söndag 2 december 2018
KRONANS KAKA , MJUK.
HEJSAN !
Det är alltid gott med mjuka kakor ,
här är en som det ska vara kokt kall potatis.
Saftig och mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g mandel
100 g smör/margarin
3 dl socker
4 ägg 200 g kokt kall potatis
ca 4-5 st.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA skala och mal mandeln .
Rör matfett och sockervitt och pösigt .
Tillsätt äggulorna, en i taget och rör kraftigt.
Rör ner mandeln och fin-riven eller pressad potatis.
VISPA vitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner
dem i smeten . Häll smeten i en väl smord och bröad
form, helst med löstagbar botten, 20-22 cm i diam.
GRÄDDA i 175 grader ca 1 timme.
Särskilt god med vaniljglass .
LYCKA TILL !
KLENÄTER , 35- 40 ST.
HEJSAN !
Varje Jul, när jag var liten tös, gjorde farmor dessa
till Jul- kaffet .
Nu gör jag dem , så vansinnigt goda tycker vi !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 äggulor
3 msk strösocker
1/2 citron, rivet skal
6 msk tjock grädde
ca 4 1/2 dl BERTE QVARN= vetemjöl
FRITERING :
250 -500 g kokosfett
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop äggulor, socker, och citronskal .
Tillsätt grädde och mjöl.
Degen ska vara ganska lös, men gå att kavla
till en 3-4 mm tjock platta .
SPORRA degen i ca 2 cm breda och 10 cm långa bitar.
Sporra en skåra i mitten, på längden och träd den ena
snibben igenom skåran och dra ut kakan .
HETTA upp fettet i en ej för vid kastrull.
Koka 2-3 klenäter i taget , vänd dem en gång .
FRITERINGSTIDEN är mellan 1 och 2 minuter.
Låt rinna av på flera lager hushållspapper.
VAR FÖRSIKTIG MED KOKOSFETTET
NÄR DET ÄR VARMT .
LYCKA TILL !
lördag 1 december 2018
JULTRÄD - GRAN .
HEJSAN !
Ett festligt JUL-TRÄD bakar Du lätt av bullar , med eller utan saffran
eller bara saffran , jag har kardemumma och saffran.
Jag har bakat detta i alla år när barnen var små , - det är obetalbart att se
ljuset i barnens ögon och i farmor, å mormors, morfar ,farfar och i alla
andras ögon också ,
1: ADVENT och JULAFTON är ett måste !
HÄR ÄR RECEPTET :
50g jäst
200 g smör/margarin
5 dl mjölk
2 påsar saffran (+ 1 tsk kardemumma, 1 sockerbit till saffranet )
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 1 liter - 12 dl vetemjöl
uppvispat ägg, pärlsocker eller hjärtans- dekor.
SÅ HÄR GÖR DU :
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken
och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .
Tillsätt stött saffran, socker, kardemumma, salt och ägg .
Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den 30 minuter .
Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar och
baka ut varje del till en julträd.
UTBAKNING AV JUL-TRÄD :
Lägg små runda bullar som en triangel, med 1 bulle i toppen
och avsluta med 5 eller 7 bullar längst ner och 1-2 avlånga
bullar till skaft - stam .
Jäs, 2 ggr pensla , strö på pärlsocker eller hjärtans-dekor .
GRÄDDA träd-gran , i 200 grader 20- 25 minuter i mitten av ugnen.
Svalna under bakduk.
Innan Du serverar, sätt ett födelsedagsljus i sin behållare, i varje bulle
och tänd ljusen .
INGEN får ta en bulle förrän ljusen blåsts ut ! VAR AKTSAM !
LÅT EN VUXEN BLÅSA UT LJUSEN !
Så himla gott med kardemumma i degen - då får den gula färgen från saffran ,
lite smak av kardemumma ,...mmm..!
LYCKA TILL !
JULENS GODA VALNÖTSKAKA.
HEJSAN !
Smaka på den här! - Den fina fyllningen av valnötter, choklad
och cocktailbär får kakan att hålla sig färsk länge.
Dessutom går den fint att frysa, lagom att plocka fram till
Lucia eller Julen .mmm...Himla go !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör eller margarin
ca 3 dl strösocker
4 ägg
ca 4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g mörk choklad
40 g cocktailbär
100 g krossade valnötskärnor
smör eller margarin till formen.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker vitt och poröst .
Tillsätt äggen ett i sänder.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner detta .
Skär chokladen i små bitar . Hacka cocktailbären .
Rör ner choklad, bär och nötter i smeten .
Häll smeten i en smord 11/2 liters form.
GRÄDDA kakan på nedersta falsen i ugnen vid
175 grader ca 1 1/2 timme.
Låt kakan svalna ca 10 min i formen innan den
stjälps upp .
TIPS !
KAKAN kan glaseras med rom-glasyr.
Rör florsocker tillsammans med lite rom ,
häll eller bred detta över kakan.
Dekorera med valnötter .
LYCKA TILL !
torsdag 29 november 2018
RÅGKAKOR , ca 60 st .
HEJSAN !
mmm.... hemma hos farmor bakade vi rågkakorna
i god tid, före det som komma skulle , - JULEN !
Tomten ville alltid ha en rågkaka - eller två .
HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör
100 g socker (1 rågad dl)
140 g vetemjöl (ca 2 dl)
140 g rågsikt (ca 2dl )
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker och tillsätt mjölet.
Kavla ut degen tunt . Ta ut kakor med
runt mått med hål .(har Du inte ett sådant mått,
kan Du ta ett litet glas och äpple - pipen till hål.)
Nagga kakorna med gaffel och grädda dem i
175 - 200 grader i 5 - 7 minuter .
Så himla goda och frasiga !
LYCKA TILL !
INGAMAJS SUVERÄNT GODA JULKAKA ..
HEJSAN !
Denna underbart goda julkaka fick jag receptet på 1993.
Nu vill jag dela detta med ER !
Den är så god -så man glömmer den aldrig.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör
1 - 1 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl gärna BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
1 -2 tsk kardemumma
mandel
fikon
suckat (55g)
apelsinskal (65 g)
pressad apelsin 1 ST.
all frukten tillsammans ska vara 5 dl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst.
Tag ett ägg i sänder och rör emellan.
Blanda ihop vetemjölet med bakpulvret.
HÄLL därefter i den blandade frukten och kardemumman
i mjölet , och rör ihop .
Smöra och bröa en rund soecker-kaka form med hål i mitten .
HÄLL smeten i formen .
GRÄDDA i mitten av ugnen i 175 grader ca 45 - 50 minuter.
Låt svalna i formen ca 10 minuter, innan Du stjälper upp kakan
på fat , lägg formen på och låt kallna.
LYCKA TILL !
lördag 24 november 2018
TIPS !
HEJSAN !
Gillar Ni inte mjölk på havregrynsgröt ?
Prova med Havre Dryck , ICA:S.
Mycket godare anser jag !
Hinner Ni inte äta frukost ?
Ta ett glas Havre Dryck , ICA:s !
TACK !
Å förresten har Ni provat att smaka på Linschips !
Det går inte att sluta äta ! ... så vansinnigt goda
spröda och frasiga ,.... mmm.. med vitlök &...!
TACK !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)