söndag 14 april 2024

MAUDS TONFISKSMÖRGÅS, PÅ MITT VIS ! - MELLANMÅL . 2 PORT.

 


                    HEJSAN  ! 

En dag gjorde jag så här ,  till maken och mej ,

och det var inte dumt alls!


HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk majonnäs

1 msk hackad gul eller röd lök

1 tsk hackad kapris 

1/2 tsk var:

osötad senap och citronjuice

150 - 200 g koncentrerad tonfisk

1 äggvita

120 g vitt bröd 

salt


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ GRILLVÄRME .

BLANDA  lök, majonnäs, kapris, senap

och citronjuice i en skål .

DELA tonfisken i mindre bitar och rör 

ner den .

VISPA  äggvitan och lite hårt salt till hårt

skum .

VÄND försiktigt ner äggvitan i tonfisk -

smeten .

FÖRDELA  tonfisksmeten på de 4 bröd -

skivorna .

LÄGG  på en folieklädd plåt och grilla dem 

tills de är " puffiga" .


HOPPAS ATT DET SMAKAR och LYCKA TILL !


   

OLIVBRÖD I FORM , 2 BRÖD ,

 


                       HEJSAN !


PÅ  äldre dagar har jag lärt mig att uppskatta  olivolja .

En liten skvätt olivolja räcker långt . 

Degen ska jäsa över natten .


HÄR ÄR RECEPTET :
1/4 paket jäst 

5 dl vatten

2 tsk salt

600 g vetemjöl  Special

olivolja till formen 

14  KALAMATA - OLIVER 

1 tsk hel rose'- peppar 

1 tsk torkad basilika

flingsalt 


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SMULA  jästen i en bunke och lös den i vattnet .

Rör i salt och sist vetemjöl .  Blanda till en lös deg .

Plasta in bunken och låt degen jäsa över natten i 

rumstemperatur .

2,   SÄTT UGNEN på 200 grader .  Ta fram 2 avlånga 

bakformar , 1 1/2 liter .  Häll 2 - 3 tsk olivolja i varje

bakform .

3,   SKRAPA ut degen i formarna ,  hälften i varje och

kör runt degen så den får olja runt om . Stick ner oliver.

Strö över rose'- peppar ,  basilika och flingsalt .

4,   GRÄDDA brödet mitt i ugnen i 30 minuter .

Låt svalna galler UTAN bakduk .

Brödet är godast nybakat och lite ljummet , men håller

sig saftigt upp till 2 dagar .

Så himla gott !


LYCKA TILL !





torsdag 11 april 2024

MINA SNABBA MORGONLIMPOR , 2 STYCKEN .

 


                     HEJSAN  !

Har skrivit in dem förut , men återkommer gärna !


DESSA limpor är ljuvligt mjuka och saftiga ,

de går fort och lätt att göra .

Dessutom ska de ställas in i KALL UGN :


HÄR  ÄR  RECEPTET :
50 g jäst

6 dl ljummet vatten

1 dl mörk sirap

3 msk rapsolja

2 tsk salt

8 dl vetemjöl

8 dl rågsikt 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMULA  jästen i en bunke och lös 

upp den i det fingervarma vattnet .

2,   RÖR  ner sirap, olja och salt .

3,  BLANDA ner bägge mjölsorterna 

spara 1,5 dl av vetemjölet - till utbakning .

och knåda till en smidig deg .

4,  DELA  degen i två bitar och forma dem

till limpor .

Lägg dem bredvid varandra på en plåt med

bakplåtspapper .

Lägg även en bit bakplåtspapper längsmed

limporna .

5,  SÄTT IN BRÖDEN I KALL UGN, 

i mitten och sätt temperaturen på  200  grader.

Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar .

6,  LÅT BRÖDEN  stå  i ugnen i ca 50 minuter .

7,  LÅT bröden vila under bakduk .


JÄTTEGODA , lätta att skära !

ALL LYCKA TILL !



tisdag 9 april 2024

MIN TOMAT & PURJO -TORSK , 4 PORTIONER .

 


                              HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 - 600 g torskfile'

100 g purjolök

1 tsk salt

400 g krossade tomater

1 stor/hel fiskbuljongtärning


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

TAG en ugnssäker form .

VARVA fisken och den finstrimlade 

purjon i denna .

Salta mellan varven .

HÄLL på de krossade tomaterna och 

smula över fiskbuljongen ,

TÄCK med folie och grädda ca 35 min .

SERVERA  med kokt potatis och sallad .


SMAKLIG MÅLTID OCH LYCKA TILL !

MIN GODA , ENKLA FISK PÅ GRÖNSAKSBÄDD , 2 PORTIONER .

 


                       HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :

250 - 300 g koljafile'

200 g  skivade morötter

200 g skivad  purjolök

dill och 200 g tomatklyftor


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225  grader .

KOKA purjo och morötter nästan mjuka i saltat vatten .

HÄLL  allt i en ugnsfast form och lägg fisken ovanpå .

GRÄDDA tills fisken är klar, ca 15 - 20 min .

SERVERA varje portion med 100 g tomat ,  finklippt 

dill som garnering  på fisken 

HA gärna potatismos till .

mm..så gott !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


måndag 8 april 2024

MIN GODA KORVGRYTA MED VITA BÖNOR , 4 PORT.

 

                   HEJSAN !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g gul lök

200 g grön paprika

2 tsk smör

200 g mager falukorv 

300 g kokta vita bönor

2 små äpplen

1 msk tomatpure

1 - 2 tsk curry

1 tsk worcestersås 1

1 tsk osötad senap

1 dl buljong av tärning 


SÅ HÄR GÖR DU  :

SKALA  och hacka löken .

SKÖLJ  kärna ur  och strimla paprikan .

FRÄS  grönsakerna i smöret i en gryta

på svag värme ca 5 min.

SKÄR korven i strimlor .

SKALA  och kärna ur äpplena och skär 

dem i klyftor .

LÄGG  korv, bönor  och äppelklyftor i grytan.

TILLSÄTT tomatpure , curry,  Worcestersås ,

senap och buljong .

LÅT  alltsammans koka upp under omrörning .

LÅT det sedan bli genomvarmt ca 5 minuter .

HA gärna tomater till grytan .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA  TILL !

lördag 6 april 2024

TIPS !

 



                    TIPS !

Vit grundsås med variation   2  port.

1 1/2 dl kall lättmjölk

1 msk vetemjöl

salt, peppar

Vispa ut mjölet i den kalla mjölken 

och värm under vispning  tills såsen tjocknat .


KRYDDA .

CURRYSÅS :  Smaka av såsen med curry efter smak .

DILLSÅS :   Tillsätt finklippt dill efter smak .

PEPPARROT SÅS :  Smaksätt grundsåsen med 2 tsk pepparrot .

TACK !