söndag 16 oktober 2011

FRANSK ÄPPLEKAKA .

Har NI ätit denna någongång?
Så himla himla god.

DEG:
2dl vetemjöl
2 msk socker
1/2 krm salt
rivet skal av 1 citron
75 g smör /margarin
1 äggula
FYLLNING:
4-5 syrliga äpplen
2-3 msk pressad citron
1 äggvita
2-3 msk brun farin
eller råströsocker

Så här gör DU:
BÖRJA med degen.
Blanda samman alla ingredienser,
fettet skuret i mindre bitar, i
matberedare eller för hand.
Lägg degen i en plastpåse och
låt den ligga i kylskåp en stund,
gärna några timmar.
SKÖLJ äpplena och dela dem i
4-6 klyftor.
Droppa citron över så de inte mörknar.
Sätt ugnen på 225 grader.
KAVLA ut degen, så den räcker att
täcka botten och kanter och hänga
en bit utanför på en pajform
ca 22 cm i diameter.
PENSLA uppvispad äggvita över botten.
Lägg i äppleklyftorna med en skuren
sida ner och strö över socker.
VIK över degen som hänger över kanten.
GRÄDDA mitt i ugnen tills äpplena
mjuknat och fått lite färg, ca 20 min.

SERVERA kakan ljum,gärna med vaniljglass
eller lättvispad grädde.

NJUT nu av denna goda äppelkaka.
LYCKA TILL MED BAKET!

Inga kommentarer: