lördag 1 december 2018

JULTRÄD - GRAN .




                    HEJSAN !

Ett festligt  JUL-TRÄD  bakar Du lätt av bullar , med eller utan saffran
eller  bara saffran  , jag har kardemumma och saffran.
Jag har bakat detta i alla år när barnen var små , - det är obetalbart att se
ljuset i barnens ögon  och   i  farmor, å  mormors, morfar ,farfar  och i  alla
andras ögon också ,
                                                 
1: ADVENT  och  JULAFTON  är ett måste !

HÄR ÄR RECEPTET :
50g jäst
200 g smör/margarin
5 dl mjölk
2 påsar saffran (+ 1 tsk kardemumma, 1 sockerbit till saffranet )
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 1 liter - 12 dl vetemjöl
uppvispat ägg, pärlsocker eller hjärtans- dekor.

SÅ HÄR GÖR DU :
Smula jästen i en bunke.  Smält smöret, häll i mjölken
och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .
Tillsätt stött saffran, socker, kardemumma, salt och ägg .
Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den 30 minuter .
Arbeta degen på mjölat bakbord.  Dela den i 4 delar och
baka ut varje del till en julträd.
UTBAKNING AV JUL-TRÄD :
Lägg små runda bullar som en triangel, med 1 bulle i toppen
och avsluta med 5 eller 7 bullar längst ner  och 1-2 avlånga
bullar till skaft - stam .
Jäs, 2 ggr  pensla , strö på pärlsocker eller hjärtans-dekor .
GRÄDDA träd-gran , i 200 grader  20- 25 minuter i mitten av ugnen.
Svalna under bakduk.

Innan  Du serverar, sätt ett födelsedagsljus i sin behållare, i varje bulle
och tänd ljusen .
INGEN får ta en bulle förrän ljusen blåsts ut ! VAR  AKTSAM !
LÅT EN VUXEN BLÅSA UT LJUSEN !
Så himla gott med kardemumma i degen  - då får  den gula färgen från saffran ,
 lite smak av kardemumma ,...mmm..!

LYCKA TILL !






Inga kommentarer: