tisdag 31 oktober 2017
FJÄRILSKOTLETT MED GRÄDDSTUVADE MORÖTTER 4 PORT .
HEJSAN !
DETTA ÄR ETT RIKTIGT BARNDOMSMINNE .
- GRÄDDSTUVADE MORÖTTER , DET KUNDE VI HA
TILL BÅDE KORV OCH SKINKA , SÅ HIMLA GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 tjocka kotletter, ca 500 g
smält smör ,
1 tsk salt ,
1 krm vitpeppar ,
1 tsk körvel ,
MOROTSSTUVNING :
500 g morötter ,
vatten ,
2 tsk salt / liter vatten ,
1 msk vetemjöl ,
2 dl mjölk ,
2 dl vispgrädde ,
1/2 dl finklippt persilja ,
1/2 tsk salt
SÅ HÄR GÖR DU :
Börja med morotsstuvningen :
Skala morötter och skär dem i skivor .
Koka dem nästan mjuka i lättsaltat vatten
under lock .
Häll av vattnet .
Rör ut vetemjölet i mjölken .
Rör ner det och grädden i morötterna .
Låt sjuda utan lock ca 5 minuter .
Tillsätt persilja och salt .
SKÄR kotletterna på höjden, nästan igenom
- men så att de fortfarande hänger ihop .
Vik ut och platta till dem .
Pensla med lite smör .
STEK kotletterna i stekpanna eller grilla i
grillpanna 2- 3 minuter / sida .
Salta och krydda .
SERVERA kotletterna med morotsstuvning
och potatis + en grönsallad .
LYCKA TILL !
Går bra att djupfrysa .
FISKGRATÄNG GREVE , 4 PORT .
HEJSAN !
Denna är så himla go' , men blir det något över
kan Du frysa den !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g torsk eller gös,
1 tsk salt ,
1 msk smör /margarin ,
4 tomater ,
1/2 dl smulat vitt matbröd ,
1 dl riven lagrad ost, t ex greve ,
1 1/2 dl vispgrädde ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Vik ihop FISKFILEERNA och lägg dem i
en smord ugnssäker form .
Strö över salt och klicka över smör/margarin .
Stek i ugnen ca 10 minuter .
HÄLL bort spadet som bildats .
Skölj och skiva tomaterna .
Lägg dem på FISKFILEERNA .
Blanda smulat bröd, ost och vispgrädde .
FÖRDELA GRÄDD- blandningen över fisken .
Stek i ugnen ytterligare ca 15 minuter .
SERVERA med t ex spenat och kokt potatis .
LYCKA TILL !
lördag 28 oktober 2017
QUINOA OCH SÖTPOTATISBIFFAR MED TOMATDRESSING 4 PORT.
HEJSAN !
HOPPAS ATT DETTA SMAKAR !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl svart QUINOA ,
2 dl hirs ,
1 liten sötpotatis ,
3 ägg ,
salt ,
svartpeppar,
1 msk FIBERHUSK ,
1 vitlöksklyfta ,
TOMATDRESSING :
4 tomater ,
1 msk olivolja ,
1 msk rödvinsvinäger ,
1 tsk flytande honung ,
TILLBEHÖR :
Sallad med rucola ,
och rödlök ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA QUINOA och hirs i olika kastruller
enligt anvisningarna på paketet .
Häll av vattnet och lägg i en skål .
SKALA och skär sötpotatis i bitar och koka
ca 10 minuter eller tills den är mjuk i lätt-
saltat vatten .
HÄLL av vattnet och mixa sötpotatisen i en
matberedare eller med en stavmixer .
Blanda med QUINOA och hirs .
Tillsätt ägg, salt, FIBERHUSK och pressa ner
en vitlöksklyfta .
FORMA smeten till biffar och stek i lite olja
3 - 4 minuter per sida .
GÖR dressingen genom att dela tomater och ta
bort kärnhuset .
Lägg tomaterna i en matberedare och mixa
tillsammans med olja, vinäger och honung .
SERVERA , biffarna med tomatdressingen, rucola
skivade tomater och rödlök .
LYCKA TILL !
KRÄMIG KYCKLINGSALLAD 4 PORT.
HEJSAN !
DET HÄR ÄR GOTT OCH FRÄSCHT !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 salladshuvud ,
50 g rucolasallad ,
1 grillad kyckling ,
3 msk lättmajonnäs eller
vanlig majonnäs,
0 , 5 dl äppeljuice ,
salt ,
svartpeppar ,
0,5 dl strimlad purjolök ,
2 äpplen ,
4 apelsinskivor ,
lite NIGELLAFRÖN ,
eller svarta sesamfrön till dekoration.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA och fördela sallad på ett uppläggningsfat.
BENA ur kycklingen och skär köttet i mindre bitar.
Lägg i en skål och blanda ner purjolök, majonnäs,
äppeljuice, salt och svartpeppar .
SKÄR det ena äpplet i mindre bitar och blanda ner
i kycklingröran och det andra skärs i skivor .
LÄGG kycklingröran på salladen och fördela äppel-
skivor över .
DEKORERA med apelsinskivor runt om .
LYCKA TILL !
fredag 27 oktober 2017
KÖTTBULLAR MED MYNTA OCH TOMATSALLAD . 4 PORT.
HEJSAN !
Detta äter alla , Blomkålsris, är gott till !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten gul lök ,
1 vitlöksklyfta,
500 g blandfärs ,
1 msk hackad persilja ,
1 tsk senapspulver ,
salt och svartpeppar,
MYNTA OCH TOMATSALSA :
4 PORT.
5 tomater ,
1 knippe mynta ,
1 msk flytande honung ,
salt och svartpeppar ,
1 tsk olivolja ,
1 citronklyfta ,
eller varför inte smaka våra goda vitlökstomater,
2 tomater, 1 pressad klyfta , vitlök , 1 - 2 tsk flytande honung.
Passar till fisk, köttfärs , korv , på mackan eller vad Du vill .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och riv lök grovt och fin-riv vitlöken .
Lägg i en skål och blanda med färs, persilja,
senapspulver, salt och peppar .
FORMA till STORA köttbullar och bryn i lite
olja i en stekpanna ca 5 minuter .
Häll på lite vatten och låt sjuda i ytterligare
några minuter tills färsen är klar .
GÖR under tiden tomatsalsan genom att hacka
tre av tomaterna grovt och lägg i en skål.
Pressa ner lite citron .
Hacka myntan och blanda ner tillsammans med
honung, salt, svartpeppar och olja .
Skiva de andra tomaterna och lägg på ett
serveringsfat .
LÄGG på de varma köttbullarna och servera
med tomatsalsa .
SMAKLIG MÅLTID
och
LYCKA TILL !
BLOMKÅLSRIS :
Riv ett stort blomkålshuvud på den
grövsta sidan på rivjärnet.
Släpp ner det rivna i kokande vatten
i ca 10 sekunder .
Häll av i durkslag .
STÄLL fram på bordet i en fin skål .
LYCKA TILL !
KARIBISK TONFISKRÖRA 2 PORT.
HEJSAN !
Det här är smaskens !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 ananas ,
185 g tonfisk i vatten ,
1 msk gräddfil ,
0,5 msk majonnäs ,
0,5 msk hackad färsk gräslök ,
salt ,
peppar ,
ärtskott ,
SÅ HÄR GÖR DU :
GRÖP ur ananasen och hacka köttet grovt .
LÄGG i en skål och blanda ner tonfisk,
gräddfil, majonnäs och gräslök.
SMAKA av med salt och peppar .
Jättegott på riktigt grovt bröd !
LYCKA TILL !
torsdag 26 oktober 2017
FISKGRYTA MED GLASNUDLAR OCH KORIANDER . 4 PORT.
HEJSAN !
Härligt underbart god fiskgryta , smaka Ni också .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g fisk i bitar , t ex lax, torsk och HOKI
5 dl matlagningsgrädde,
1/2 dl fisksås ,
6 dl vatten ,
1/2 finhackad rödlök ,
3 lime ,
2 krukor koriander ,
100 g sockerärter ,
1 dl jordnötter + extra till garnering ,
200 g glasnudlar ,
1 röd finhackad chili ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp grädde, fisksås, vatten och rödlök .
Riv limeskalet och lägg i och pressa sedan ner
limesaften i såsen .
Lägg i fisken och låt sjuda i 7 minuter .
STRIMLA sockerärterna på längden , grovhacka
koriandern och finhacka jordnötterna .
Sänk värmen och avsluta med att lägga i glas-
nudlar och sockerärter i 3 minuter .
TILLSÄTT koriandern .
Häll upp i soppskålar och toppa med jordnötter
och lite finhackad chili om hetta önskas .
SMAKLIG MÅLTID
och
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)