lördag 23 maj 2020
GRÖNSAKSÖVERBAKAD LAXFILE',....4 PORT.
HEJSAN !
...MED BASILIKASÅS.
LAXFILE' med täcke av grönsaker och örter
både smakar och doftar jättegott .
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g skinn och benfri LAXFILE'
salt och peppar
1/2 fänkål, a' 100 g
10 cm purjolök
50 g rökt lax
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl ny-riven parmesanost
BASILIKASÅS :
2 finhackade schalottenlökar
1 finhackad vitlöksklyfta
1 1/2 dl vatten
1 msk fiskfond
2 dl CREME FRAICHE
1/2 dl finhackad basilika
pressad citronsaft
salt, peppar
UGN : 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och finhacka fänkål och purjolök .
Tärna den rökta laxen .
Fräs fänkål, purjolök och lax i lite matfett
utan att det får färg .
TA stekpannan från värmen och rö ner
persilja och gräslök .
Tillsätt parmesanosten och rör om .
Smaka av med salt och peppar .
LÄGG laxen i en smord eldfast form .
Salta och peppra lätt .
Fördela grönsaksfräset över laxen .
STEK mitt i ugnen ca 20 min.
Gör under tiden såsen .
FRÄS de båda löksorterna i lite matfett
tills löken är mjuk och glansig .
Tillsätt vatten och fiskfond .
Låt det sjuda ca 5 minuter utan lock .
TILLSÄTT CREME FRAICHE och
basilika .
Låt såsen koka ytterligare några minuter .
Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar .
HÄLL eventuellt såsen i en mixer eller matberedare
och mixa den .
BJUD gratinerat purjomos och varma hela tomater
till .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
GRATINERAT PURJOMOS, 4 PORT.
HEJSAN !
Detta måste Ni smaka ....mmm !
Gott till korv , bacon , köttbullar....ja vad du vill !
Till och med LAX ,...GODARE ÄN GODAST !
HÄR ÄR RECEPTET :
800 g potatis
1 stor purjolök
1 ägg
salt, peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatisen och skär dem i skivor.
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten .
ANSA och strimla purjolöken .
Fräs den mjuk och glansig i lite matfett .
HÄLL bort vattnet från potatisen och
mosa den .
TILLSÄTT därefter purjolök, ägg och mjölk.
Rör till ett slätt mos .
Smaka av med salt och peppar .
SPRITSA eller klicka ut moset i en ugnssäker form .
Så här långt kan Du förbereda .
GRATINERA mitt i 225 graders varm ugn 15 -20 min .
så himla gott !
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
fredag 22 maj 2020
GRATINERAD MANDELFISK...4 PORT
HEJSAN !
VARSÅGODA ! ....mmm !
Snabbt, enkelt och himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g torsk -eller SEJFILE'
1 tsk salt
1 dl flagad mandel
2 msk hackad bladpersilja
50 g riven ost,
cheddar eller emmentaler
SERVERING :
Pressad kokt potatis
blandad bladsallad +
små tomater-varma eller kalla.
UGN 225 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR fisken i portionsbitar och lägg
i en ugnssäker form . Salta .
BLANDA mandel, persilja och ost.
Strö sedan blandningen över fisken .
GRATINERA mitt i ugnen tills fisken
är genomstekt och ytan har fått fin färg,
ca 25 minuter .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
KALASKASSLER MED TOMAT & PARMESAN ...6 - 8 PORT.
HEJSAN !
Festlig vardagsmat som går rekordsnabbt
att laga! Fyll kasslern med ost och tomat,
toppa med färsk parmesan och väl-
doftande timjan .
mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
Ca 1,2 kg kassler
honungssenap
8 - 10 halvcentimetertjocka
ostskivor
3 - 4 tomater
färsk timjan
1/2 dl grovt riven färsk
parmesanost .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kasslern i centimetertjocka
skivor nästan ända ner .
Skivorna ska fortfarande hålla ihop .
BRED senap mellan skivorna .
STOPPA ner en ost- och en tomat -
skiva i varje ficka .
STRÖ 2-3 msk klippt timjan över
kasslern . Strö över osten .
Stek i 175 grader på nedersta falsen
i ugnen ca 20 minuter tills osten smält
och rätten fått fin färg .
SERVERA med kokt potatis och smör-
frästa, färska/frysta kantareller .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
LIMEKYCKLING MED GRÖNSAKSFRÄS, 4 PORT.
HEJSAN !
Pippi med sting !
Chili, lime och vitlök sätter spännande smak
på denna kyckling som serveras på en bädd av grönsaker.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILE'ER utan skinn
4 skivor rökt skinka
fint rivet skal och saft av 4 limefrukter
4 tsk sojasås
3 tsk olja
2 vitlöksklyftor
1 finhackad chilifrukt
1 gul paprika
8 salladslökar
1 kruka rucolasallad
SÅ HÄR GÖR DU :
KLÄ KYCKLINGFILE'ERNA med skinkan och
lägg dem på en bakpappersklädd plåt .
BLANDA limeskal och saft, soja, olja, pressad vitlök,
chili frukt och häll över kycklingen .
Ugnsbaka ca 15 minuter i 225 grader .
STRIMLA paprikor och lök .
Lägg dem bredvid kycklingen på plåten och
vänd dem i marinaden .
Ugnsbaka ytterligare 20 minuter .
VÄND ner rucolan bland grönsakerna .
Lägg upp på tallrikar .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
torsdag 21 maj 2020
KALASGOD GRATÄNG MED.... 4 PORT.
HEJSAN !
....BANAN OCH JORDNÖTTER,
så himla gott , kan jag lova ER !
Fyll en form ! En härlig allt-i-ett- rätt är den här
krämiga rotsaksgratängen med banan och jordnötter.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 palsternackor, 400 g
1/2 rotselleri, 200 g
1 purjolök
2 dl CREME Fraiche
3 1/2 dl mjölk
1-2 tsk curry
salt, peppar
100 g riven ost
2 bananer
100 g torr- rostade jordnötter
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA rotfrukterna och riv dem grovt .
Rensa och skiva purjolöken fint .
Blanda rotfrukter och lök och lägg i en
ugnsfast form.
VÄRM CREME FRAICHE, mjölk och
curry i en kastrull .
Vispa till en slät sås och häll över grönsakerna.
Rör så att allt blandas. Salta och peppra .
Strö över ost .
UGNSBAKA 20 minuter i 200 grader tills
gratängen fått färg .
SKÄR bananerna i skivor .
Fördela dem på gratängen och strö över
jordnötterna .
GRÄDDA i 5 - 10 minuter till .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
tisdag 19 maj 2020
FÄRSK GRÖN SPARRIS MED TOMATMARINAD , 4 PORT.
HEJSAN !
mmm... ! Så fräscht !
Som förrätt eller tillbehör .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 knippor grön sparris
MARINAD :
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
6 soltorkade blötlagda tomater.
1/2 knippa färsk basilika
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ sparrisen och bryt av ändarna
där det går lätt att knäcka till .
Förväll dem i ca 5 minuter i sjudande
vatten .
LÄGG alla ingredienserna till marinaden
i en mixer och kör till fint mos.
Smaka av och häll eventuellt i mer vinäger
och vatten .
LÄGG sparrisen medan den fortfarande är
varm i en form med höga kanter och slå
på marinaden .
Låt den ligga och dra där minst en timma,
gärna till nästa dag .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)