torsdag 19 oktober 2023

KRONANS MUFFINS . FARMORS EXTRA GODA ; 10 - 12 STYCKEN .

 


                           HEJSAN ! 


I välkända Kronans Kaka, har man kokt potatis i smeten .

Det är det också i dessa muffins, som inte bara är saftiga 

som Kronans Kaka, utan också luftiga .

Det behövs inte mycket mandel - ändå är mandelsmaken fin . 

 Alltså inte alltför dyra kakor .  

Extra festliga blir de med lite smält  blockchoklad  och  mandelspån över .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 kokta kalla medelstora potatisar

50 g sötmandel

75 g mjukt smör eller margarin

1 1/2 dl strösocker

2 ägg

rivet skal av 1/2 citron

3/4 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  RIV potatisen på rivjärn, mal mandeln

( den  behöver inte skållas) .

2)  RÖR matfett och socker  poröst, tillsätt 

äggen ett i sänder och rör kraftigt .

3)  RÖR varsamt ner potatis , mandel, 

citronskal och mjölet blandat med bakpulvret.

4)  FYLL  mycket väl smorda muffinsformar 

till ca hälften och GRÄDDA muffinsen i 200 grader

tills de känns torra ,  ca 15 minuter .

10 - 12 stycken .

Har DU smält choklad , så ta bara -  1/2 -1 tesked choklad 

per muffins , och några spån över .

LYCKA TILL !



FARMOR ANNAS, ÄPPELGÖMMA .

 

                         HEJSAN !

DET ligger äppeltärningar både som fyllning inne i den här kakan 

och som ett täcke ovanpå .

Därför är också kakan extra saftig .

Äppelsmaken bryts fint av rivet citronskal i själva kaksmeten .


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör eller margarin

1 1/2 dl strösocker

2 ägg

rivet skal av 1 citron

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

FYLLNING :

4 äpplen

ATT STRÖ ÖVER ;

hackad mandel

pärlsocker


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  RÖR matfett och socker poröst .

2)  TILLSÄTT äggen ett i sänder 

under kraftig vispning och citronskalet.

3)  BLANDA mjöl och bakpulver och 

rör ner det till sist .

4)  SKALA och skär äpplena i tärningar .

5)  BRED ca hälften av smeten i en smord 

och bröad rund form med löstagbar kant .

Lägg drygt hälften av äppeltärningarna 

ovanpå degen .

6)  TÄCK med resten av degen och lägg 

återstoden av äpplena över .

Strö på hackad mandel och pärlsocker .

7)  GRÄDDA  i 175 grader tills kakan känns

torr,  ca  40 minuter .


mm...!  Himla god kaka !

LYCKA TILL !



måndag 16 oktober 2023

FISKGRATÄNG MED PEPPARROTS - KESO , 4 PORTIONER . MIDDAG . 20 MIN i UGN .

 


                        HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :

800 g fryst torskrygg 

1 liten grön squash 

2 små morötter

1 äpple 

1 tsk olivolja

salt

svartpeppar

1 liten burk naturell

keso 250 g

100 g yoghurt färskost

1 msk riven pepparrot

1 msk hackad gräslök


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  TINA fisken .  Sätt ugnen på 200 grader .

2)  SKÄR  squash i slantar .

Skala och skär morötter i slantar .

Skär äpplet i tunna skivor .

Lägg squash , morötter och äpple i en 

ugnsform .

Häll på olja och strö på salt och peppar .

3)  FÖRDELA  torskfile'erna  på grönsakerna .

Blanda ihop keso, färskost och pepparrot .

Smaka av med salt och peppar .

4)  FÖRDELA över fisken och strö på gräslök.

5)  SÄTT  in  i ugnen i ca 20 minuter .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !






MIN UGNSBAKADE LAX I PAKET , TILL 1 PERSON .

 


                HEJSAN  !


Förr  om åren när jag arbetade på Sahlgrenska Sjukhuset ,

hade jag lite då och då denna supergoda rätt, med mig till

min lunch . ;    mm... ! Himla gott  !


HÄR ÄR RECEPTET :
1 portion,

150 g laxfile'

salt

vitpeppar

3 gröna sparrisar

1 morot

6 suggarsnaps

1 tsk pressad citron

2 skivor citron

1 msk grön pesto

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

Strö på salt och peppar  på laxen .

2)  DELA  sparrisen .  

Skala och skiva moroten i stavar .

Vik ett bakplåtspapper  dubbelt och

lägg alla grönsaker i mitten .

Strö på salt och peppar och pressa lite

citron över .

Lägg på laxen och citronskivor .

3)  STÄNG  paketet och sätt in i ugnen 

i cirka  20 minuter .

4)  KLICKA  på pesto och servera i paketet .


SMAKLIG MÅLTID , LYCKA TILL ! 


lördag 14 oktober 2023

SMARRIGA PROTEINPANNKAKOR , 2 PERSONER . FRUKOST .

   


                HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 banan 

2 ägg

2 äggvitor

1 1/2 dl havregryn

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

Kanel

Kardemumma 

Lönnsirap 


SÅ HÄR GÖR DU :

MOSA  bananen  med  en  gaffel  och 

blanda  i  övriga  ingredienser,  ta kanel

och kardemumma  efter  tycke  och  smak.

BLANDA  till en  jämn  smet  med  en  stav-

mixer .

STEK  båda  sidor  gyllenbruna i  smör  och 

servera  med  bär och lönnsirap .

HOPPAS ATT DET SMAKAR -  LYCKA TILL !


fredag 13 oktober 2023

MIN GODA BLÅBÄRSPAJ MED VANILJGRÄDDE , 4 PORT .

 


                  HEJSAN  !

EN  dag  i  Augusti  skulle  jag  göra  en  blåbärspaj ,

telefonen  ringde,  - en väninna  skulle fråga  om ett

recept ,- jag  hämtar receptet  och  förklarar .

VI  sa hejdå och slutade samtalet ,och jag fortsatte 

 med  mitt recept .

NÄR pajen var klar stod vetemjölet  kvar på köksbänken  ! !


SMULPAJ  utan  vetemjöl  fungerar  utmärkt -

det  blir  faktiskt  ännu  godare  så  här !

VARSÅGODA ;

HÄR ÄR RECEPTET :

2 - 3  dl blåbär

40 g smör / margarin

1 1/2 dl kokosflingor 

1  dl  mandelmjöl  eller 

malen mixad sötmandel

1 ägg

1 näve valnötter

SERVERING ;
vispad grädde smaksatt med vaniljpulver

obs !  ej vaniljsocker !

UGN  200 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÅT  frysta  bär  tina .

Fördela dem i en ugnssäker  form 

så att de täcker bottnen .

2)  SMÄLT  smöret .

Blanda med kokos och mandelmjöl .

Rör ner  ägget .

Grovhacka och blanda i nötterna .

Klicka ut blandningen ovanpå bären 

så att de täcks .

3)  GRÄDDA  mitt i ugnen tills ytan 

har fått fin färg , ca 15 minuter .

mm...! 

LYCKA TILL !

onsdag 11 oktober 2023

MIN GODA EDAMAMESOPPA OCH TOMATSMÖRGÅS ; 2 PERS. (lunch/matlåda)

 

                       HEJSAN !


SÅ HIMLA  GOTT MED TOMATSMÖRGÅS  TILL DENNA SOPPA !

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 purjolök

1/2 msk smör/margarin till stekning .4 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

250 g frysta gröna sojabönor (edamame)

1 dl vispgrädde

1/4 kruka basilika

salt och svartpeppar 

TOMATSMÖRGÅS ;

100 g små  tomater 

2 skivor levainbröd (100 g)

1/2 rödlök

40 g mozzarellaost

ca 2 tsk kräm di balsamico

basilikablad


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 225 grader .

Skiva purjon och fräs i kastrull tills 

den är mjuk utan att ha fått färg .T

Tillsätt vatten och buljongtärning

och koka upp .

2)  TILLSÄTT  sojabönorna och 

koka i 3 minuter.

Mixa slät med grädde och basilika

(kvistar och blad).

Späd eventuellt med vatten , salta

och peppra .

3)  TOMATSMÖRGÅS :

DELA tomaterna och lägg på bröd-

skivorna.

Strimla rödlöken och strö över, riv 

över osten .

Gratinera i ugn ca 5 minuter, tills 

osten smält .

Ringla över lite kräm di balsamico

och toppa med basilika .


SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !