lördag 23 maj 2020

GRÖNSAKSÖVERBAKAD LAXFILE',....4 PORT.



                      HEJSAN !

...MED BASILIKASÅS.
LAXFILE' med täcke av grönsaker och örter
både smakar och doftar jättegott .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g skinn och benfri LAXFILE'
salt och peppar
1/2 fänkål, a' 100 g
10 cm purjolök
50 g rökt lax
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl ny-riven parmesanost
BASILIKASÅS :
2 finhackade schalottenlökar
1 finhackad vitlöksklyfta
1 1/2 dl vatten
1 msk fiskfond
2 dl CREME FRAICHE
1/2  dl finhackad basilika
pressad citronsaft
salt, peppar
UGN :  200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och finhacka fänkål och purjolök .
Tärna den rökta laxen .
Fräs  fänkål, purjolök och lax i lite matfett
utan att det får färg .
TA stekpannan från värmen och rö ner
persilja och gräslök .
Tillsätt parmesanosten och rör om .
Smaka av med salt och peppar .
LÄGG laxen i en smord eldfast form .
Salta och peppra lätt .
Fördela grönsaksfräset över laxen .
STEK mitt i ugnen ca 20 min.
Gör under  tiden såsen .
FRÄS de båda löksorterna i lite matfett
tills löken är mjuk och glansig .
Tillsätt vatten och fiskfond .
Låt det sjuda ca 5 minuter utan lock .
TILLSÄTT  CREME FRAICHE och
basilika .
Låt såsen koka ytterligare några  minuter .
Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar .
HÄLL eventuellt såsen i en mixer eller matberedare
och mixa den .
BJUD  gratinerat  purjomos och varma hela tomater
till .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

GRATINERAT PURJOMOS, 4 PORT.



                                    HEJSAN !

Detta måste Ni smaka ....mmm !
Gott till korv , bacon , köttbullar....ja vad du vill !
Till och med LAX ,...GODARE ÄN GODAST !

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g potatis
1 stor purjolök
1 ägg
salt, peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  potatisen och skär dem i skivor.
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten .
ANSA och strimla purjolöken .
Fräs den mjuk och glansig i lite matfett .
HÄLL bort vattnet från potatisen  och
mosa den .
TILLSÄTT därefter purjolök, ägg och mjölk.
Rör till ett slätt mos .
Smaka av med salt och peppar .
SPRITSA eller klicka ut moset i en ugnssäker form .
Så här långt kan Du förbereda .
GRATINERA mitt i 225 graders varm ugn 15 -20 min .

så himla gott !
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


fredag 22 maj 2020

GRATINERAD MANDELFISK...4 PORT



                          HEJSAN !

VARSÅGODA ! ....mmm !
Snabbt, enkelt och himla gott  !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g torsk -eller SEJFILE'
1 tsk salt
1 dl flagad mandel
2 msk hackad bladpersilja
50 g riven ost,
cheddar eller emmentaler
SERVERING :
Pressad kokt potatis
blandad bladsallad +
små tomater-varma eller kalla.
UGN  225 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR fisken i portionsbitar och lägg
i en ugnssäker form .  Salta .
BLANDA mandel, persilja och ost.
Strö sedan blandningen över fisken .
GRATINERA  mitt i ugnen tills fisken
är genomstekt och ytan har fått fin färg,
ca 25 minuter .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

KALASKASSLER MED TOMAT & PARMESAN ...6 - 8 PORT.




                                  HEJSAN !

Festlig vardagsmat som går rekordsnabbt
att laga!  Fyll kasslern med ost och tomat,
toppa med färsk parmesan och väl-
doftande timjan .
mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
Ca 1,2 kg kassler
honungssenap
8 - 10 halvcentimetertjocka
ostskivor
3 - 4 tomater
färsk timjan
1/2 dl grovt riven färsk
parmesanost .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kasslern i centimetertjocka
skivor nästan ända ner .
Skivorna ska fortfarande hålla ihop .
BRED senap mellan skivorna .
STOPPA ner en ost- och en tomat -
skiva i varje ficka .
STRÖ 2-3 msk klippt timjan över
kasslern .  Strö över osten .
Stek i 175 grader på nedersta falsen
i ugnen ca 20 minuter tills osten smält
och rätten fått fin färg .
SERVERA  med kokt potatis och smör-
frästa, färska/frysta kantareller .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

LIMEKYCKLING MED GRÖNSAKSFRÄS, 4 PORT.




                                 HEJSAN !

Pippi med sting !
Chili, lime och vitlök sätter spännande smak
på denna kyckling som serveras på en bädd av grönsaker.

HÄR ÄR RECEPTET :
4  KYCKLINGFILE'ER  utan skinn
4 skivor rökt skinka
fint rivet skal och saft av 4 limefrukter
4 tsk sojasås
3 tsk olja
2 vitlöksklyftor
1 finhackad  chilifrukt
1 gul paprika
8 salladslökar
1 kruka  rucolasallad

SÅ HÄR GÖR DU :
KLÄ KYCKLINGFILE'ERNA med skinkan och
lägg dem på en bakpappersklädd plåt .
BLANDA  limeskal och saft, soja, olja, pressad vitlök,
chili frukt och häll över kycklingen .
Ugnsbaka ca 15 minuter i 225 grader .
STRIMLA paprikor och lök .
Lägg dem bredvid kycklingen på plåten och
vänd dem i marinaden .
Ugnsbaka ytterligare 20 minuter .
VÄND  ner rucolan bland grönsakerna .
Lägg upp på tallrikar .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

torsdag 21 maj 2020

KALASGOD GRATÄNG MED.... 4 PORT.



                        HEJSAN !

....BANAN OCH JORDNÖTTER,
så himla gott , kan jag lova ER !
Fyll en form !  En härlig allt-i-ett- rätt är den här
krämiga rotsaksgratängen med banan och jordnötter.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 palsternackor, 400 g
1/2 rotselleri, 200 g
1 purjolök
2 dl CREME Fraiche
3 1/2 dl mjölk
1-2 tsk curry
salt, peppar
100 g riven ost
2 bananer
100 g torr- rostade jordnötter

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA rotfrukterna och riv dem grovt .
Rensa och skiva purjolöken fint .
Blanda rotfrukter och lök och lägg i en
ugnsfast form.
VÄRM CREME FRAICHE, mjölk och
curry i en kastrull .
Vispa till en slät sås och häll över grönsakerna.
Rör så att allt blandas.  Salta och peppra .
Strö  över ost .
UGNSBAKA 20 minuter i 200 grader tills
gratängen fått färg .
SKÄR bananerna i skivor .
Fördela dem på gratängen  och strö över
jordnötterna .
GRÄDDA i 5 - 10 minuter till .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


tisdag 19 maj 2020

FÄRSK GRÖN SPARRIS MED TOMATMARINAD , 4 PORT.



                    HEJSAN !

mmm... !   Så fräscht !
Som förrätt eller tillbehör .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 knippor  grön sparris

MARINAD :
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
6 soltorkade blötlagda  tomater.
1/2 knippa  färsk  basilika

SÅ HÄR GÖR DU  :
SKÖLJ  sparrisen och bryt av ändarna
där det går lätt att knäcka till .
Förväll  dem  i  ca 5 minuter i sjudande
vatten .
LÄGG  alla  ingredienserna till  marinaden
i en mixer och  kör  till  fint  mos.
Smaka av  och  häll  eventuellt  i  mer vinäger
och   vatten .
LÄGG  sparrisen  medan  den  fortfarande  är
varm i  en  form  med  höga  kanter  och  slå
på marinaden .
Låt  den  ligga  och  dra  där minst  en  timma,
gärna  till  nästa  dag .

LYCKA  TILL !