lördag 14 juni 2025

MINA JÄTTEGODA BERGIS .



     HEJSAN  !


VISST   KAN MAN VÄL  BLI  SUGEN PÅ LJUST BRÖD IBLAND

FAST DET ÄR LÅNGT MELLAN GÅNGERNA  !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

1 dl mjölk

1/2 tsk salt

1/2 tsk socker

1 ägg

100 g smör  eller margarin

5 1//2 dl special vetemjöl eller vetemjöl

1 ägg och 1 - 2 msk vallmofrö  till pensling.

jästid  15 - 20 min.

gräddningstid  10 min .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SMULA  sönder och rör ut 

jästen i den kalla mjölken .

2,  TILLSÄTT salt , socker och

ägg och skiva ned smöret .

3,  ARBETA in mjölet och knåda 

degen slät.  Låt degen vila några

minuter, men den ska INTE jäsa .

4,  KAVLA  ut den med lite extra

mjöl på bakbordet  till  en rektangulär

kaka 20 x 65 cm .

5,  PENSLA degytan med samman-

vispat ägg och vik den i 3 delar på

längden .

6,  VÄND degen upp och ner så skarven

kommer mot bakbordet .

7,  PENSLA  med ägg och strö över 

vallmofrön .

8,  SKÄR degen i 4 - 5 cm breda bitar,

lägg bitarna på bakplåtspapper och låt

dem jäsa i 15 minuter .

9,  SÄTT ugnen på  225 grader .

10,  GRÄDDA i mitten av ugnen

i ca 10 minuter .


Hoppas de smakar, med smör, ost och marmelad .

 mm, himla goa '

LYCKA TILL !




torsdag 12 juni 2025

JORDGUBBSTÅRTA MED SALTLAKRITS 6-8 PERS.

 


                             HEJSAN  !

 IDAG HAR JAG LÄRT MIG NÅGOT NYTT  !

JO ,  -  JORDGUBBSTÅRTA MED SALTLAKRITS   !

SÅ HIMLA GO !


HÄR ÄR RECEPTET :

Ge den klassiska  jordgubbstårtan en spännande  twist .

KÖP  i affären  färdiga  marängbottnar ,

vispa 3 dl grädde och stryk ett  lager  över  marängbottnen .

TOPPA  med krossad turkisk peppar och  grovt skurna 

jordgubbar .

BEHÅLL de de gröna bladen på jordgubbarna för mer färg .

NU är det klart att servera !


LYCKA TILL !

tisdag 10 juni 2025

MITT GODA RÅGBRÖD MED FÄNKÅLSFRÖN . 2 BRÖD .

 


                              HEJSAN  !


DETTA BRÖD,  passar perfekt både till frukost och till middag .

TIPS : DU kan variera  ditt bröd genom att tillsätta kummin eller

hackade örter .


HÄR ÄR RECEPTET :
25 g färsk jäst 

5 dl mjölk 

1 tsk salt

2 msk Lindahls Kak @ Brödsirap 

med honung

9 dl vetemjöl

3 dl grovt rågmjöl

2 msk fänkålsfrön

1 dl vetemjöl till utbakning.


SÅ HÄR GÖT DU :

1,  SMULA ner jästen i en bunke

och tillsätt rumstempererad mjölk.

Blanda tills jästen har smält.

2,  RÖR ner salt, Lindahls Kak @Brödsirap

med honung samt fänkålsfrön .

3,  TILLSÄTT rågmjölet samt vetemjölet och

arbeta degen i maskin i ca 15 minuter .

4,  TÄCK bunken med en kökshandduk och låt

jäsa i ca 45 minuter i rumstemperatur .

5,  KNÅDA degen på en mjölad bänkskiva och

dela i två delar .

6,  FORMA  två avlånga bröd och lägg på en  plåt

med bakplåtspapper .

7,  LÅT jäsa i ca  45 minuter under en kökshandduk.

Sätt ugnen på  225  grader .

8,  GRÄDDA bröden i mitten av ugnen i ca 40 minuter .


Jättegott med riktigt smör och ost på .

LYCKA TILL !

måndag 9 juni 2025

MIN JÄTTEGODA BÄR - KAKA .

 


                     HEJSAN ! 


DENNA  KAKA  kan DU göra på olika sätt  .

Antingen har DU bären i smeten  

Eller så brer DU vispad grädde över den mjuka

kakan , som svalnat något, och lägger skivade j

jordgubbar över det hela .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 kryddmått bakpulver

1 1/4 dl (ca 120 g) smält smör 

GARNERING :

i kakan eller uppe - på

2 dl färska bär t ex  blåbär och röda vinbär.

på den vispade grädden .

Eller jordgubbar  på grädden.


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMÖRJ och bröa en  sockerkaksform som rymmer ca 1 1/2 liter .

2,  VISPA  ägg och socker vitt och pösigt .

3,  BLANDA de torra ingredienserna . RÖR ner dem i äggsmeten 

växelvis  med det smälta  smöret .

4,  HÄLL smeten i formen .  GRÄDDA mitt i ugnen i 200 grader  , 

15 - 20 minuter tills kakan är klar .  PROVA med en sticka .

5,   LÅT  den svalna . GARNERA  med bär eller skivade jordgubbar .

Du kan  också servera med en klick grädde  eller glass .


HOPPAS DET SMAKAR !  och  LYCKA TILL !

fredag 16 maj 2025

DAGENS MIDDAG KÖTTFÄRSLÅDA MED MOS ; 4 PORT.

 


                            HEJSAN  !


DET HÄR VAR HIMLA GOTT !

VARSÅGODA NI OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 gul lök

olja och smör till stekning

500 g nötfärs eller blandfärs

1 msk vetemjöl

2 dl vatten 

2 msk tomatpure'

2 msk hp -sås

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

1 tsk oregano

1/2 tsk timjan

1 dl majs

1 dl tärnad grön paprika

POTATISMOS :
6 - 8 potatisar ca 750 g

1 msk smör

ca 1 1/2 dl mjölk , upphettad

salt å peppar

ca 1 dl riven ost

SERVERING :
Gurka och tomatsallad 

småhackad 

UGN :  225 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
1.  BÖRJA med att skala och koka potatisen 

till moset .

2.  FRÄS löken till köttfärsröran - röran i lite

olja i en gryta.

Stek köttfärsen i en stekpanna i smör och lägg

över efter hand i grytan .

3,  STRÖ över vetemjölet, blanda i vatten , tomat-

pure', hp-sås, salt å kryddor .

Koka köttfärsröran i ca 5 min.

Blanda i majs och paprika och låt det puttra en  

liten stund .

4.  PRESSA eller mosa den kokta potatisen .

Rör i smöret och den heta mjölken lite i taget .

Smaksätt med salt och peppar .

5.  LÄGG köttfärs-röran  i en  ugnssäker form 

och  klicka på moset så det täcker .

Jämna till ytan med en gaffel och strö över osten .

6 .  GRATINERA  den i ugnen 10 -15 minuter tills

den fått fin färg .

SERVERA gärna med sallad av gurka och tomat .


SMAKLIG MÅLTID  !

och 

LYCKA TILL !




torsdag 15 maj 2025

APELSINSNITT MED NOUGAT . 21 ST .

 


                           HEJSAN  !

mm mm !  

FÖRSVINNANDE  GODA KAKOR .

FÖRVARA DEM SVALT ,

OM DE INTE SKA ÄTAS GENAST .


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g smör / margarin

4  3/4  dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

2  1/2  dl strösocker 

rivet skal  och saft av 2 apelsiner

150 g kylskåpskall nougat 

1/2 dl grovt krossad cornflakes

UGN :  175 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMÄLT smöret och låt det svalna .

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker .

2,   VISPA ägg och socker vitt och poröst .

Tillsätt mjölblandningen , rivet apelsinskal,

1 1/ 2 dl apelsinsaft och det smälta smöret .

Rör till en slät smet .

3,   KLÄ en form ,  25 x 30 cm med bakpapper .

Häll i smeten och grädda mitt i ugnen 20 - 30 min.

Känn med en sticka att kakan är torr .

4.   SKÄR med osthyvel nougat över den ljumma

kakan .

Låt  nougaten mjukna av värmen och bred ut den

jämnt över kakan .

Strö över cornflakes och skär kakan i avlånga bitar .


EN riktig lyxbit , mm så gott !

LYCKA TILL !




HAVRESNIBB MED LINGON . 20 ST .

 


                              HEJSAN  !


DETTA ÄR EN GAMMAL GODING !

Som har kommit  till  heders igen ,  

SERVERAD ; med frisk lingonsylt och 

vispad grädde .

Fin  mandelsmak får kakan  med  2-3 

droppar bittermandelolja i smeten .


HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl havregryn

2 dl mjölk 

3 stora ägg

2 3/4 dl strösocker

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 dl flytande smör/margarin

1 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

3 dl grädde

1/2 dl lingonsylt

UGN :

200 grader.


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  HÄLL havregryn och mjölk i en bunke

och låt grynen svälla i 5 minuter .

Rör ner äggen ett i taget .

Tillsätt socker, vaniljsocker och smör/margarin.

Blanda mjöl och bakpulver .

Rör ner mjölblandningen i smeten .

2,  KLÄ en form , 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.

Häll i smeten och grädda kakan i 30 minuter mitt i

ugnen ca 30 minuter .

Känn efter med sticka att kakan är torr .

Stjälp upp kakan och låt den svalna .

Skär den i trekantiga bitar .

3,  VISPA grädden .  Klicka eller spritsa grädde på

kakorna och dekorera med en klick sylt .


LYCKA TILL !