torsdag 19 september 2013

MÖRKA LANTBRÖDSKAKOR 24 ST.

Nu ska vi baka !!

Det här är ett nyttigt bröd, med både anis och fänkål .
Om Du tar filmjölk som vätska istället för vatten blir brödet extra saftigt.
Jättegoda är dom.

50 g jäst
5 dl filmjölk
1 1/2 tsk salt
2 tsk ättikssprit
1 tsk finstött anis
1 tsk finstött fänkål
ca 1 liter mörkt lantbrödsmjöl.
PENSLING:
Vatten
GARNERING:
Mjöl

Så här gör Du:
SMULA ner jästen i en degbunke.
LJUMMA filmjölken till 37 grader C.
Häll lite av den över jästen och rör tills
den är upplöst .
Tillsätt resten av filmjölken , saltet,
ättiksspriten , de stötta kryddorna
och det mesta av mjölet.
ARBETA degen smidig med maskin
eller för hand tills den släpper degbunkens
kanter.
Strö lite mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk ca 1 timma.
TA upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk.
Knåda in resten av mjölet.
BAKA ut degen till  små runda kakor ca 8 cm i diameter.
Det går lättast att få dem lika stora om man först formar
en längd och sedan skär i jämnstora delar.
Platta ut varje del med handen .
LÄGG kakorna på bakplåtspapper.
Nagga dem med en gaffel.
Låt dem jäsa under bakduk ca 30 min.
PENSLA kakorna med vatten .
Strö över lite mjöl .
GRÄDDA dem mitt i ugnen  i 200 grader C, ca 20 min.
I varmluftsugn i 175 grader C, ca 25 min.
Låt dem kallna på galler , täckta av bakdukar .

ALL LYCKA TILL !
Kanske en kopp te till !

Inga kommentarer: