torsdag 19 september 2013

FRASIGT OCH LÄTTBAKAT 28 ST.

Ibland kan jag längta ihjäl mig på sådana här
lätta frasiga frallor.
Så nu gör jag dom !

50 g jäst
50 g margarin
5 dl vatten
2 tsk salt
1 msk rörsocker(eller vanligt vitt socker, lite mindre sötma med rörsocker )
750 g vetemjöl Special
ägg eller mjölk till pensling
blå vallmofrön

Så här gör DU:
SMULA ner jästen i en degbunke.
Smält margarinet och tillsätt vattnet,
låt allt bli fingervarmt (ca 37 grader) .
LÖS upp jästen i lite av degspadet och
tillsätt sedan resten tillsammans med salt  och socker.
HÄLL i lite mjöl i taget och arbeta in det efter hand
till en ganska lös men smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek (ca 30 min).
STJÄLP upp degen och arbeta lätt samman .
Forma längder och dela i mindre bitar .
Trilla ut till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt .
LÅT jäsa övertäckta tills degen reser sig igen efter
lätt fingertryck ca 20 min.
Pensla med uppvispat ägg eller mjölk och strö över vallmofrön.
GRÄDDA  i 250 grader ca 10 min. tills frallorna har fått fin färg .
 Allt som allt tar ca 45 min + 1 timmes jäsning .
TREVLIG BAKSTUND !

Inga kommentarer: