söndag 14 april 2024

OLIVBRÖD I FORM , 2 BRÖD ,

 


                       HEJSAN !


PÅ  äldre dagar har jag lärt mig att uppskatta  olivolja .

En liten skvätt olivolja räcker långt . 

Degen ska jäsa över natten .


HÄR ÄR RECEPTET :
1/4 paket jäst 

5 dl vatten

2 tsk salt

600 g vetemjöl  Special

olivolja till formen 

14  KALAMATA - OLIVER 

1 tsk hel rose'- peppar 

1 tsk torkad basilika

flingsalt 


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SMULA  jästen i en bunke och lös den i vattnet .

Rör i salt och sist vetemjöl .  Blanda till en lös deg .

Plasta in bunken och låt degen jäsa över natten i 

rumstemperatur .

2,   SÄTT UGNEN på 200 grader .  Ta fram 2 avlånga 

bakformar , 1 1/2 liter .  Häll 2 - 3 tsk olivolja i varje

bakform .

3,   SKRAPA ut degen i formarna ,  hälften i varje och

kör runt degen så den får olja runt om . Stick ner oliver.

Strö över rose'- peppar ,  basilika och flingsalt .

4,   GRÄDDA brödet mitt i ugnen i 30 minuter .

Låt svalna galler UTAN bakduk .

Brödet är godast nybakat och lite ljummet , men håller

sig saftigt upp till 2 dagar .

Så himla gott !


LYCKA TILL !





Inga kommentarer: