa rucola med parmesanosten och vänd 

ner i bulgurn .

Riv skalet från citronen och pressa i saften.

4)  TILLSÄTT olivolja och smaka av med

salt och peppar.

Skölj och dela cocktailtomaterna och vänd 

ner dem i salladen .

5)  SERVERA  fläskkarren i skivor, tillsammans

med ruccolasallad och dekorera med en citronskiva.


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

torsdag 17 augusti 2023

BARNENS FRUKTSALLAD , 200 -300 g per/ person .

 

                    HEJSAN !


FRUKTSALLAD ,  GJORD PÅ OLIKA SORTERS FRUKTER

ÄR EN FEST .

VARIERA  och blanda äpplen, päron, melon, kiwi, bananer

carambole och...

BERÄKNA  200 - 300 g  /per person.

(Det  klassiska  till  fruktsallad är att lägga den i sockerlag .)

ÄNNU  godare och nyttigare  är att ta en  eller två  pressade

apelsiner .


SÅ HÄR GÖR DU :

SOCKERLAG :

1 del socker

2 delar vatten .

KOKA till en simmig lag .  Kyl den .

BÖRJA alltid tillagningen av fruktsalladen 

med att förbereda lag  och  pressad apelsin

så att Du snabbt kan hälla det över äpplen, 

päron och bananer som annars mörknar 

och ser tråkiga ut .


Du kan också ta hälften av sockerlagen och blanda 

med hälften av apelsinlagen .

LYCKA TILL !