torsdag 11 april 2024

MINA SNABBA MORGONLIMPOR , 2 STYCKEN .

 


                     HEJSAN  !

Har skrivit in dem förut , men återkommer gärna !


DESSA limpor är ljuvligt mjuka och saftiga ,

de går fort och lätt att göra .

Dessutom ska de ställas in i KALL UGN :


HÄR  ÄR  RECEPTET :
50 g jäst

6 dl ljummet vatten

1 dl mörk sirap

3 msk rapsolja

2 tsk salt

8 dl vetemjöl

8 dl rågsikt 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMULA  jästen i en bunke och lös 

upp den i det fingervarma vattnet .

2,   RÖR  ner sirap, olja och salt .

3,  BLANDA ner bägge mjölsorterna 

spara 1,5 dl av vetemjölet - till utbakning .

och knåda till en smidig deg .

4,  DELA  degen i två bitar och forma dem

till limpor .

Lägg dem bredvid varandra på en plåt med

bakplåtspapper .

Lägg även en bit bakplåtspapper längsmed

limporna .

5,  SÄTT IN BRÖDEN I KALL UGN, 

i mitten och sätt temperaturen på  200  grader.

Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar .

6,  LÅT BRÖDEN  stå  i ugnen i ca 50 minuter .

7,  LÅT bröden vila under bakduk .


JÄTTEGODA , lätta att skära !

ALL LYCKA TILL !



tisdag 9 april 2024

MIN TOMAT & PURJO -TORSK , 4 PORTIONER .

 


                              HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 - 600 g torskfile'

100 g purjolök

1 tsk salt

400 g krossade tomater

1 stor/hel fiskbuljongtärning


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

TAG en ugnssäker form .

VARVA fisken och den finstrimlade 

purjon i denna .

Salta mellan varven .

HÄLL på de krossade tomaterna och 

smula över fiskbuljongen ,

TÄCK med folie och grädda ca 35 min .

SERVERA  med kokt potatis och sallad .


SMAKLIG MÅLTID OCH LYCKA TILL !

MIN GODA , ENKLA FISK PÅ GRÖNSAKSBÄDD , 2 PORTIONER .

 


                       HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :

250 - 300 g koljafile'

200 g  skivade morötter

200 g skivad  purjolök

dill och 200 g tomatklyftor


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225  grader .

KOKA purjo och morötter nästan mjuka i saltat vatten .

HÄLL  allt i en ugnsfast form och lägg fisken ovanpå .

GRÄDDA tills fisken är klar, ca 15 - 20 min .

SERVERA varje portion med 100 g tomat ,  finklippt 

dill som garnering  på fisken 

HA gärna potatismos till .

mm..så gott !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


måndag 8 april 2024

MIN GODA KORVGRYTA MED VITA BÖNOR , 4 PORT.

 

                   HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g gul lök

200 g grön paprika

2 tsk smör

200 g mager falukorv 

300 g kokta vita bönor

2 små äpplen

1 msk tomatpure

1 - 2 tsk curry

1 tsk worcestersås 1

1 tsk osötad senap

1 dl buljong av tärning 


SÅ HÄR GÖR DU  :

SKALA  och hacka löken .

SKÖLJ  kärna ur  och strimla paprikan .

FRÄS  grönsakerna i smöret i en gryta

på svag värme ca 5 min.

SKÄR korven i strimlor .

SKALA  och kärna ur äpplena och skär 

dem i klyftor .

LÄGG  korv, bönor  och äppelklyftor i grytan.

TILLSÄTT tomatpure , curry,  Worcestersås ,

senap och buljong .

LÅT  alltsammans koka upp under omrörning .

LÅT det sedan bli genomvarmt ca 5 minuter .

HA gärna tomater till grytan .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA  TILL !

lördag 6 april 2024

TIPS !

 



                    TIPS !

Vit grundsås med variation   2  port.

1 1/2 dl kall lättmjölk

1 msk vetemjöl

salt, peppar

Vispa ut mjölet i den kalla mjölken 

och värm under vispning  tills såsen tjocknat .


KRYDDA .

CURRYSÅS :  Smaka av såsen med curry efter smak .

DILLSÅS :   Tillsätt finklippt dill efter smak .

PEPPARROT SÅS :  Smaksätt grundsåsen med 2 tsk pepparrot .

TACK !

MIN , GAMMALDAGS - POTATISGRATÄNG , 4 PORT .

 


                          HEJSAN !

Den här potatisgratängen gjorde jag lite då och då

förr om åren !

Men sen har den fallit i glömska , men idag  tog  jag 

upp receptet igen och den är riktigt god kan jag lova !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
12 råa potatisar , ca 1 kg 

1 gul lök , ca 75 g

2 msk smör eller margarin

1 tsk salt

100 g riven ost .

SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SKALA och skär potatisen och löken i tunna skivor .

2,  SMÖRJ en ugnssäker form .

3,  LÄGG  ett lager potatisskivor i botten .

4,  VARVA  lökskivor med potatisen .

Salta mellan varven .

5,  ÖVERSTA lagret bör vara potatis .

Strö över den rivna osten .

6,  TÄCK formen med aluminiumfolie och grädda 

i ugn vid 200 grader ca 20 minuter .

Tag bort foliet och fortsätt gräddningen tills potatisen 

fått färg , ca 30 minuter ,

7,  SERVERA potatisgratängen med korv,  skinka 

eller bacon  och en grönsallad eller tomatsallad .


SMAKLIG MÅLTID OCH LYCKA TILL !


MIN , LAX - OCH RÄKOMELETT , 2 PORT .

 


                      HEJSAN  !


Detta är en ruskigt god omelett , som Ni måste göra !

mm.... !  himla god .


HÄR ÄR RECEPTET :

4 ägg

2 kryddmått salt 

peppar från kvarn

4 msk grädde  eller vatten

1 msk smör eller margarin

FYLLNING :

150 g laxfile

100 g skalade räkor

gräslök


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  VISPA samman ägg, kryddor och grädde eller vatten .

Skär laxbiten i två skinn - och benfria skivor .

2,  HETTA  upp en stekpanna med lite matfett och stek

laxen lätt på båda sidor .   Ta upp laxen .

3,  HÄLL i omelettsmeten .

Lyft med en gaffel i smeten så att den blir jämnt gräddad.

Den ska vara lätt krämig på ytan .

4,  LÄGG de två laxskivorna på var sin omeletthalva och 

strö över räkor och hackad gräslök .

5,  SERVERA genast den öppna omeletten med en sallad +

små tomater .

6, Servera direkt ur pannan .


SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !