måndag 23 september 2013

GAMMALDAGS SIKTEBRÖD 2 LIMPOR.

Hej igen !
Nu är jag inne på bakning igen, för min del hör det samman med hösten ,tror jag !

25 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk stött kummin
ca 6 dl vetemjöl
2 msk flytande margarin
2 1/2 tsk salt
10 dl rågsikt

Så här gör Du:
LÖS jästen i 1 dl vatten i en bunke.
Tillsätt kummin och 2 dl mjöl
Arbeta samman .
Låt jäsa 30 minuter.
BLANDA resten av vattnet och med margarin
och salt , häll det i bunken.
Arbeta samman .
Rör ner rågsikt och resten av mjölet , knåda
till en smidig deg .
Låt jäsa 1 TIMMA.
STJÄLP upp och knåda degen .
Forma 2 limpor.
Lägg dem på plåt och låt jäsa 20 min .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 225 grader, i  15 min.
Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 45 min.
PENSLA bröden med KALLT vatten och låt svalna .

JÄTTEGODA , LYCKA TILL!

söndag 22 september 2013

SVAMPPAJ 8-10 PERSONER.

Har NI varit ute och plockat någon svamp ?
I denna paj tog jag Kantareller.

PAJDEG:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör /margarin
2 krm salt
3 msk kallt vatten
FYLLNING:
2 gula lökar
3 msk smör / margarin
500 g blandad svamp ,
ostronskivling ,champinjoner,
och shiitake
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
200 g PHILADELPHIAOST
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl riven parmesanost
salt och peppar

Så här gör DU:
HACKA samman mjölet , smör /margarinet ,
och saltet till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen och klä en pajform , ca 25 cm i diameter.
Ställ formen kallt i minst 30 minuter.
SKALA och finhacka löken och fräs den mjuk i fettet.
Hacka all svampen lite grövre än löken och rör ner
den i stekpannan.
Krossa och tillsätt vitlöksklyftorna och timjanen.
Stek tills all vätska som bildas har ångat  bort.
Krydda med salt och peppar .
Lägg i PHILADELPHIAOSTEN och rör tills den har
smält och blandats med svampen .
Låt svalna .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Grädda pajskalet  mitt i ugnen i 15 minuter .
VISPA samman äggen med mjölken och parmesanosten,
salta och peppra .
Rör ner smeten i svampröran och häll blandningen i pajskalet,
SÄTT pajen i ugnen och sänk värmen till 180 grader .
GRÄDDA i 30-35 minuter .
Servera pajen ljummen , men gärna med en sallad .

LYCKA TILL !

lördag 21 september 2013

LAXFRITATA 8-10 PERSONER.

Detta är smarrigt !!

9 ägg
3 msk vispgrädde
salt å vitpeppar

FYLLNING:
1/ 2 finhackad purjolök
smör till stekning
300 g färskrökt lax i små tärningar
1/2 dl hackad dill
GARNERING:
tunna citronskivor
dill eller basilika

Så här gör DU:
VISPA samman ägg och grädde.
Krydda med salt och peppar.
FRÄS purjolöken mjuk i smör.
Ta pannan från värmen och rör ner
laxen och dillen.
HÄLL i äggblandningen och rör om
försiktigt med en trägaffel .
Skaka pannan försiktigt och stick med
en gaffel längs kanterna , så att äggblandningen
kommer under fyllningen.
SÄNK till låg värme och stek ca 10 min. tills
äggen precis har stelnat .
Låt svalna något .
LOSSA FRITATAN.
Stjälp upp och skär i bitar .
GARNERA : med citronskivor
och kryddgrönt.

LYCKA TILL !

torsdag 19 september 2013

LYXIGA MOCKAMUFFINS 20 ST.

mm...de här är goda kan Ni tro !

Härlig smak av kaffe och choklad  har de här muffinsen !
Dessutom är de GLUTENFRIA .

125 g rumsvarmt smör
2 dl rörsocker
2 ägg
3 dl Glutenfri mjölblandning
1 tsk bakpulver
1 msk kakao
2 msk frystorkat kaffepulver
1 dl grädde
UGN: 225 GRADER

Så här gör DU:
RÖR smör och socker krämigt .
Tillsätt ett ägg i taget , rör kraftigt mellan varje.
BLANDA mjölblandning , bakpulver , kakao
och kaffepulver .
Rör ner blandningen och grädden i smeten.
FYLL muffinsformar till hälften med smet.
Grädda ca 10 min.
Låt  muffinsen kallna .
GARNERA med vispad grädde och siktad kakao .

NJUT NU AV DETTA 
LYCKA TILL!

FRASIGT OCH LÄTTBAKAT 28 ST.

Ibland kan jag längta ihjäl mig på sådana här
lätta frasiga frallor.
Så nu gör jag dom !

50 g jäst
50 g margarin
5 dl vatten
2 tsk salt
1 msk rörsocker(eller vanligt vitt socker, lite mindre sötma med rörsocker )
750 g vetemjöl Special
ägg eller mjölk till pensling
blå vallmofrön

Så här gör DU:
SMULA ner jästen i en degbunke.
Smält margarinet och tillsätt vattnet,
låt allt bli fingervarmt (ca 37 grader) .
LÖS upp jästen i lite av degspadet och
tillsätt sedan resten tillsammans med salt  och socker.
HÄLL i lite mjöl i taget och arbeta in det efter hand
till en ganska lös men smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek (ca 30 min).
STJÄLP upp degen och arbeta lätt samman .
Forma längder och dela i mindre bitar .
Trilla ut till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt .
LÅT jäsa övertäckta tills degen reser sig igen efter
lätt fingertryck ca 20 min.
Pensla med uppvispat ägg eller mjölk och strö över vallmofrön.
GRÄDDA  i 250 grader ca 10 min. tills frallorna har fått fin färg .
 Allt som allt tar ca 45 min + 1 timmes jäsning .
TREVLIG BAKSTUND !

MÖRKA LANTBRÖDSKAKOR 24 ST.

Nu ska vi baka !!

Det här är ett nyttigt bröd, med både anis och fänkål .
Om Du tar filmjölk som vätska istället för vatten blir brödet extra saftigt.
Jättegoda är dom.

50 g jäst
5 dl filmjölk
1 1/2 tsk salt
2 tsk ättikssprit
1 tsk finstött anis
1 tsk finstött fänkål
ca 1 liter mörkt lantbrödsmjöl.
PENSLING:
Vatten
GARNERING:
Mjöl

Så här gör Du:
SMULA ner jästen i en degbunke.
LJUMMA filmjölken till 37 grader C.
Häll lite av den över jästen och rör tills
den är upplöst .
Tillsätt resten av filmjölken , saltet,
ättiksspriten , de stötta kryddorna
och det mesta av mjölet.
ARBETA degen smidig med maskin
eller för hand tills den släpper degbunkens
kanter.
Strö lite mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk ca 1 timma.
TA upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk.
Knåda in resten av mjölet.
BAKA ut degen till  små runda kakor ca 8 cm i diameter.
Det går lättast att få dem lika stora om man först formar
en längd och sedan skär i jämnstora delar.
Platta ut varje del med handen .
LÄGG kakorna på bakplåtspapper.
Nagga dem med en gaffel.
Låt dem jäsa under bakduk ca 30 min.
PENSLA kakorna med vatten .
Strö över lite mjöl .
GRÄDDA dem mitt i ugnen  i 200 grader C, ca 20 min.
I varmluftsugn i 175 grader C, ca 25 min.
Låt dem kallna på galler , täckta av bakdukar .

ALL LYCKA TILL !
Kanske en kopp te till !

onsdag 18 september 2013

FÄNKÅLSGRATÄNG 10 PERSONER.

Nja ..tyckte jag nog först, men när jag smakat fler gånger ,så är det riktigt gott !
Prova DU också !

1 kg potatis
2  fänkål
2 vitlöksklyftor finhackade
1/2 tsk fänkålsfrön
1/2 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
3 dl grädde
3 dl mjölk

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva potatisen .
Skär fänkålen i klyftor och
koka dem i lättsaltat vatten
7-8 min.
Låt dem rinna av och  stek dem  i smör .
Lägg potatisskivor i botten på en stor
smord ugnsform och varva med  fänkål
och stötta fänkålsfrön.
Salta och peppra och strö över vitlök .
Häll på gräddmjölken och sätt in i ugnen
35-40 minuter.

TREVLIG MIDDAG !

Gott till APRIKOSSPÄCKAD KOTLETTRAD . 10 PERSONER.
100 g torkade aprikoser
1,2 KG BENFRI  KOTLETTRAD
salt
svartpeppar eller grillkrydda
1/2 dl ANANASGLAZE
Så här gör DU:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg aprikoserna i kallt vatten i 10 minuter.
Späcka kotlettraden genom att skära ett hål
genom hela köttbiten , lättast om Du gör det
från båda sidor.
Fyll hålrummet i köttet med aprikoserna.
Stek köttbiten runt om.
Krydda och efterstek i ugnen ca 50 minuter
PENSLA med ANANASGLAZEN .
Skär upp i fina skivor.
Sätt fram på bordet tillsammans med fänkålsgratängen.

SAKLIG MÅLTID !